KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

PLATFORMAT #4

Platforma Doma mladih od 12. do 21. svibnja donosi četvrto izdanje Platformata, festivala prepunog kulturnih događanja – od izložbi i performansa, preko predavanja i radionica, do koncerata poznatih bendova.

Platforma Doma mladih od 12. do 21. svibnja donosi četvrto izdanje Platformata, bogatog festivala na kojem svoje aktivnosti prezentiraju OCD koje djeluju u području nezavisne kulture i na sceni mladih ili rade s mladima. Unatoč nezavidnom položaju u kojem se nalaze, organizatori su pripremili niz kulturnih događanja – od izložbi i performansa, preko predavanja i radionica, do koncerata poznatih bendova – za svačiji ukus ponešto.

– Ove godine Platformat organiziramo unatoč teškom udaru na civilno društvo koje već više od 20 godina radi na izgradnji demokratskog sustava i institucionalnog okvira te razvijanju modela za kvalitetno djelovanje organizacija civilnog društva. Javnost želimo upoznati s programom kojeg kreiraju udruge koje djeluju u okviru PDM i koje već dugi niz godina traže adekvatne infrastrukturne uvjete za djelovanje nezavisne kulture i kulture mladih u Domu mladih kao društveno kulturnom centru otvorenom široj javnosti – ističe Blanka Čop, koordinatorica Platforme Doma mladih.

Festival neslužbeno otvara radionica osnova kontrocionizma pod vodstvom Antonie Kuzmanić iz izvedbenog kolektiva Room 100, 12. svibnja u Beton kinu, gdje će se kasnije održati i filmska večer Cirkuska srijeda uz film O Palhaco, a Platformat će svečano biti otvoren u 20 sati izložbom Vedrana Perkova u galeriji Multimedijalnog kulturnog centra, u organizaciji MKC-a.

Drugi dan festivala započinje već u 12 sati u galeriji Škola (Škola likovnih umjetnosti) gdje će akademski slikar i strip autor Ivan Svaguša održati predavanje na temu Strip kao subverzivni medij, a u 18 sati u galeriji Praktika će Andrea Giuliano, čiji se video teatar temelji se na fragmentima djela Samuela Becketta, održati predavanje i uvodnu radionicu. Istoga dana u klubu Kocka nastupaju tri demo benda – Pale Blue, The Heaps i Go Lilly. Od petka do srijede, 18. svibnja, kolektiv Style Force otvara svoja vrata i poziva sve zainteresirane da prisustvuju treninzima – predznanje nije potrebno!

U subotu, 14. svibnja, Platformat donosi Rave party w/bele u Kocke, a u nedjelju će u 20 sati na platou Doma mladih biti izveden performans koji problematizira organiziranu i sustavnu egzekuciju civilnog društva kroz direktnu asocijaciju na fašističke režime – Događalo se to jednog dana u misecu, tamo neke teške godine.

Petoga dana festivala u Kocku stižu američki Jucifer, podršku im pružaju domaći Wizard of Stone Mountain, a dan kasnije će se u istom prostoru u 21.30 održati slušaonica i projekcije by Coka + Tudor, dok od 19 sati u galeriji Praktika starta radionica arhiviranja Platformata – pozvani su svi koji imaju fotografije, ulaznice, plakate… bilo kakve materijalne dokaze održavanja prethodnih izdanja Platformata da daju doprinos u dokumentiranju događanja na nezavisnoj sceni.

U srijedu, 18. svibnja program započinje Magic the gathering turnirom u 17 sati u Open Box-u, a sat vremena kasnije u Beton kinu starta tribina na temu javnih potreba u kulturi Grada Splita. Večer završava aktivističkom čajankom i društvenim igrama u Open Box-u.

Program i sljedećeg dana započinje u 17 sati, i to predavanjem umjetničkog kolektiva Crvena u Beton kinu, na kojem će Adela Jušić i Andreja Dugadžić predstaviti istraživanje o promjeni politika prema ženama, uspoređujući period početka rata, njihove mobilizacije u ratne redove i pozadinsku borbu, te njihovo sudjelovanje u izgradnji Jugoslavije nakon rata, nakon čega će u dvorištu Praktike biti otvorena njihova izložba Eto nam žena, uz Djnu IIvanu. Još jedna izložba bit će otvorena unutar Praktike – polaznici šestotjedne radionice origamija predstavit će svoje radove u 20 sati, a pola sata kasnije, u hodniku kluba Kocka, bit će održan posljednji ovosezonski Kockin kviz znanja.

Pretposljednjeg dana festivala u 16 će sati biti održana radionica biomehanike sa Zvonimirom Peranićem, u 20 sati će u galeriji Praktika Andrea Giuliano izvesti svoj performans, a večer će zaključiti Fields & Forests koji dovode Alexa Danilova, Bangladesiga, Cuisine Dub live impro i DJ Oxide.

Na velikom finalu Platformata, u subotu, 21. svibnja, ujedno i proslavi 15 godina kluba Kocka te završnom koncertu ovogodišnje sezone svirat će Dječaci, Punčke i ABOP.

Više informacija potražite na facebook stranici događaja: https://www.facebook.com/events/822604371203626/

autor: MajaSvagi SvagiMaja, 10/05/2016

,

Vezane objave

Arhiva

In Memoriam: Phil Ochs, nesretni baštinik Woody Guthriea

19/12/2015.

Na današnji je dan prije 75 godina rođen Philip David Ochs, američki kantautor i jedan od prvih protestnih pjesnika, čiji je život nažalost prekinut njegovom vlastitom voljom u travnju 1976., kada je imao samo 35 ljeta. Uistinu, ne treba kriviti Dylana (koji je s Philom bio u konstantnom rivalstvu još od 1962.), pa ni Phila osobno – katkad pogrešno posložene kockice mogu nanijeti ogromnu štetu, kako po pitanju tog kratkog i nesretnog života, tako i po značaju za cjelokupnu međunarodnu glazbenu scenu!

Čvorište // Kao nešto lijepo i obično, kao nešto pomalo mučno

20:00–21:00 Ponedjeljak 28.10.2019.

U utorak,  29. listopada u Galeriji Kluba Kocka gostuje Čvorište. S početkom u 20 sati predstavit će se kustoski projekt…

WHAT THE FUNK?! Chapter II

09/08/2018.

Novo poglavlje What the funk večeri! Lekcije iz povijesti održati će nam Re:tro Flava i Jinxie Grooves a slušamo Jazz, Funk i old school Hiphop!

Calexico – dvorana Pauk, Zagreb

03/12/2012.

Zagrebački je nastup Calexica očekivano oduševio brojne štovatelje za koje je čak i relativno velik prostor dvorane Pauk bio tijesan!

Tjedna rotacija

Arhiva

Jessie Ware / What's Your Pleasure?

JESSIE WARE / What’s Your Pleasure?

RAGE AGAINST THE MACHINE / The Battle of Los Angeles

LA BATTERIA + DJ STILE / Disco 2020 (Vietato ballare)

Too Slow To Disco

SOHN / Live with the Metropole Orkest

Doringo – Gužva u Svemiru (2020.)