KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Mods

18:00–19:00 Ponedjeljak 1.7.2019.

True Bro sounds emisija je koja prati i brine da lijepe muzičke priče postanu dio vašeg života, u Gradu u kojem je puno toga što valja, nažalost, zaboravljeno, izbrisano i zapostavljeno… Tako u ovoj skromnoj epizodi, uživati ćete u MODS subkulturi, pokretu i muzici. Pa idemo reći par riječi o onome o čemu mnogi prvi puta sada čitaju.

MOD pokret nastao je krajem 50-ih u Engleskoj i ubrzo se proširio po cijeloj Evropi. Rođen među radničkom klasom engleskih mladića koji su osim pubova, nogometnih tribina i ulice, tražili nešto više. Talijanska moda, sofisticirana odijela krojena po mjeri, uske hlače, cipele špicoke, kravate, puloveri na V, skuteri i vespe,velike, duge, maslinasto zelene parka jakne, sukobi modsa i rockersa, samo su dio jedne bogate priče, koja je doživjela svoj uspon krajem 50-ih, kraj sredinom 60-ih, da bi u kasnim 70-ima doživjela oživljavanje tj MOD REVIVAL. Muzički korijeni nalaze se u jazz, ska i soul glazbi, kasnije se pojavljuje power pop, iz kojeg će u dogledno vrijeme Punk uzeti puno utjecaja. Najpoznatiji bendovi su THE JAM, THE LAMBRETTAS, SMALL FACES, SECRET AFFAIR, THE WHO, THE MERTON PARKAS… Znak modsa je popularna “meta” (uzeta od Britanskog zrakoplovstva, Royal Air Force roundel). Stotine bendova, festivala, klubova stoje iza ove scene. Dan danas, sasvim je normalna pojava da skoro svaka Evropska zemlja ima Mods pokret, scenu i bendove. Nama najbliža scena je u Italiji, koju najvećim dijelom zastupa Torinski bend STATUTO (Piazza Statuto Mods), dan danas aktivan.

Iako to nije javno isticano, po nekim saznanjima i u našim većim gradovima postojali su MODSI; Zagreb, Rijeka, Split, Osijek, 60-ih i 70-ih godina bilježe pojave grupa koje su ličile na modse odnosno rockerse. Pojavila se i podjela (iako ne tako oštra) oko između izbora mjesta gdje se odlazi, što se nosi i što se sluša. Zagrebački modsi išli su u Studentski Centar na ples, a rockersi u Tucman ili Vinko Jeđut. Modsi su se danju okupljali u Gajevoj kod hotela Dubrovnik ranih 1960-ih, da bi se sredinom 1960-ih prebacili u caffe bar Operu (u tadašnjoj zgradi Željpoh na Trgu Maršala Tita).

True Bro u svom DJ programu ima uvijek i MOD set, a nekada su to puštali i još neki splitski DJ-evi: Fankster, Nile, Marko Friedl, Quasimodo Riot Team (govorimo o 2007, 2008, 2009. god.), a najveći MODS party u Splitu dogodio se 03.12.2008. godine, kada se nakrcalo preko 250 ljudi u Quasimodo klubu i plesalo cijelu noć. Nije poznato da li je Split kao grad imao ikad Mods pokret ili Mods bend, no Vespi i Lambretta skutera, nikada ovom gradu nije falilo, čak štoviše, Vespa je jedan od simbola i identiteta Splita kakav je nekad bio. Danas u Splitu postoji Vespa klub Split koji često prati True Bro dj program po Splitskim klubovima nezavisne scene.

 

autor: Mario Bilankov, 30/06/2019

Vezane objave

Arhiva

Old school skate punk

18:00–19:00 Ponedjeljak 29.4.2019.

True Bro se brine da prave stvari nikad ne padnu u zaborav. U ovoj emisiji prisjetiti ćemo se neraskidive veze…

Italia Hardcore

18:00–19:00 Ponedjeljak 11.2.2019.

Zemlja špageta, pizze, vina, kolača i mode u ovoj emisiji pokazuje i drugu stranu svoje ljepote, a to je Hardcore…

Švedska Hardcore scena

18:00–19:00 Ponedjeljak 18.2.2019.

U današnjoj emisiji tema je Švedska hardcore i hardcore straight edge scena. Začeta u 80-ima, explodirala u 90-ima, egzistira u…

Old school skate punk

18:00–19:00 Ponedjeljak 6.5.2019.

True Bro se brine da prave stvari nikad ne padnu u zaborav. U ovoj emisiji prisjetiti ćemo se neraskidive veze…

Tjedna rotacija

Arhiva

JULIAN COPE / Self Civil War (2020.)

Napoli Segreta Vol. 2

MARKER STARLING / Waiting for Grace (ft Laetitia Sadier)

PALMS TRAX / Essential Mix

PEARL JAM / MTV Unplugged

ĐUTKO / Slušaj mala!