KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Najava 19. SFF-a.

Od 13. do 20. rujna grad Split će biti u znaku 19. izdanja Međunarodnog festivala novog filma / Splitskog filmskog festivala. Program festivala predstavlja izbor iz recentne svjetske filmske produkcije, filmove koji su prikazivani i nagrađivani na mnogim poznatim (Rotterdam, Berlinale, Cannes…) i manje poznatim svjetskim festivalima. Unatoč znatno smanjenim sredstvima, na festivalu će biti prikazane redom hrvatske premijere filmova, pa je festival programski jedan od najznačajnijih hrvatskih filmskih festivala.

Od 13. do 20. rujna grad Split će biti u znaku 19. izdanja Međunarodnog festivala novog filma / Splitskog filmskog festivala. Program festivala predstavlja izbor iz recentne svjetske filmske produkcije, filmove koji su prikazivani i nagrađivani na mnogim poznatim (Rotterdam, Berlinale, Cannes…) i manje poznatim svjetskim festivalima. Unatoč znatno smanjenim sredstvima, na festivalu će biti prikazane redom hrvatske premijere filmova, pa je festival programski jedan od najznačajnijih hrvatskih filmskih festivala.

Program 19. izdanja podijeljen je na 6 sekcija / segmenata – Konkurencija dugometražni, Konkurencija kratkometražni, Forum 3, Gender, Odrazi / Reflections i Posebni program. Službeni program biti će obogaćen radionicama, prezentacijama i predavanjima koji će se posebno fokusirati na temu ovogodišnjeg izdanja festivala – nadzor i kako ga izbjeći (kako se zaštititi).

Središnji dio programa čini konkurencija iznimno raznovrsnih 8 dugometražnih filmova, većinom mladih filmaša, koji nisu distribuirani u Hrvatskoj i regiji. Ovogodišnja selekcija je naglasak postavila na filmove koji se bave propitivanjem dubina ljudske egzistencije pri čemu posebno treba izdvojiti ATLAS poznatog fotografa Antoina d’Agate. Čak 3 filma su dugometražni prvijenci – MOJE SLIJEPO SRCE / MY BLIND HEART austrijskog redatelja i glazbenika Petera Brunnera, ŽENA I RAT / A WOMAN AND WAR japanskog redatelja Junichija Inoue (jedan od rijetkih filmova koji se bavi završetkom Drugog svjetskog rata u Japanu) te MELAZA kubanskog redatelja Carlosa Lechuga. Za festivalski Grand Prix natječu se i KAKO NESTATI U POTPUNOSTI / HOW TO DISAPPEAR COMPLETELY nagrađivanog mladog filipinskog redatelja Raye Martina, minimalistički OTOK KUKURUZA / CORN ISLAND Georga Ovashvilija koji oslikava ljudsku upornost suprotstavljenu snazi prirode i UNUTARNJI NEPRIJATELJ / THE ENEMY WITHIN Yorgosa Tsemberopoulosa.
Festival će 13. rujna u 21 sat u kinu Central otvoriti pobjednik Rotterdama NEŠTO MORA PUKNUTI / SOMETHING MUST BREAK Estera Martina Bergsmarka, snažna priča o potrazi za ljubavlju i ljudskim dostojanstvom u današnjem vremenu.
A Woman and War
Međunarodni žiri čine hrvatski redatelj Zrinko Ogresta, britanska nezavisna kustosica specijalizirana za umjetnost pokretnih slika Carmen Billows i mađarski filmski kritičar Zoltan Hegyi.

U okviru konkurencije kratkometražnih filmova biti će prikazano 38 filmova podijeljenih u 6 programa u trajanju do 90 minuta. Raznovrsni su prema žanru (eksperimentalni, igrani, animirani, dokumentarni), tematici i filmskoj vokaciji.
U iznimno velikom broju prijavljenih radova izdvojila su se i dva hrvatska filma – FILM U FILMU Petra Fradelića i BINARY PITCH Vladislava Kneževića.
Temi nadzora korespondira i nekoliko kratkih filmova – 9 TAPES FROM THE SLAUGHTERHOUSE Martina Pareta, KINGDOM COME: RITUALS Vike Kirchenbauer i Martina Sulzera i HELLO WORLD :) Raphaela Mathéa i Etienna Larragueta
Najbolji kratkometražni film izabrat će međunarodni žiri u sastavu hrvatska filmska kritičarka Karla Lončar, britanski video umjetnik George Barber i talijanski producent / direktor festivala Fabrizio Polpettini.

Forum III predstavlja minuciozno odabrane slike života u zemljama Trećeg svijeta – Nigerijka u očajničkom pokušaju dobivanja muškog potomka (M ZA MUŠKO / B FOR BOY Chike Anadu), skupina urugvajskih vojnika u srazu sa surovošću prirode koja briše sve ljudsko (ZALEĐENI ČOVJEK / EL HOMBRE CONHELATO Caroline Campo-Lupo), bombaš samoubojica u liku šestogodišnje indijske djevojčice (Q Sanjeeva Gupte), pokušaj očuvanja izrade tradicionalnih obiteljskih rukotvorina u srcu peruanske prašume (SJAJ ŽERAVE / GLOWING AMBER Bénédicta Liénarda i Mary Jiménez) te iranski „mali“ čovjek koji na poznaje granice bratske ljubavi (SVE NA PRODAJU / EVERYTHING FOR SALE Amira Hosseina Saghafija).

