KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Otvoren 18. SFF

Projekcijom filma Closed curtain iranskog autora Jafar Panahia u subotu navečer u kinu Central svečano je otvoren osamnaesti po redu Split film festival.

Svečanost je započela u 22 sata, premda su još popodne su u kinoteci Zlatna vrata prikazani dokumentarac  Bergman i Magnani: the war of volcanoes Francesca Palerme te prva dva nastavka TV mini serije Top of the lake Jane Campion čijih će sedam epizoda publika imati priliku pogledati do završetka festivala.

Prije početka svečane projekcije, austrijski je redatelj Peter Kubelka preuzeo Posebnu nagradu festivala za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika. U svom je kratkom govoru Kubelika istaknuo kako je zahvalan na nagradi, posebno iz razloga što za nezavisnu kinematografiju kojoj se on posvetio čitave karijere nema puno mjesta na festivalima. Dio radova kojima je Kubelika zaslužio priznanje biti će prikazani ovoga ponedjeljka u kinoteci Zlatna vrata u 19 sati.

Festival je ove godine službeno proglasio otvorenim Goran Kovačević, zamjenik Gradonačelnika.

Film Closed curtain, koji je slijedio nakon govora, sniman je za ljubitelje filma, publiku koja se želi angažirati, razmišljati i prepustiti se redatelju da je vodi. Bez preočitih rješenja, ali metafore koju se može shvatiti  i bez poznavanja biografije redatelja, osuđenog na dvadesetogodišnju zabranu snimanja filmova, društvene aktivnosti i putovanja, nakon što je nekoliko njegovih radova zabranjeno u Iranu. Sniman u tajnosti, u redateljevoj vikendici, uz minimum glumaca, osoblja, film je to čija naglašena tišina odjekuje još dugo nakon gledanja.

Split film fest kroz sljedećih tjedan dana donosi mnoštvo filmova kakvih nemamo često priliku pogledati u Splitu. Provjerite program festivala te ne propustite sudjelovati u najstarijem međunarodnom filmskom festivalu u Hrvatskoj!

autor: MajaSvagi SvagiMaja, 15/09/2013

Vezane objave

Arhiva

Spušten zastor na FMFS

17/06/2014.

Prije dva dana objavljeni su dobitnici ovogodišnjeg festivala mediteranskog filma Split, riječ je o Španjolskom filmu „Ranjena“ (La Herida) te Egipatskom filmu „Trg“ (The Square).

U susret 18. Split Film Festivalu

10/09/2013.

Radionica koje će istražiti najvažnije postavke, primjere i metode rada na području stereoskopije (trodimenzionalnog prikaza) te sudionike podučiti osnovama i praktičnim vještinama rada s 3D tehnologijom. Polaznici će, radeći u grupi, zajednički koncipirati, snimiti i montirati kratkometražni trodimenzionalni film na temu Split 1700.

Besplatne projekcije u novom open air kinu FMFS-a

18/05/2014.

Festival mediteranskog filma Split u svom sedmom izdanju otvara novo open air kino. Nakon ljetnog kina “Bačvice” i kinoteke “Zlatna vrata”, treća FMFS lokacija je caffe “Galerija” u Galeriji umjetnina Split.

Sjećanje na Françoisa Truffauta

08/02/2016.

Šestog veljače 2016. pomalo su skromno obilježene 84 godine od rođenja jednog od najvećih francuskih i svjetskih redatelja dvadesetog stoljeća, čovjeka bez kojega ‘novi val’ praktički ne bi ni postojao; Francoisa Truffauta! Istina, godišnjica nije ‘okrugla’, no najpoetičniji filmaš dvadesetog stoljeća zasigurno je zaslužio jedno malo sjećanje. Barem na svoj rođendan!

Tjedna rotacija

Arhiva

ROMARE / Home

MILTON NASCIMENTO / Minas (1975)

FUTURE ISLANDS / For Sure

Too Slow To Disco

JORGE BEN / à l’Olympia (1975)

PARNEPAR / Dobar dan, izvolite