KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

MUZIKA KOJA PRIZIVA LETO

Bilo bi lepo da dođu svi oni koje želimo da dođu. Neki možda hoće, neki možda i ne, ali kada je najtoplije godišnje doba u pitanju tu nema dileme. Leto nas čeka iza ćoška, a 565. izdanje emisije Gistro FM mu sve vreme namiguje i doziva ga onim pokretom kažiprsta.

summer1

Ono po čemu je današnja Gistro FM epizoda specifična, to je što će uz pomoć nove i stare muzike pokušati da prizove leto.
The Pogues i The Stranglers će u svojim besmrtnim pesmama uraditi to na poprilično nedvosmislen i direktan način. Nešto suptilniji biće Elvis Prisli, odnosno Destroyer.
Danas slušamo najozbiljnije kandidate za najlepše obrade godine. Ta tvrdnja dobija na težini ako znamo da je reč o Dilanovim klasicima „I Want You“ i „Sad Eyed Lady of the Lowlands“, od kojih nema mnogo lepših pesama u popularnoj muzici. Način na koji su se njima pozabavili Phospohorescent i Džim O’Rurk, još uvek me ostavljaju bez daha. Tu posebno mislim na Džimovu obradu – 13 minuta čiste umetnosti.
Drugi singl sa novog The Stone Roses albuma je mnogo lepši nego prvi, a u današnjoj emisiji ćete otkriti i zašto.
Slušamo još dve pesme sa novog albuma baltimorskih Wye Oak, jednu sa friškog izdanja grupe Band of Horses, novi singl DJ Shadowa kome društvo pravi Nils Fram, kao i klavirsku obradu Elvisa u izvođenju Aleksisa Tejlora iz benda Hot Chip.
Leto priziva i nedeljni soul blok, u kome uživamo u Ajzaku Hejsu i njegovoj jedanaestominutnoj verziji klasika Barta Bakaraka, odnosno avgustovskom up-tempo hitu Lija Fildsa.
Kada je džez u pitanju, predstavljamo novi album pijaniste Breda Meldaua „Blues & Ballads“, kao i reizdanje trubača iz Mančestera Metjua Halsola, čija balada „Singing Everyday“ zatvara današnju emisiju.
Album nedelje je snimio tajvanski ženski bend Cicada. Mešavina klasične i eksprimentalne muzike, džeza i post roka, odavno nije zvučala ovako pitko. Idealno za slušanje u letnjim večerima, po mogućstvu negde na otvorenom.
Gistro evergreen izdanja potpisuju belgijski bend deus, odnosno britanski pop/folk/soul majstor Džonatan Džeremaja. Četiri pesme koje ćete čuti danas, više su nego dovoljni razlozi zbog kojih su ova dva albuma jača od svih godina koje ih napadaju.
Bilo bi lepo da dođu svi oni koje želimo da dođu. Neki možda hoće, neki možda i ne, ali kada je najtoplije godišnje doba u pitanju tu nema dileme. Leto nas čeka iza ćoška, a 565. izdanje emisije Gistro FM mu sve vreme namiguje i doziva ga onim pokretom kažiprsta.

autor: el5egundo, 12/06/2016

Vezane objave

Arhiva

Midnight on My Porch

12:00–15:00 Nedjelja 17.3.2019.

Ova Gistro FM epizoda je trebalo da bude posebna. Naime, nakon 14 godina postojanja prvi put sam jednu emisiju snimio napolju, na verandi kuće u kojoj živim.

Najlepše obrade, treći deo

12:00–14:30 Nedjelja 29.1.2017.

Poslednja januarska emisija je treći deo specijala posvećenog najlepšim obradama svih vremena. Tokom dva i po sata slušaćete pesme koje se oslanjaju na original, ali poseduju veliki autorski pečat.

The Devil, Probably

12:00–14:30 Nedjelja 10.6.2018.

Imajući u vidu da današnja Gistro FM epizoda ima redni broj 666, jasno je zašto Elvis Prisli, Nik Kejv, Prefab Sprout, Krista Bel, OP8 i Palace Brothers pevaju o đavolu..

Shelter From the Storm

12:00–15:00 Nedjelja 29.9.2019.

U današnjoj Gistro FM epizodi puštam neke od najdražih pesama iz mog života. To znači da vas čeka gomila proverene muzike kojoj vreme ne može ništa.

Tjedna rotacija

Arhiva

DUKES OF CHUTNEY / Hazel

WORKING WEEK / Working Nights (1985)

JW FRANCIS / New York

ILLES BALEARS / India Street Radio

ELLIOTT SMITH / Live at Black Cat (17/4/1998.)

ŠUMSKI / baba spava (2000)