KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

PLATFORMAT #4

Platforma Doma mladih od 12. do 21. svibnja donosi četvrto izdanje Platformata, festivala prepunog kulturnih događanja – od izložbi i performansa, preko predavanja i radionica, do koncerata poznatih bendova.

Platforma Doma mladih od 12. do 21. svibnja donosi četvrto izdanje Platformata, bogatog festivala na kojem svoje aktivnosti prezentiraju OCD koje djeluju u području nezavisne kulture i na sceni mladih ili rade s mladima. Unatoč nezavidnom položaju u kojem se nalaze, organizatori su pripremili niz kulturnih događanja – od izložbi i performansa, preko predavanja i radionica, do koncerata poznatih bendova – za svačiji ukus ponešto.

– Ove godine Platformat organiziramo unatoč teškom udaru na civilno društvo koje već više od 20 godina radi na izgradnji demokratskog sustava i institucionalnog okvira te razvijanju modela za kvalitetno djelovanje organizacija civilnog društva. Javnost želimo upoznati s programom kojeg kreiraju udruge koje djeluju u okviru PDM i koje već dugi niz godina traže adekvatne infrastrukturne uvjete za djelovanje nezavisne kulture i kulture mladih u Domu mladih kao društveno kulturnom centru otvorenom široj javnosti – ističe Blanka Čop, koordinatorica Platforme Doma mladih.

Festival neslužbeno otvara radionica osnova kontrocionizma pod vodstvom Antonie Kuzmanić iz izvedbenog kolektiva Room 100, 12. svibnja u Beton kinu, gdje će se kasnije održati i filmska večer Cirkuska srijeda uz film O Palhaco, a Platformat će svečano biti otvoren u 20 sati izložbom Vedrana Perkova u galeriji Multimedijalnog kulturnog centra, u organizaciji MKC-a.

Drugi dan festivala započinje već u 12 sati u galeriji Škola (Škola likovnih umjetnosti) gdje će akademski slikar i strip autor Ivan Svaguša održati predavanje na temu Strip kao subverzivni medij, a u 18 sati u galeriji Praktika će Andrea Giuliano, čiji se video teatar temelji se na fragmentima djela Samuela Becketta, održati predavanje i uvodnu radionicu. Istoga dana u klubu Kocka nastupaju tri demo benda – Pale Blue, The Heaps i Go Lilly. Od petka do srijede, 18. svibnja, kolektiv Style Force otvara svoja vrata i poziva sve zainteresirane da prisustvuju treninzima – predznanje nije potrebno!

U subotu, 14. svibnja, Platformat donosi Rave party w/bele u Kocke, a u nedjelju će u 20 sati na platou Doma mladih biti izveden performans koji problematizira organiziranu i sustavnu egzekuciju civilnog društva kroz direktnu asocijaciju na fašističke režime – Događalo se to jednog dana u misecu, tamo neke teške godine.

Petoga dana festivala u Kocku stižu američki Jucifer, podršku im pružaju domaći Wizard of Stone Mountain, a dan kasnije će se u istom prostoru u 21.30 održati slušaonica i projekcije by Coka + Tudor, dok od 19 sati u galeriji Praktika starta radionica arhiviranja Platformata – pozvani su svi koji imaju fotografije, ulaznice, plakate… bilo kakve materijalne dokaze održavanja prethodnih izdanja Platformata da daju doprinos u dokumentiranju događanja na nezavisnoj sceni.

U srijedu, 18. svibnja program započinje Magic the gathering turnirom u 17 sati u Open Box-u, a sat vremena kasnije u Beton kinu starta tribina na temu javnih potreba u kulturi Grada Splita. Večer završava aktivističkom čajankom i društvenim igrama u Open Box-u.

Program i sljedećeg dana započinje u 17 sati, i to predavanjem umjetničkog kolektiva Crvena u Beton kinu, na kojem će Adela Jušić i Andreja Dugadžić predstaviti istraživanje o promjeni politika prema ženama, uspoređujući period početka rata, njihove mobilizacije u ratne redove i pozadinsku borbu, te njihovo sudjelovanje u izgradnji Jugoslavije nakon rata, nakon čega će u dvorištu Praktike biti otvorena njihova izložba Eto nam žena, uz Djnu IIvanu. Još jedna izložba bit će otvorena unutar Praktike – polaznici šestotjedne radionice origamija predstavit će svoje radove u 20 sati, a pola sata kasnije, u hodniku kluba Kocka, bit će održan posljednji ovosezonski Kockin kviz znanja.

Pretposljednjeg dana festivala u 16 će sati biti održana radionica biomehanike sa Zvonimirom Peranićem, u 20 sati će u galeriji Praktika Andrea Giuliano izvesti svoj performans, a večer će zaključiti Fields & Forests koji dovode Alexa Danilova, Bangladesiga, Cuisine Dub live impro i DJ Oxide.

Na velikom finalu Platformata, u subotu, 21. svibnja, ujedno i proslavi 15 godina kluba Kocka te završnom koncertu ovogodišnje sezone svirat će Dječaci, Punčke i ABOP.

Više informacija potražite na facebook stranici događaja: https://www.facebook.com/events/822604371203626/

autor: MajaSvagi SvagiMaja, 10/05/2016

,

Vezane objave

Arhiva

In Memoriam: Lou Reed (02.03.1942. – 27.10.2013.)

28/10/2013.

Lou Reed, čovjek koji je današnji rock zadužio ne samo nastupnim albumom Velvet Undergrounda već i ne svojevoljnim izborom lociranja među “očeve punka”, kao i nizom odličnih samostalnih radova, više nije na ovoj razini postojanja. Svejedno, kad idući put budete preslušavali omiljene glazbene sastave, stanite na trenutak i zapitajte se u kojoj mjeri djelo nadživjava autora. Nemoguće je ne naletjeti na natruhe Louovog poslanstva na ovom svijetu. Uistinu, mogli bi biti ugodno iznenađeni! Spomenimo mu to kad uskoro i mi dođemo do te vantjelesne razine – valjda će znati cjeniti”

Radiohead: Villa Manin, Codroipo, 26/9/2012

28/09/2012.

Koncert u Codroipu u zemljopisnom smislu i nije bio zasad najpreciznije približavanje Radioheada Lijepoj našoj, no figurirao je kao kulminacija svih želja i htijenja njihovog brojnog fandoma.

Split Nomad Gallery x Demos

18/09/2019.

Ovaj četvrtak navečer u Academia Club Ghetto očekuje vas Demosova atmosferična glazbena selekcija za Split Nomad Gallery.

IT CAME FROM KOCKA I & II // 12. i 13. 7. 2019.

12/07/2019.

Petak i subota, 12. i 13. srpnja, rezervirani su za druženje na platou Doma mladih. Iz Koalicije udruga mladih za…

Tjedna rotacija

Arhiva

M WARD / Migration Stories (2020.)

BOBBY WOMACK / The Poet (1981)

DIRTY PROJECTORS / Overlord

LIXON / Disco House Karantena

BILL WITHERS / Live at Carnegie Hall

Mayales / svima želim Raj za sve (Aquarius records 1999)