KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Nick Cave and the Bad Seeds: Ghosteen (2019.)

15:00–16:00 Subota 19.10.2019.

What to listen to: Why Nick Cave’s Ghosteen demands your attention?! Album tjedna, srijedom i subotom od 15.00 h!

Zasad posljednji uradak Nicka Cavea na jednoj razini zatvara trilogiju započetu albumom Push the Sky Away iz 2013. ali je bitno srodniji svojem prethodniku Skeleton Tree (2016.). Naime tijekom nastajanja tog albuma Cavea je zadesila trageduja – njegov petnaestogodišnji sin Arthur je u srpnju 2015. izgubio život prilikom pada sa jednog obalnog klifa pored Brightona.  Taj se događaj odrazio u tmurnim refleksivnim tonovima koji su dodatno obojali ionako mračan Skeleton Tree, a na ponešto drugačiji način se manifestira i na aktualnom Ghosteenu.

Prošle su četiri godine i Nick se možda i nije pomirio sa sudbinom ali sa Bogom jest. Događaj je prihvatio u onoj mjeri u kojoj je mogao, a preslušavanjem Ghosteena shvaćate da je prvotni očajni pesimizam zamijenila neka vrsta uzvišene tuge. Pomalo stoički autorov stav izvire iz svih pjesama koje jesu iznimno tužne ali i bude nadu. Koliko je to već moguće.

Uostalom, o tragedija se ne može ništa pametno reći, da citiram Kurta Vonneguta. Svejedno, možete uhvatiti skriveni fluid ovog albuma koji je istovremeno tužan i prekrasan. Mogu samo zamisliti kako bi ovaj projekt zvučao da su u Bad Seedsima ostali Blixa i Harvey ali to je već druga priča.

NAPOMENA: Album je zasad dostupan preko službanog downloada i streaminga, ali i putem piratskih servisa (soulseek, torrenti i sl.). CD i vinilno izdanje se očekuje osmog studenog.

This world is beautiful
Held within its stars
I keep it in my heart
The stars are your eyes
I loved them right from the start
A world so beautiful
And I keep it in my heart

A ghosteen dances in my hand
Slowly twirling, twirling all around
A glowing circle in my hand
Dancing, dancing, dancing all around
A ghosteen dances in my hand (In my hand)
Slowly twirling, twirling all around (All around)
A ghosteen dances in my hand (In my hand)
Dancing, dancing, dancing all around (All around)
Here we go

There goes the moonlit man
Got a suitcase in his hand
He’s moving on
Down the road
Things tend to fall apart starting with his heart
He kisses you lightly and he leaves
Leaves your sleeping body
Curled and dreaming around your smile, your smile

Nick Cave and the Bad Seeds: Ghosteen (2019.)

Part 1
1 Spinning Song 4:43
2 Bright Horses 4:52
3 Waiting For You 3:54
4 Night Raid 5:07
5 Sun Forest 6:46
6 Galleon Ship 4:14
7 Ghosteen Speaks 4:02
8 Leviathan 4:48

Part 2
9 Ghosteen 12:10
10 Fireflies 3:23
11 Hollywood 14:12

autor: Vjeran Stojanac, 14/10/2019

,

Vezane objave

Arhiva

CALEXICO / Edge of the Sun

06/04/2015.

Iako od mnogih hvaljen, prethodni je album Calexica, “Algiers” izgledao kao monolitni patchwork koji referira na njihovo dotadašnje stvaralaštvo ne pružajući naznake nekih novih puteva. Iako građen po njegovu modelu, upravo objavljeni “Edge of the Sun” ispravlja greške i sa mnogo više logike gleda kako ka prošlosti tako i budućnosti. Zanemarimo li dvije promašene skladbe, ovaj je uradak mnogo više od dobro odrađenog popravnog ispita. No, kako je to kod Calexica uobičajeno, tek će žive izvedbe kazati zadnju riječ o naravi i struktrui albuma “Edge of the Sun”. A dok se ne ukaže taj trenutak, preslušavajte ga u studijskoj verziji. Jedna od mogućnosti jest i činjenica da je izabran za aktualni Album tjedna.

BLOND:ISH / Welcome to the Present (Kompakt 2015.)

03/11/2015.

Koji vrag je našim smišnim kanadskim plavušicama, Anstascia D’Elene Corniere i Vivie-Ann Bakos trebalo snimat album kad su taman fino upale u onaj željeni DJ san?

Okkervil River / The Silver Gymnasium

22/09/2013.

Okkervil River su upravo objavii svoj sedmi album, za kojega će tekstopisac, gitrarist i pjevač Will Sheff kazati kako je dobrim dijelom autobiografski. Radnjom je smješten u određeno vrijeme i prostor, točnije u godinu 1986. i gradić Meriden u New Hamshireu, gdje su oba Willova roditelja radili kao školski nastavnici. Očito ga je vodila misao pronalaženja djelića izgubljenih trenutaka tinejđerskih godina…

FLYING LOTUS / Flamagra

15:00–16:00 Subota 8.6.2019.

Američki producent Steven Ellison aka Flying Lotus ima novi album nakon gotovo punih šest godina. Toliko je, naime, prošlo od…

Tjedna rotacija

Arhiva

ALGIERS / There Is No Year

NU GUINEA / Nuova Napoli (2018)

CocoRosie / Aloha Friday

George FitzGerald / Influences

THE CINEMATIC ORCHESTRA / Live at the Royal Albert Hall

(THE) LESSER MEN / References, Reflections: Revelations