KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Nema više “Sutra ćemo”

23:00–1:00 Ponedjeljak 45.12.2017.

Da bi neko zaslužio da se dva puta pojavi kao gost u KUPEK-u mora zaista imati dobru podlogu, kvalitetan rad pa čak i više od toga ili samo da bude dobar prijatelj autora. Bojan Marjanović, koga smo imali prilike slušati u 135. izdanju, nakon objavljenje zbirke poezije „Povijest, pornografija, politika“, kandidovao se za drugi mandat u KUPEK-u pre svega, ipak, zahvaljujući onome što čini već godinama kao urednik, novinar, a sada, konačno i kao autor prozne knjige, koja se baš ovih dana pojavila. Knjiga se zove „Sutra ćemo“ i o tome šta sve sutra možemo, šta sve sutra hoćemo, a šta nećemo i da li ćemo, pričamo u ovom KUPEK-u # 194.

Tekst: Dejan Kožul

Photo: Ivan Zupanc, Zule

O samoj knjizi Viktor Ivančić kaže: “Bojan Marjanović je u svome romanu „Sutra ćemo“ uspio postići to da se veličina priče očituje upravo u odsustvu epohalnosti. Ne samo što je na taj način demonstrirano vanredno spisateljsko umijeće, nego se i sama literarna namjera doimlje subverzivnom u odnosu na doba kada svjedočimo preporodu „velikih naracija“ i pripadajućih kategoričnosti. Radi se utoliko o najfinijem proznom tkanju, o minucioznom, stilski izbrušenom postupku preko kojeg Marjanović – kombinirajući tri narativna glasa – nema tek ambiciju rasvijetliti „nijanse stvarnosti“, nego nas uputiti na to da izvan nijansi stvarnost i ne postoji, s tim da jednu od važnijih čini sama literatura.”

Kroz emisiju pokušavamo malo dekonstruisati ovo i još ponešto što su o knjizi rekli Viktor Ivančić i Boris Postnikov, što je svakako i više nego dovoljna referenca da se za knjigu zainteresujemo, da vas zainteresujemo i da Bojana po drugi put dovedemo u KUPEK i, ovaj put, u prohladni Umetnobil.

Sad, da li smo u tome uspeli najbolje je da proverite sami u ponedeljak, 04. 12. od 23 h.

autor: dejan kozul, 04/12/2017

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Žena sa čeličnim kostima

23:00–1:00 Ponedjeljak 1617.7.2018.

Nelson Mandela nije doživio stotu ali je doživio brojne strahote. Brega i družina takve teško da su mogle i sanjati…

Goran Dević: Kroničar rijeke, pruge i otpada

23:00–1:00 Ponedjeljak 910.9.2019.

“Rijeci je svejedno da li imao klasno društvo, fašizam, da li se zvijerstva na njenim obalama dešavaju.” Piše i slika:…

Univerzalni jezik umetnosti

17/05/2015.

Otkako su, tamo negde, početkom januara počeli studentski protesti u Skoplju, ali i drugim makedonskim gradovima, razmišljali smo o pokojem…

Stolačko-mitrovačka škola kontra podjela

23:00–1:00 Ponedjeljak 2829.10.2019.

Ona „Borba“ naših roditelja nam je i ostavila ovakve podijele a na nama je da ih rušimo, da ih gazimo….

Tjedna rotacija

Arhiva

FLEET FOXES / Shore

The Style Council / Café Bleu (1984)

PILLOW QUEENS / Holy Show

RED AXES / Dekmantel

RADIOHEAD / I Might Be Wrong: Live Recordings

Haustor / Bolero (1985)