KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Miles Davis / Kind of Blue (Columbia, 1959.)

Gdje si bio ´59.!?

Promišljajući o Nezaboravnim vatrama, tim glazbenim draguljima koji su nam promijenili živote, toliko toga proleti glavom, ni sam ne znaš što bi prije, a nužno je odabrati nešto i odmah, kad već nitko drugi neće, a ti si umislio kako je tvoja primarna misija zaštititi ovaj vatreni plamenac od gašenja!?

Da skratiš muke po Vatrama fokusiraš pogled na jedan segment prašnjavih polica osobne fonoteke i srednjim  prstom izvučeš prvo na dodir, bez dodatnih ogledanja i premišljanja. Idealna je to prilika i za malo fono-higijene, kako bi izbjegao sram i ispričavanje u obliku standardnih ˝nečistih˝ fraza pred znatiželjnicima sumnjivog glazbenog ukusa, nauma i morala dok iz kurioziteta prebiru po tuđem glazbenom odabiru znajući da se posuditi ne može.

Ono što sam izvukao ˝volem˝ toliko da mi je jednostavno za reći koliko se zadnjih 20, usudit ću se reći i 30+, godina glazbovanja isplatilo samo zbog ove ploče, trake, CD-a. ˝U plavim tonovima˝ upravo 60 godina, minus dvije, odvlači pažnju i svakim opetovanim slušanjem veseli iako naslov tako ne sugerira i iako su prevladavajući tonaliteti molski.

Nisam planirao pisati nikakvu kritički osvrt ili secirati ovaj album, niti čak opisivati turbulentne etape jazz kameleona Milesa Davisa. Sve činjenice, potvrde i negacije potražite sami.

Htjedoh samo podsjetiti kako naoko jednostavno može biti iznimno složeno, posebno kad trebaš objasniti osobne razloge sviđanja (čitaj: lajkanja) koji su nekome možda djetinjasti, banalni ili nelogični, a tebi je sve sjelo odavno na pravo mjesto i ˝zaboli te˝ za te okolne priče, neke neiskrene, neke čvrste, ali ti se sad baš ne da o tome. ˝Skužaj, možda drugi put.˝

Spominjući djecu, znam tako neku, koja su se nebrojeno puta uspavljivala na zvuke ovog albuma, ali to je priča iz obiteljskog albuma, drugom prilikom . . .

Čini mi se nepotrebno dalje pisati, bitak je da smo se sjetili, prisjetili, podcrtali i možda čak i preslušali (ponovno) u terminima Nezaboravnih vatri, za one koji uvijek pitaju kad su, ovog četvrtka i nedjelje od 15.00 sati. Ako i propustite, nadoknadite, bez isprika.

Tracklist:

  1. So What (Davis) 9:22
  2. Freddie Freeloader (Davis) 9:46
  3. Blue in Green (Davis, Evans) 5:37
  4. All Blues (Davis) 11:33
  5. Flamenco Sketches (Davis, Evans) 9:26
  6. *Flamenco Sketches (alternate take) (Davis, Evans) 9:26 * bonus track not on original LP

autor: Ivan Poljicanin, 18/05/2017

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

WILLIE WRIGTH / Telling the Truth (1977.)

15:00–16:00 Četvrtak 14.9.2017.

Da se jedna od najbitnijih digerskih izdavačkih kuća, Numero Group, nije 2011. godine pojavila sa reizdanjem ovog bisera vjerojatno ovog teksta i ovih nezaboravnih vatri nebi ni bilo.

SONIC YOUTH / Goo (1990)

15:00–16:00 Četvrtak 22.11.2018.

Within a week we killed my parents and hit the road. Nema puno albuma koji djeluju na slušatelja jednako. Skoro ko Oliver Stone-ov Natural Born Killers. Adrenalin pumpa i agresija raste.

Slint / Spiderland (1991.)

24/09/2014.

Početkom ljeta ove godine nezavisna američka diskografska kuća Touch And Go koja je svoju reputaciju izgradila izdavanjem albuma bendova kao što su Butthole Surfers, Big Black, The Jesus Lizard, Polvo i mnogih drugih jednako glasnih bendova ponovno je izdala jedan od najutjecajnijih albuma devedesetih, Slintov Spiderland. Slušamo ga ovaj četvrtak i ovu nedjelju u 15:00 sati.

PIXIES / Doolittle (1989)

15:00–16:00 Četvrtak 23.2.2017.

Sam kraj osamdesetih i jedan od onih uvijek inspirativnih albuma. Kako za glazbenike tako i za slušatelje. Neki su uz njega otkrivali glazbu, neki će to napraviti ponovo, a neki tek otkriti.

Tjedna rotacija

Arhiva

AZYMUTH, ALI SHAHEED MUHAMMAD, ADRIAN YOUNGE / Jazz Is Dead 4

YO LA TENGO / Summer Sun(2003.)

BILL CALLAHAN & BONNIE PRINCE BILLY / Miracles ft Ty Segall

FATBOY SLIM / Back To Mine (R)

FUN BOY THREE / Live On The Test (1983)

THE CHWEGER / Berge Istra (Soundtrack)