KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Phil Ochs

Phil Ochs je danas nažalost uglavnom zaboravljeni američki protestni kantautor čija je karizma u jednom trenutku, sredinom šezdesetih konkurirala čak i samom Bobu Dylanu. Nažalost, slijed događaja će ga baciti u zapećak scene, a nesretna igra sudbine rezultirati će njegovim samoubojstvom u travnju 1976. Ipak, Phil je ostavio dubok trag na suvremenoj glazbenoj sceni, u što se možete uvjeriti slušajući ovosubotnji eXit!

 

Postoje trenuci koji vas jednostavno prisile da shvatite koliko nam pojedini ljudi nedostaju, pa se zapitate u kojoj je uopće mjeri njihova poruka dosegla šire mase.

Da, kronološki smo već više od 15 godina u 21. stoljeću, no stvari kao da se nisu makle s mrtve točke još od završetka Drugog svjetskog rata. Ipak, prije pet desetljeća je izgledalo mogućim promjeniti svijet – naravno, na bolje. Uloga protestnih kantautora je danas i više no zapostavljena, a upravo su takvi nekoć predstavljali savjest generacije.

Da, izgleda pomalo nelogično i neshvatljivo, no dok su lažni snovi još egzistirali (a napukli su u kolopletu brojnih događaja godine 1968.), mnogi su vjerovali u gotovo poslaničku misiju takvih glazbenika.

maxresdefaultI tako dolazimo do Phila Ochsa, američkog protestnog kantautora koji je u ranim danima karijere opasno parirao Bobu Dylanu.  Phil je hrabro – možda i samoubilački radikalno iznio stavove kroz vlastite pjesme, što ga je na koncu koštalo karijere i života. Ne znam postoji li osoba iz svijeta onoga što se pogrešno naziva ‘popularnom glazbom’ koja je jasnije i iskrenije digla svoj glas protiv isključivosti, rasizma, mržnje i sličnih anticivlizacijskih atributa koji nam se zadnjih mjeseci (pa i godina) serviraju pod krinkom ‘spašavanja zapadne kulture’, dakle osoba koja bi se u naravi svojeg nastojanja mogla mjeriti s Ochsom. Vjerojatno ne.

Neka to bude to. O životu Phila Ochsa više možete doznati klikom na priloženi

LINK

 

autor: Vjeran Stojanac, 12/02/2016

,

Vezane objave

Arhiva

In Memoriam – Jhonn Balance / Pink Floyd – The Endless River

14/11/2014.

Ovotjedno izdanje emisije eXit donosi kolaž glazbe i intervjua posvećen Jhonnu Balanceu (Coil), čija je desetogodišnjica smrti obilježena 13. studenog, a u nastavku emisije, od 21.30 h možete u cjelosti preslušati taj diskutabilni ali vrhunski finalni album Pink Floyda, ‘The Endless River’!

Roger Waters – The Wall (2015.)

27/11/2015.

Dvije godine po završetku turneje koja je kultni ‘The Wall’ predstavila u djelimično novijem ruhu (o čijim manama i prednostima možete pročitati u priloženoj najavi), Roger Waters objavljuje presjek tog tri godine dugačkog poduhvata – vjerojatno najduže turneje u povijesti popularne glazbe – u formi dvostrukog CD-a, kao i DVD-a, te BluRay-ja. Svaka čast ljudima koji se barem nominalno bore za onaj već iskurvani slogan francuske građanske revolucije (Sloboda, Bratstvo, Jednakost), no termin izdavanja ovog zapisa se poprilično nesretno preklapa s podizanjem novih zidova i bodljikavih žica, barem između mizernih ex-socijalističkih državica. Zašto je veličanstvena vizija jednog genija tako olako pala u vodu, te nije li on sam svojim selekcionizmom dao doprinos takvom razvoju događaja? Odgovori se možda kriju u isječcima iz intervjua (veći dio njih je iz upravo objavljenog dokumentarca ‘The Wall’), ali i u aktualnoj globalnoj situaciji koja pomalo rigidno predstavlja krah Rogerove životne bitke!

2014., In The Nutshell

25/12/2014.

Izdanje emisije eXit koje zaključuje 2014. godinu donosi presjek šest ključnih albuma po izboru urednika, i to na način da će pojedini uradak biti predstavljen s nekoliko ključnih skladbi, a svakom bloku prethodi i osobno očitovanje autora/izvođača o dotičnom djelu. Odbrojavanje kreće od dvadesetog mjesta, a zbog neizbježnog manjka programskog prostora (u 23.15 reprizom Soda Fountaina kreće noćni program), detaljnije će biti predstavljeno već spomenutih šest prvoplasiranih albuma!

Road Movies II

03/06/2016.

Road Movie – te se dvije riječi stapaju u jedan pojam te iniciranima pobuđuju slike praznih prenoćišta, sumornih zalazaka sunca, stopiranja, izgubljenih ljubavi, nedostatka volje i definiranog cilja… Ili je barem takav stereotip uvriježen. No, posebno je zanimljivo kako je upravo “film ceste” više od ikojeg drugog žanra povezan, praktički isprepleten s popularnom glazbom i doslovno neodvojiv od nje. Ukoliko vas ova tema zanima, pročitajte najavu te preslušajte pripadno izdanje emisije eXit!

Tjedna rotacija

Arhiva

ALGIERS / There Is No Year

THE NATIONAL / High Violet (2010)

SHE SHY / Mir

George FitzGerald / Influences

ELBOW / Live at Jodrell Bank

KRV U STOLICI / Krv u stolici