KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

MICK HARVEY / Intoxicated Women (2017.)

Srijedom i subotom od 15.00 h

Albumom ‘Intoxicaded Women’ Mick Harvey zatvara više od 20 godina dug proces transformacije naslijeđa Serge Gainsbourga u formu prihvatljivu art rock publici, a bez gubitka atmosfere i kvalitete!

Kada su sredinom devedesetih godina dvadesetog stoljeća nakon gašenja sastava Crime and the City Solution te smanjene aktivnosti u okviru sastava The Bad Seeds nastupili neki mirniji dani, Mick Harvey se konačno svim žarom posvetio samostalnoj karijeri. Pored brojnih soundtrackova koje je snjmio tijekom zadnjih tridesetak godina, u ovom je razdoblju objavio i dva albuma sa obradama pjesama francuskog kantautora Sergea Gainsbourga, Intoxicated Man (1995.) i Pink Elephants (1997.).

U nadolazećim se godinama uglavnom držao skladanja filmskih soundtracka, povremeno odrađujući sve manje i manje zahtijevne aranžerske i izvođačke poslove u The Bad Seedsima (što je pomalo razočaravajuće s obzirom da je upravo on uz Blixu Bargelda zaslužan z žestoki i mračni zvuk prve faze sastava, no Cave je primat dao nekim novim došljacima).

Nova se etapa u njegovu radu otvara sredinom prvog desetljeća novog milenija, neposredno pred njegov konačni odlazak iz The Bad Seedsa. Godina 2005. i 2007. nastaju albumi One Man Treasure i Two of Diamonds, sastavljeni uglavnom od obrada skladbi raznih izvođača, a zatim slijedi i koncertni Three Sisters – Live at Bush Hall (2008.).

Sketches from the Book of the Dead (2011.) i Four (Acts of Love) (2013.) Harveyjevi su kompletni autorski radovi gdje do izražaja dolazi nejgova skladateljska i aranžerska genijalnost i koji nam kazuju kojim su smijerom mogli krenuti The Bad Seedsi da su Harvey (i naravno, Blixa) ostali u postavi.

Sredinom prošle 2016., Mick Harvey se pomalo nenadano vraća aranžiranju obrada još jedne skupine pjesama Sergea Gainsbourga, koje su objavljene na albumu Delirium Tremens. No, koketiranje sa velikim francuskim skladateljem i pjesnikom niti izdaleka nije gotovo, jer će upravo u vrijeme emitiranja ovotjednog izdanja Albuma tjedna biti objavljen i četvrti uradak takve vrste u nizu, Intoxicated Women, uglavnom sastavljen od vokalnih dueta.

Među suradnicama na ovom projektu su Andrea Schroeder, Jess Ribeiro, Xanthe Waite, Channty Kak, Sophia Brous, Lyndelle-Jayne Spruyt, a na dvije skladbe gostuje i Mickov sin Solomon.

After the initial recordings for ‘Delirium Tremens’ JP Shilo and I continued investigating the duets and female songs, many of which were unknown to me. So it became a voyage of discovery into quite a lot of material I hadn’t heard before. There are even a couple of songs for which the only versions existing from the 60s are from TV performances Serge gave. 

/Mick Harvey/

Glezbenu su stranu projekta uz Micka odradili njegov stari suradnik J.P. Shilo, te Glenn Lewis i Hugo Cran. Album je prilično pitak ali i stilski raznolik te potpisnika ovih redaka podsjeća na slično koncipiran Pink Elephants. U svakom slučaju, dostojan način da se zaključi više od dva desetljeća dugačak projekt transformacije Gainsbourgovog glazbenog naslijeđa u formu prihvatljiviju art rock publici, a bez gubitka atmosfere i kvalitete!

Mick Harvey: Intoxicated Women (2017.)

01 Ich Liebe Dich…Ich Dich Auch Nicht
02 All Day Suckers
03 Contact
04 Prévert’s Song
05 The Eyes To Cry
06 Puppet Of Wax, Puppet Of Song
07 Baby Teeth, Wolfy Teeth
08 God Smokes Havanas
09 While Rereading Your Letter
10 Sensuelle et Sans Suite
11 The Homely Ones
12 Lost Loves
13 Striptease
14 The Drowned One
15 Cargo Cult

autor: Vjeran Stojanac, 17/01/2017

, , ,

Vezane objave

Arhiva

JENS LEKMAN / Life Will See You Now

15:00–16:00 Srijeda 22.2.2017.

Dragi nam Šved, na svoj prepoznatljiv i šarmantan način, opet isporučuje album prepun novih pop bisera.

Black Grape / Pop Voodoo

23/08/2017.

. . . ništa nije kakvim se čini, nastavljamo gdje smo stali . . .

EVERYTHING EVERYTHING / Get to Heaven (2015.)

23/06/2015.

“Get to Heaven! treći je album britanskog sastava Everything Everything, a u rubrici Albuma tjedna donosimo ga točno dva dana nakon svjetske prezentacije, 22. lipnja. U pitanju je uradak koji se može preslušavati ne samo kao suvremeno i aktualno djelo, već kao i relikt prošlosti nastao tridesetak godina ranije, znatno prije svog vremena. Naravno, vi ćete znati da je istinita ona prva tvrdnja, no to na koncu ne znači ništa – glazba je ionako vanvremenska.

THE AVALANCHES / Wildflower

12/07/2016.

Meni je “Since I Left You” album ljeta zadnjih 16 godina. Recimo da je “Wildflower” moga biti slobodno nazvan “Since I Left You Second Time” i bez obzira na tugu koju može projicirati ostavljanje nekog, ovaj bend je baš suprotno. Sreća, osmijeh, susret, dolazak na neko omiljeno mjesto. Sve ono što glazbu približava onoj čistoj, petarpanovskoj, sretnoj misli. Uživajmo ovu srijedu i subotu u 15:00 h.

Tjedna rotacija

Arhiva

SUFJAN STEVENS / The Ascension

JIM O’ROURKE / Eureka (1999., Drag City)

PILLOW QUEENS / Holy Show

ANDREW WEATHERALL / Dalton Superstore

RADIOHEAD / I Might Be Wrong: Live Recordings

Haustor / Bolero (1985)