Zadnjih nekoliko godina uobičajeni festivalski segment postao je Gender s filmovima čija tematika preispituje rodni identitet. Gledatelji će moći pogledati dokumentarne filmove DUHOVI SAN BERILLA / I FANTASMI DI SAN BERILLO Edoarda Morabita o legendarnoj „crvenoj četvrti“ San Berlillo, edukativnu VULVU 3.0 Claudije Richarz i Ulrike Zimmermann te pseudo dokumentarni TRANSGRESSION Jeana-Françoisa Davija. Vizualno dojmljiv ciklus izmjene stvarnosti i iluzije, vrtuljak emocija s neočekivanim obratima donosi igrani film ILLUSION Rolanda Rebera.

Sekcija Odrazi / Reflections prikazuje život i rad redatelja i umjetnika od onih široj publici manje poznatih (CHIMERAS – Mika Mattila) do kultnih redatelja čiji je rad obilježio 20. stoljeće – ROHMER U PARIZU / ROHMER IN PARIS Richarda Miseka, TRAVELLING AT NIGHT WITH JIM JARMUSCH Lee Rinaldi i ISTINTOBRASS Massimiliana Zanina o jednoj od najkontroverznijih, najoriginalnijih i najomiljenijih pojava u talijanskoj kinematografiji.

Kako se ne bi zaboravili domaći filmovi, u sklopu Posebnog programa su projekcije 3 diplomska filma studenata UMAS-a. Lokalne filmske snage predstavit će MREŽA SOLIDARNOSTI Gilda Bavčevića, SVECI Ivana Perića i PINOKIO Tome Šimundže.
Posebna nagrada festivala dodjeljuje se poznatom svjetskom filmašu za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika, uz prigodnu projekciju (čekamo potvrdu da će autor preuzeti Nagradu osobno). Samo da podsjetimo, dobitnici Nagrade prošlih godina bili su, među inima i Chris Marker, Jonas Mekas, Jean Marie Straub & Daniele Huillot, Bela Tarr, Lars von Trier, Sally Potter, Miklos Jancso, Peter Kubelka..
Poseban program nudi i niz zanimljivih i raznovrsnih sadržaja kojima je poveznica tema „Nadzor i kako ga izbjeći (kako se zaštititi)“. Naime, svake godine festival obrađuje neku aktualnu društvenu temu u širem kontekstu od onog filmskog, točnije u obliku izložbi, predavanja, radionica i prezentacija. Ovogodišnja specifičnost je multidisciplinarni pristup koji će omogućiti sagledavanje teme iz umjetničkog, pravnog, tehnološkog, književnog, sociološkog i geopolitičkog aspekta. U tu svrhu ostvarena je suradnja sa raznim znanstvenicima i umjetnicima koji će pristupiti navedenoj temi sa gledišta svoje struke, međutim u planu imamo i okrugli stol kojim bi tema bila objedinjena i koji bi eventualno ponudio odgovore kako se suvremeni čovjek može zaštiti od izloženosti stalnom nadzoru i zaštiti svoju privatnost. Biti će postavljena i video instalacija britanskog umjetnika Georga Barbera THE FREESTONE DRONE čija je izrada vođena upravo idejom sveprisutnog nadzora suvremenog društva koje za posljedicu ima gubitak privatnosti.

U sklopu posebnog programa predstavit ćemo i jedan sasvim osebujan festival. Naime, talijanski producent Fabrizio Polpettini od 2008. radi kao umjetnički direktor putujućeg festivala kratkih filmova Filmcaravan Travelling Shorts Fest koji će ovom prilikom i predstaviti.

logotipSTFF2014
Otvaranje festivala je u kinu Central, a projekcije će se održavati popodnevnim i večernjim satima u kinu Karaman i kinoteci Zlatna vrata u kojoj će, već tradicionalno, biti smještena i festivalska recepcija.

autor: Dasen Petrić, 29/08/2014

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Završio još jedan SFF

25/09/2013.

U subotu 21.9. mogli ste nazočiti ceremoniji zatvaranja još jednog Split Film Festivala, festival je zatvoren svečanom dodjelom nagrada u…

Sjećanje na Françoisa Truffauta

08/02/2016.

Šestog veljače 2016. pomalo su skromno obilježene 84 godine od rođenja jednog od najvećih francuskih i svjetskih redatelja dvadesetog stoljeća, čovjeka bez kojega ‘novi val’ praktički ne bi ni postojao; Francoisa Truffauta! Istina, godišnjica nije ‘okrugla’, no najpoetičniji filmaš dvadesetog stoljeća zasigurno je zaslužio jedno malo sjećanje. Barem na svoj rođendan!

Cirkuska srijeda #19: Balada triste de trompeta

27/01/2015.

Sutra, u srijedu 28.01. u 21:00 veliko mi je zadovoljstvo pozvati vas u Judino Drvo na besplatnu projekciju španjolskog filma “Balada triste de trompeta” (Posljednji cirkus) redatelja Álexia de la Iglesije koja će se odvijati u sklopu Cirkuske srijede. Ovaj Baskijac, rođen u Bilbau 1965. godine pripadnik je takozvane “Nove Generacije” španjolskih redatelja.

Dvadesetprvi po redu SFF!

10/09/2016.

Splitski filmski festival ove godine osim na već poznatim lokacijama ljetnog kina Karaman, kina Zlatna vrata i ljetnog kina Bačvice održati će projekcije i u Zatvoru u Splitu. Na ovaj način želimo poručiti da je kultura pravo sviju i da bi trebala biti dostupna svakome pogotovo onima koji su udaljeni od kulturnih zbivanja.

Tjedna rotacija

Arhiva

SAULT / Untitled (Black Is)

ENNIO MORRICONE ‎/ Così Come Sei (1978)

DENT MAY / I Could Use A Miracle

Too Slow To Disco

JAPAN / Oil on Canvas (1983)

Kampanari / Kampanari EP