KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Otvoren 18. SFF

Projekcijom filma Closed curtain iranskog autora Jafar Panahia u subotu navečer u kinu Central svečano je otvoren osamnaesti po redu Split film festival.

Svečanost je započela u 22 sata, premda su još popodne su u kinoteci Zlatna vrata prikazani dokumentarac  Bergman i Magnani: the war of volcanoes Francesca Palerme te prva dva nastavka TV mini serije Top of the lake Jane Campion čijih će sedam epizoda publika imati priliku pogledati do završetka festivala.

Prije početka svečane projekcije, austrijski je redatelj Peter Kubelka preuzeo Posebnu nagradu festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika. U svom je kratkom govoru Kubelika istaknuo kako je zahvalan na nagradi, posebno iz razloga što za nezavisnu kinematografiju kojoj se on posvetio čitave karijere nema puno mjesta na festivalima. Dio radova kojima je Kubelika zaslužio priznanje biti će prikazani ovoga ponedjeljka u kinoteci Zlatna vrata u 19 sati.

Festival je ove godine službeno proglasio otvorenim Goran Kovačević, zamjenik Gradonačelnika.

Film Closed curtain, koji je slijedio nakon govora, sniman je za ljubitelje filma, publiku koja se želi angažirati, razmišljati i prepustiti se redatelju da je vodi. Bez preočitih rješenja, ali metafore koju se može shvatiti  i bez poznavanja biografije redatelja, osuđenog na dvadesetogodišnju zabranu snimanja filmova, društvene aktivnosti i putovanja, nakon što je nekoliko njegovih radova zabranjeno u Iranu. Sniman u tajnosti, u redateljevoj vikendici, uz minimum glumaca, osoblja, film je to čija naglašena tišina odjekuje još dugo nakon gledanja.

Split film fest kroz sljedećih tjedan dana donosi mnoštvo filmova kakvih nemamo često priliku pogledati u Splitu. Provjerite program festivala te ne propustite sudjelovati u najstarijem međunarodnom filmskom festivalu u Hrvatskoj!

autor: MajaSvagi SvagiMaja, 15/09/2013

Vezane objave

Arhiva

Završio još jedan SFF

25/09/2013.

U subotu 21.9. mogli ste nazočiti ceremoniji zatvaranja još jednog Split Film Festivala, festival je zatvoren svečanom dodjelom nagrada u…

Budi dio 8. FMFS-a koji počinje za točno mjesec dana

05/05/2015.

Točno je mjesec dana do početka 8. Festivala mediteranskog filma Split, koji će se u ljetnom kinu “Bačvice” i kinoteci “Zlatna vrata” održati od 5.-13. lipnja. Kompletan program
FMFS-a biti će objavljen 25. svibnja

Spustila se zavjesa na osmi FMFS

16/06/2015.

Završio je još jedan Festival Mediteranskog Filma Split, osmi da budemo precizniji, deset dana uživali smo u najvećem i najposjećenijem filmskom događanju u gradu pod Marjanom.

Sedmi FMFS od petka

03/06/2014.

Sedmi Festival mediteranskog filma Split održati će se od 6. do 14. lipnja, a tijekom devet dana ukupno će na tri lokacije biti prikazan 81 film iz 30 zemalja, objavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Tjedna rotacija

Arhiva

KNXWLEDGE / 1988

STEREOLAB / Cobra and Phases Group Play Voltage in the Milky Night (1999)

THE AVALANCHES / Running Red Lights ft. Rivers Cuomo, Pink Siifu

CARIBOU / Rough Trade Mixtape 2020

Erykah Badu – Live (1997.)

TOMA BEBIĆ / Volite se ljudožderi ( 1975. )