KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Phil Ochs

Phil Ochs je danas nažalost uglavnom zaboravljeni američki protestni kantautor čija je karizma u jednom trenutku, sredinom šezdesetih konkurirala čak i samom Bobu Dylanu. Nažalost, slijed događaja će ga baciti u zapećak scene, a nesretna igra sudbine rezultirati će njegovim samoubojstvom u travnju 1976. Ipak, Phil je ostavio dubok trag na suvremenoj glazbenoj sceni, u što se možete uvjeriti slušajući ovosubotnji eXit!

 

Postoje trenuci koji vas jednostavno prisile da shvatite koliko nam pojedini ljudi nedostaju, pa se zapitate u kojoj je uopće mjeri njihova poruka dosegla šire mase.

Da, kronološki smo već više od 15 godina u 21. stoljeću, no stvari kao da se nisu makle s mrtve točke još od završetka Drugog svjetskog rata. Ipak, prije pet desetljeća je izgledalo mogućim promjeniti svijet – naravno, na bolje. Uloga protestnih kantautora je danas i više no zapostavljena, a upravo su takvi nekoć predstavljali savjest generacije.

Da, izgleda pomalo nelogično i neshvatljivo, no dok su lažni snovi još egzistirali (a napukli su u kolopletu brojnih događaja godine 1968.), mnogi su vjerovali u gotovo poslaničku misiju takvih glazbenika.

maxresdefaultI tako dolazimo do Phila Ochsa, američkog protestnog kantautora koji je u ranim danima karijere opasno parirao Bobu Dylanu.  Phil je hrabro – možda i samoubilački radikalno iznio stavove kroz vlastite pjesme, što ga je na koncu koštalo karijere i života. Ne znam postoji li osoba iz svijeta onoga što se pogrešno naziva ‘popularnom glazbom’ koja je jasnije i iskrenije digla svoj glas protiv isključivosti, rasizma, mržnje i sličnih anticivlizacijskih atributa koji nam se zadnjih mjeseci (pa i godina) serviraju pod krinkom ‘spašavanja zapadne kulture’, dakle osoba koja bi se u naravi svojeg nastojanja mogla mjeriti s Ochsom. Vjerojatno ne.

Neka to bude to. O životu Phila Ochsa više možete doznati klikom na priloženi

LINK

 

autor: Vjeran Stojanac, 12/02/2016

,

Vezane objave

Arhiva

Anna von Hausswollf

20:00–22:30 Subota 29.12.2018.

Ovaj sukob svjetlosti i mraka neki nazivaju pogrebnom pop glazbom. Uostalom, zašto ne?

eXit goes Xmas

20:00–22:00 Subota 24.12.2016.

eXit u božićnom izdanju – tu je prigodna lista ali nema onog uobičajenog blagdanskog kičeraja. Zaboravite Poguese i U2!

(post eXit) – Temples / The Autumn Defense

11/01/2014.

U noćnom dijelu koji slijedi po završetku redovnog emitiranja emisije eXit možete preslušati dva relativno svježa uratka – dugo očekivani nastupni album engleskog indie/neopsychodelic sastava Temples, te EP sa zapisom nedavno održang sessiona američkog folk rock dua The Autumn Defense. Zakođer, negdje od ponoći pa nadalje slijedi repriza ovotjednog izdanja Soda Fountaina!

Swans — Public Castration Is A Good Idea!

20:00–23:30 Subota 14.9.2019.

Najavljeni album ‘Leaving Meaning’ kojeg očekujemo koncem listopada još je jedn razlog za tračak životne radosti.Nije li to dovoljan povod da se podsjetimo veličanstvenih Swansa?

Tjedna rotacija

Arhiva

KNXWLEDGE / 1988

STEREOLAB / Cobra and Phases Group Play Voltage in the Milky Night (1999)

THE AVALANCHES / Running Red Lights ft. Rivers Cuomo, Pink Siifu

CARIBOU / Rough Trade Mixtape 2020

Erykah Badu – Live (1997.)

TOMA BEBIĆ / Volite se ljudožderi ( 1975. )