KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Pet godina Ulične galerije

23:00–1:00 Ponedjeljak 2425.4.2017.

Samo postojanje jedne ulične galerije u samom centru Beograda već je po sebi neka vrsta fenomena, posebno ako pričamo o gradu u kom je sve skučenije živeti, u kom je slobode sve manje i u kom je ulica sve manje i manje naša. A ako pričamo o pet godina postojanja jedne takve galerije onda to zaslužuje, u najmanju ruku, KUPEK. Stoga smo ovaj 182. po redu posvetili Uličnoj galeriji, koja je 20. aprila proslavila svoj peti rođendan. U goste smo doveli Ivu Čukić i Dušana Rajića iz Ministarstva prostora.

Piše: Dejan Kožul

Photo: Tata Zule (Umetnobil)

Priča o Uličnoj galeriji je priča o ulicama, o povratku slobode na ulice, ali je to priča i o zatvorenoj kulturi, o zatvorenim galerijskim prostorima, ne toliko u bukvalnom koliko u prenesenom značenju. Da nije tako ne bi verovatno bilo ni potrebe za Uličnom galerijom, ali…Nećemo sad onu o babama i mudima.

Tako je kako je i umesto naricanja nad zlom sudbinom valja preduzeti nešto. Tako je Ulična galerija i nastala. Pomalo stihijski, neplanirano, vrlo brzo se shvatilo šta znači jedan takav prostor i danas se u Uličnoj galeriji mogu pohvaliti sledećim:

“Od svog nastanka u aprilu 2012. godine prikazali smo ukupno 83 samostalne ili grupne izložbe, i preko 40 pratećih programa, približavajući savremeno umetničko stvaralaštvo građankama i građanima. Ovaj proces izmeštanja umetnosti u javni prostor omogućio je galeriji veliki broj posetilaca, ali možda bitnije od toga, omogućio nam je da široj publici približimo teme za koje smo osećali odgovornost da o njima govorimo, zajedno sa umetnicama i umetnicima koji su ih predlagali. Tako su često u galerijskom programu svoje mesto zauzimale priče o raseljavanju Roma, o radnicima u propalim fabrikama, životu beskućnika i azilanata, solidarnosti, frustracijama savremenog čoveka, ali i kritički osvrti na savremeno društvo i različite oblike političke i ekonomske moći.”

Kako je priča o Uličnoj galeriji priča o osvajanju slobode i kako je ekipa koja je zaslužna za postojanje Galerije zaslužna i za brojne druge sjajne stvari, koje su stavile Beograd na underground kulturnu mapu, poput Inex Filma, ali i za ukazivanje na sve nepravilnosti i proteste povodom “Beograda na vodi”, nemoguće je bilo ne dotaći se tih tema jer je sve to deo iste priče o Beogradu kao gradu za građane i sve one koji ga vole, a ne gradu privilegovane manjine.

Na kakve su sve probleme nailazili u toku ovih pet godina postojanja i da li se odbrojavaju poslednji dani Ulične galerije pričali smo sa Ivom Čukić i Dušanom Rajićem iz Ministarstva prostora.

KUPEK o ulicama, o Uličnoj galeriji poslušajte u ponedeljak, 24. 04. 2017. godine od 23 h. Ako niste bili pažljivi na satu i ako ste propustili emisiju možete je poslušati na KUPEK mixcloud kanalu. 

autor: dejan kozul, 24/04/2017

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Japanski premijeri, drugarice i drugovi

23:00–1:00 Ponedjeljak 67.2.2017.

Piše: Dejan Kožul U svom 175. izdanju KUPEK je ponovno skoknuo doma. Skoknuli smo do Rijeke, barem putem skypeta i…

Devedesete za devetku KUPEK-a

23:00–1:00 Ponedjeljak 1011.2.2020.

Što bi rekle naše bake, KUPEK je uzeo desetu godinu, a u desetu godinu je ušao onako kako KUPEK-u priliči…

Koncertni KUPEK jubilej

23:00–2:00 Ponedjeljak 910.4.2018.

Dugo smo pripremali taj 200. KUPEK, pa ćemo isto tako dugo i da živimo na lovorikama. U nove KUPEK pobjede…

KUPEK 280, Milenko Bodirogić: “Po šumama i gorama”

23:00–1:00 Ponedjeljak 1415.9.2020.

I možda će sve zvučati kao da ništa više nema smisla jer gradovi jesu okupirani, i kako autor kaže, postali…

Tjedna rotacija

Arhiva

DUKES OF CHUTNEY / Hazel

WORKING WEEK / Working Nights (1985)

JW FRANCIS / New York

ILLES BALEARS / India Street Radio

ELLIOTT SMITH / Live at Black Cat (17/4/1998.)

ŠUMSKI / baba spava (2000)