KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Pet godina Ulične galerije

23:00–1:00 Ponedjeljak 2425.4.2017.

Samo postojanje jedne ulične galerije u samom centru Beograda već je po sebi neka vrsta fenomena, posebno ako pričamo o gradu u kom je sve skučenije živeti, u kom je slobode sve manje i u kom je ulica sve manje i manje naša. A ako pričamo o pet godina postojanja jedne takve galerije onda to zaslužuje, u najmanju ruku, KUPEK. Stoga smo ovaj 182. po redu posvetili Uličnoj galeriji, koja je 20. aprila proslavila svoj peti rođendan. U goste smo doveli Ivu Čukić i Dušana Rajića iz Ministarstva prostora.

Piše: Dejan Kožul

Photo: Tata Zule (Umetnobil)

Priča o Uličnoj galeriji je priča o ulicama, o povratku slobode na ulice, ali je to priča i o zatvorenoj kulturi, o zatvorenim galerijskim prostorima, ne toliko u bukvalnom koliko u prenesenom značenju. Da nije tako ne bi verovatno bilo ni potrebe za Uličnom galerijom, ali…Nećemo sad onu o babama i mudima.

Tako je kako je i umesto naricanja nad zlom sudbinom valja preduzeti nešto. Tako je Ulična galerija i nastala. Pomalo stihijski, neplanirano, vrlo brzo se shvatilo šta znači jedan takav prostor i danas se u Uličnoj galeriji mogu pohvaliti sledećim:

“Od svog nastanka u aprilu 2012. godine prikazali smo ukupno 83 samostalne ili grupne izložbe, i preko 40 pratećih programa, približavajući savremeno umetničko stvaralaštvo građankama i građanima. Ovaj proces izmeštanja umetnosti u javni prostor omogućio je galeriji veliki broj posetilaca, ali možda bitnije od toga, omogućio nam je da široj publici približimo teme za koje smo osećali odgovornost da o njima govorimo, zajedno sa umetnicama i umetnicima koji su ih predlagali. Tako su često u galerijskom programu svoje mesto zauzimale priče o raseljavanju Roma, o radnicima u propalim fabrikama, životu beskućnika i azilanata, solidarnosti, frustracijama savremenog čoveka, ali i kritički osvrti na savremeno društvo i različite oblike političke i ekonomske moći.”

Kako je priča o Uličnoj galeriji priča o osvajanju slobode i kako je ekipa koja je zaslužna za postojanje Galerije zaslužna i za brojne druge sjajne stvari, koje su stavile Beograd na underground kulturnu mapu, poput Inex Filma, ali i za ukazivanje na sve nepravilnosti i proteste povodom “Beograda na vodi”, nemoguće je bilo ne dotaći se tih tema jer je sve to deo iste priče o Beogradu kao gradu za građane i sve one koji ga vole, a ne gradu privilegovane manjine.

Na kakve su sve probleme nailazili u toku ovih pet godina postojanja i da li se odbrojavaju poslednji dani Ulične galerije pričali smo sa Ivom Čukić i Dušanom Rajićem iz Ministarstva prostora.

KUPEK o ulicama, o Uličnoj galeriji poslušajte u ponedeljak, 24. 04. 2017. godine od 23 h. Ako niste bili pažljivi na satu i ako ste propustili emisiju možete je poslušati na KUPEK mixcloud kanalu. 

autor: dejan kozul, 24/04/2017

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Medijska arheologija

24/01/2015.

Raskopavanje medijske zaostavštine kod nas posebna je vrsta rudarskog posla. Devedesete godine dale su obilje materijala, svjedočanstva o općoj propasti…

Ideološki ratnici i ratnice sa dasaka koje život znače

23:00–1:00 Ponedjeljak 1516.10.2018.

Zašto ste vi živi? Ključno je pitanje u predstavi “Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi”, Reflektor teatra i Minje Bogavac….

Women power!

01/02/2015.

Pre nešto više od godinu dana KUPEK je razgovarao sa kustoskinjama izložbe Ženska strana, a pitanje o ženama u muzici…

Lekcije o odbrani

23:00–1:00 Ponedjeljak 2728.3.2017.

“Kako Breht ukazuje, umetnici ne mogu da budu saveznici proleterijata već saborci, neko ko ne samo isporučuje sadržaj publici, već…

Tjedna rotacija

Arhiva

FLYTE / This Is Really Going to Hurt

DMX / It’s Dark And Hell Is Hot (1998)

PORTO MORTO / Čekam ih

AXEL BOMAN / xlr8r

FLEETWOOD MAC / Live

LEUT MAGNETIK