KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Mladost, ludost

23:00–1:00 Ponedjeljak 1516.1.2018.

Nakon nezaslužene, samo lijenošću izazvane pauze, KUPEK se vraća da bi nastavili gdje smo stali, ali i da bi odali počast čovjeku bez kog KUPEK-a ne bi ni bilo – Predragu Luciću, Duji. Pričali smo, čitali poeziju, pjevali, smijali se u čast životu i u čast Duje koji nas je životu učio. U prvom ovogodišnjem izdanju ugostili smo Mirjanu Narandžić, mladu pjesnikinju, mladu nadu, koja je krajem prošle godine objavila svoju prvu zbirku poezije “Nema veze”, kao i Ivana Kačavendu i Aleksandru Andonovsku. Ovaj dvojac se, nakon višegodišnjeg soliranja Ivana, sad predstavlja kao Ivica i premijerno u 195. KUPEK-u imamo prilike da poslušamo kako zvuči album koji samo što nije izašao, a zove se “Kakvi ste to ljudi”.

Tekst: Dejan Kožul

Photo: Ivan Zupanc, Zule

Generacija 91-95”, zvala se predstava Boruta Šeparovića urađena po priči “Jebo sad hiljadu dinara”, Borisa Dežulovića. Generacija je to rođena u ratu, generacija na koju smo naše traume počeli presađivati od prvih dana otkucaja srca. Mirjana pripada baš toj generaciji. Pripada generaciji koja polako preuzima javni prostor, generaciji koja se rata ne sjeća, iako im je usađen putem trauma. Bez obzira na to prečesto i nemaju neki odnos prema tim godinama, ili ako i imaju ne razlikuje se od onog kako je predstavljen u javnom diskursu i prepun je nacionalističkih stavova. Kod Mirjane to nije slučaj. Naprotiv. Njena zbirka prepuna te težine, koja je određena Danilom Kišom, ali je i prepuna ogoljenih osjećanja, jer to poezija i mora biti. Tu zasluge već pripisujemo Leonardu Cohenu.

Mirjana je svakako zaslužila poziv u KUPEK, ne samo svojim pisanjem i angažmanom, već i zbog jedne neformalne ideje koju već neko vrijeme sprovodi po društvenim mrežama, ali o tom više u samom KUPEK-u # 195. A imala je i zanimljivi muzički izbor.

Drugi dio ovog KUPEK-a posvetili smo Ivici. Ivicu mnogi znaju kao Ivana sa raznih nastupa na pjesničkim večerima, zvanim “Pesničenje”, a odnedavno Ivicu čini još i Aleksandra i sada su dvojac. Dvojac pred kojim je baš izlazak albuma, četvrtog Ivičinog, ali prvog kao dvojac i prvog sa izdavačem.

U KUPEK-u smo premijerno imali prilike poslušati album koji je pred izlaskom, ali i popričati na kojoj to “ivici” Ivan i Aleksandra egzistiraju i kako je egzistirati sa te marginalne strane. KUPEK # 195. poslušajte u ponedjeljak od 23 h.

I na kraju. Sa Dujem smo počeli KUPEK, sa Dujom ga i završimo. Prije četiri i pol godine, Duje je bio gost u jednom podužem KUPEK izdanju. Odvojite vremena i poslušajte zašto je bi toliko velik. Sve to se nalazi u našem 71. izdanju

autor: dejan kozul, 15/01/2018

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Buntovnici sa razlogom

04/10/2015.

U ovom KUPEK-u sa Marijom Rodić smo pričali o MikroFAF-u, odnosno o mikro festivalu amaterskog filma. Gde su granice amaterizma,…

O pornografiji, poeziji i muzici, a najmanje o politici

26/10/2015.

Šta je zajedničko Vršcu i Užicu? To što nisu Beograd. E, u noći kad su retki slavili Dan oslobođenja Beograda…

Đir do Knjigozemske

23:00–1:00 Ponedjeljak 3031.3.2020.

Družbo Sinjeg Galeba, KUPEK nastavlja plovidbu i u ovo nevrime. Digli smo jedra i otplovili do Zadra, do Knjigozemske, oaze nezavisne…

Analfabete smo mi

23:00–1:00 Ponedjeljak 2223.4.2019.

Bosanac sam samo pola. Ako se to tako može meriti. Kao ona fora: “Odakle si?” “Iz Bosne” “Koji dio?” “Kako…

Tjedna rotacija

Arhiva

SAULT / Untitled (Black Is)

ENNIO MORRICONE ‎/ Così Come Sei (1978)

DENT MAY / I Could Use A Miracle

Too Slow To Disco

JAPAN / Oil on Canvas (1983)

Kampanari / Kampanari EP