KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

MUZIKA KOJA PRIZIVA LETO

Bilo bi lepo da dođu svi oni koje želimo da dođu. Neki možda hoće, neki možda i ne, ali kada je najtoplije godišnje doba u pitanju tu nema dileme. Leto nas čeka iza ćoška, a 565. izdanje emisije Gistro FM mu sve vreme namiguje i doziva ga onim pokretom kažiprsta.

summer1

Ono po čemu je današnja Gistro FM epizoda specifična, to je što će uz pomoć nove i stare muzike pokušati da prizove leto.
The Pogues i The Stranglers će u svojim besmrtnim pesmama uraditi to na poprilično nedvosmislen i direktan način. Nešto suptilniji biće Elvis Prisli, odnosno Destroyer.
Danas slušamo najozbiljnije kandidate za najlepše obrade godine. Ta tvrdnja dobija na težini ako znamo da je reč o Dilanovim klasicima „I Want You“ i „Sad Eyed Lady of the Lowlands“, od kojih nema mnogo lepših pesama u popularnoj muzici. Način na koji su se njima pozabavili Phospohorescent i Džim O’Rurk, još uvek me ostavljaju bez daha. Tu posebno mislim na Džimovu obradu – 13 minuta čiste umetnosti.
Drugi singl sa novog The Stone Roses albuma je mnogo lepši nego prvi, a u današnjoj emisiji ćete otkriti i zašto.
Slušamo još dve pesme sa novog albuma baltimorskih Wye Oak, jednu sa friškog izdanja grupe Band of Horses, novi singl DJ Shadowa kome društvo pravi Nils Fram, kao i klavirsku obradu Elvisa u izvođenju Aleksisa Tejlora iz benda Hot Chip.
Leto priziva i nedeljni soul blok, u kome uživamo u Ajzaku Hejsu i njegovoj jedanaestominutnoj verziji klasika Barta Bakaraka, odnosno avgustovskom up-tempo hitu Lija Fildsa.
Kada je džez u pitanju, predstavljamo novi album pijaniste Breda Meldaua „Blues & Ballads“, kao i reizdanje trubača iz Mančestera Metjua Halsola, čija balada „Singing Everyday“ zatvara današnju emisiju.
Album nedelje je snimio tajvanski ženski bend Cicada. Mešavina klasične i eksprimentalne muzike, džeza i post roka, odavno nije zvučala ovako pitko. Idealno za slušanje u letnjim večerima, po mogućstvu negde na otvorenom.
Gistro evergreen izdanja potpisuju belgijski bend deus, odnosno britanski pop/folk/soul majstor Džonatan Džeremaja. Četiri pesme koje ćete čuti danas, više su nego dovoljni razlozi zbog kojih su ova dva albuma jača od svih godina koje ih napadaju.
Bilo bi lepo da dođu svi oni koje želimo da dođu. Neki možda hoće, neki možda i ne, ali kada je najtoplije godišnje doba u pitanju tu nema dileme. Leto nas čeka iza ćoška, a 565. izdanje emisije Gistro FM mu sve vreme namiguje i doziva ga onim pokretom kažiprsta.

autor: el5egundo, 12/06/2016

Vezane objave

Arhiva

Early Mornin’ Rain

12:00–15:00 Nedjelja 13.10.2019.

Još jedan jesenji Gistro. Pomalo jutarnji, krevetski i nedeljno rominjajući. Svakako lenji. Neke od najlepših oktobarskih pesama u istoriji oktobarskih pesama, smestile su se baš u ovu epizodu.

Sharks patrol these waters

12:00–14:30 Nedjelja 11.2.2018.

Zato što mnogo volim dvominutni hit benda Morphine, zato što danas puštam nekoliko pesama koje imaju “shark” u nazivu, zato što mi je onaj stari model sitroena omiljeni auto..

Gistro je nežan

12:00–14:30 Nedjelja 5.2.2017.

Malo je pesama koje su u stanju da me raznesu na način na koji to radi „Gentle On My Mind“. Zbog toga je danas slušamo u čak tri verzije i zato se ova epizoda zove po njoj. Gistro je nežan.

SVE TE IZGREBANE PLOČE U NAMA

12:00–14:30 Nedjelja 10.9.2017.

Nekad se osećam kao milion dolara, a nekad kao izgrebana ploča. Što bi rekao Sinatra, to je život. Muzika iz današnje emisije posvećenja je potonjim danima i otud ovakav naslov.

Tjedna rotacija

Arhiva

KNXWLEDGE / 1988

STEREOLAB / Cobra and Phases Group Play Voltage in the Milky Night (1999)

THE AVALANCHES / Running Red Lights ft. Rivers Cuomo, Pink Siifu

CARIBOU / Rough Trade Mixtape 2020

Erykah Badu – Live (1997.)

TOMA BEBIĆ / Volite se ljudožderi ( 1975. )