KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

NELLCOTE / Disturbance in a Quiet Summer Night

15:00–16:00 Utorak 15.10.2019.

Nellcote je četveročlani zagrebački autorski bend čija se glazba može smjestiti na među alternative, indieja i bluesa. Osim osnivača i glavnog autora Vinka Ergotića (vokal i gitara), bend čine Igor Ivešić (gitara), Lana Filipin (bas, back vokali) i Filip Barac (bubnjevi). Nellcote iza sebe ima nekolicinu singlova te EP album Surrender, a nedavno im je izašao prvi dugosvirajući nosač zvuka, Disturbance in a Quiet Summer Night. Premda je ova postava nova, u dosadašnjim postavama Nellcote je svirao u mnogim popularnim zagrebačkim klubovima i festivalima (Tvornica, Kset, Močvara, VIB, Vinyl, InMusic, Medvegradske ljetne večeri, Akustika u Rockmarku…), ali i u drugim gradovima (npr. Indirekt u Beogradu i Novom Sadu).

Bend djeluje još od 2010. godine, kada su dvojica prijatelja kroz zajedničko jammanje pronašli zajednički zvuk kojim su krenuli pričati novu priču. Sobni jam sessioni prerasli su u prve koncerte, a postava se kroz godine širila i mijenjala, ovisno o životnim okolnostima članova, koje bi ponekad uzrokovale u dulje pauze u radu benda. U najranijoj fazi stvaralašta, Nellcote se predstavio pjesmama “Autumn Blues”, “Hope for the Spring” i “Just a Beautiful Doll” (2012.), da bi 2014. izbacili singlove “She Said” i “Hold On”, koje se i danas redovno pokazuju kao uspješnice na koncertima.

Sve su te pjesme nastale su u intimi Vinkove sobe, a donose samotnu i ogoljenu, ponekad gotovo i bolnu atmosferu prožetu najrazličitijim emocijama. To je naročito došlo do izražaja na prvom EP-u Nellcotea (2017.) pod značajnim nazivom Surrender, u kojem se Vinko potpuno emotivno ogolio pred publikom i kritikom, što je ona znala cijeniti te je EP vrlo dobro prihvatila. Istovremeno je okupljena nova postava benda, koju su uz osnivače, Vinka Ergotića i Lovre Boljata (gitara, synth), činili Lana Filipin i Damir Trputec (bubnjevi). Dotad intimnije pjesme koje su naginjale akustičnom zvuku, u bendovskom aranžmanu dobile su novi vjetar u leđa, kao i punokrvniji zvuk i stav. U tom su sastavu počeli snimati prvi LP album, koji je u odnosu na EP glasniji, drskiji, energičniji, s više psihodeličnih elemenata.
“Future’s Gone” (2018.) bio je prvi singl nakon zaokreta u zvuku, a za njim su uslijedili Mutiny! (2018.) i Trouble in Disguise (2019.). Kao da su svojim singlom sami zazvali nevolju, bend napušta Lovro, a nešto kasnije i Damir, te ostatak benda odlučuje smanjiti koncertne aktivnosti i skoncentrirati se na dovršetak albuma i pronalazak novih suradnika. Kvalitetne nove članove pronašli su u već spomenutima bubnjaru Filipu Baracu (And The Kid) i gitaristi Igoru Ivešiću (Kill in Manjaro), čime je oformljena nova postava za nadolazeće koncertne aktivnosti i ostale nove izazove.

Ovo sve gore je bilo iz press materijala benda. Ono puno bitnije se nalazi u notama i zvuku kojeg slušamo ovaj utorak i petak, od 15.00h.

1. You Eat the Same Grass Like the Rest of Us 04:59
2. Little Wolf 03:56
3. In Nightmares 05:48
4. Mutiny! 05:22
5. Trouble in Disguise 05:38
6. This Is What I Get 04:48
7. Future’s Gone 04:32
8. My Favourite Stranger 04:18

autor: el5egundo, 14/10/2019

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

SVADBAS / Jug (2000.)

22:00–23:00 Nedjelja 19.4.2020.

Hrvatski OK Computer?! Dobro, ne baš doslovno, naravno, ali utjecaj spomenutog Radioheadovog albuma itekako se čuje i osjeti u zvuku…

Pips, Chips & Videoclips / Walt

17/06/2013.

To što Walt uopće nije duboko smrznut i položen pod tobogan Pirata s Kariba u Disneylandu već je uredno kremiran i raspršen po Lawn Memorial parku samo govori o toj nemiloj snazi ljudskog tračeraja i ta urbana legenda vjerojatno ide skupa sa onom o pušenju suhih bananinih vlakanaca u cilju postizanja višeg stanja svijesti.

MARINADA / Marinada i društvo

07/10/2015.

Teško je pisati išta objektivno o ljudima koje volimo. Tako je i sa bendovima. Marinada je među njima. To je sve ta Čista ljubav.

MAYALES / Simbol za sunce

15:00–16:00 Srijeda 26.4.2017.

Novi Mayales kao album tjedna sa čvrstim osnovama da bude i album godine. Osunčani psihodelični pop utopljen u reverb i pomno slagan, layer po layer.

Tjedna rotacija

Arhiva

SAULT / Untitled (Black Is)

ENNIO MORRICONE ‎/ Così Come Sei (1978)

DENT MAY / I Could Use A Miracle

Too Slow To Disco

JAPAN / Oil on Canvas (1983)

Kampanari / Kampanari EP