Phil Ochs

– – .

Phil Ochs je danas nažalost uglavnom zaboravljeni američki protestni kantautor čija je karizma u jednom trenutku, sredinom šezdesetih konkurirala čak i samom Bobu Dylanu. Nažalost, slijed događaja će ga baciti u zapećak scene, a nesretna igra sudbine rezultirati će njegovim samoubojstvom u travnju 1976. Ipak, Phil je ostavio dubok trag na suvremenoj glazbenoj sceni, u što se možete uvjeriti slušajući ovosubotnji eXit!

 

Postoje trenuci koji vas jednostavno prisile da shvatite koliko nam pojedini ljudi nedostaju, pa se zapitate u kojoj je uopće mjeri njihova poruka dosegla šire mase.

Da, kronološki smo već više od 15 godina u 21. stoljeću, no stvari kao da se nisu makle s mrtve točke još od završetka Drugog svjetskog rata. Ipak, prije pet desetljeća je izgledalo mogućim promjeniti svijet – naravno, na bolje. Uloga protestnih kantautora je danas i više no zapostavljena, a upravo su takvi nekoć predstavljali savjest generacije.

Da, izgleda pomalo nelogično i neshvatljivo, no dok su lažni snovi još egzistirali (a napukli su u kolopletu brojnih događaja godine 1968.), mnogi su vjerovali u gotovo poslaničku misiju takvih glazbenika.

maxresdefaultI tako dolazimo do Phila Ochsa, američkog protestnog kantautora koji je u ranim danima karijere opasno parirao Bobu Dylanu.  Phil je hrabro – možda i samoubilački radikalno iznio stavove kroz vlastite pjesme, što ga je na koncu koštalo karijere i života. Ne znam postoji li osoba iz svijeta onoga što se pogrešno naziva ‘popularnom glazbom’ koja je jasnije i iskrenije digla svoj glas protiv isključivosti, rasizma, mržnje i sličnih anticivlizacijskih atributa koji nam se zadnjih mjeseci (pa i godina) serviraju pod krinkom ‘spašavanja zapadne kulture’, dakle osoba koja bi se u naravi svojeg nastojanja mogla mjeriti s Ochsom. Vjerojatno ne.

Neka to bude to. O životu Phila Ochsa više možete doznati klikom na priloženi

LINK

 

12/02/2016

autor: Vjeran Stojanac

Tags: ,