KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

MICK HARVEY / Delirium Tremens (2016.)

Aktualni Album tjedna jest “Delirium Tremens” Micka Harveyja, koji donosi daljnjih dvanaest obrada skladbi Sergea Gainsbourga, nastavljajući tako proces započet sredinom devedesetih uradcima “Intoxicated Man” i “Pink Elephants”.

 

Kada je 2014. Mick Harvey u formi dvostrukog albuma objavio skoro dvadesetak godina stare uratke Intoxicated Man (1995.) i Pink Elephants (1997.), te iste predstavio na pripadnoj turneji, djelovalo je to tek kao pokušaj zaokruživanja jednog uspjelog projekta. Uistinu, ta dva albuma obrada skladbi Sergea Gainsbourga su, zahvaljujući u prvom redu Mickovom aranžerskom i producentskom umijeću iznjedrila začuđujuće uspješnu kohaboitaciju izvornika i covera, autora i izvođača, šezdesetih i devedesetih godina. No, tada je izgledalo kako je taj potez tek točka na “i”, odnosno finaliziranje jednog uspjelog pokušaja.

156cd46f55a776d94de0f1fd110f0520v1_max_635x357_b3535db83dc50e27c1bb1392364c95a2No, proljeće 2016. donosi najavu o skorašnjem izlasku trećeg albuma u ovom nizu. Uradak nazvan Delirium Tremens pojavio se, kako je i planirano 24. lipnja, nadmašivši čak i najoptimističkija predviđanja. Mick, naime ovdje iznova poseže za Sergeovom šarolikom glazbenom ostavštinom koja vremenski varira između pedesetih i sedamdesetih godina, uspješno joj dajući vlastiti aranžerski pečat. Ipak, zadržavajući eklektično ruho svoja dva prethodnika, ovaj album primjerno odskače od linearnosti zračeći često skoro šizofrenim blještavilom.

To i nije čudno, pošto je Mick Harvey sada posegnuo za skladbama koje za razliku od većine uvrštenih na Intoxicaed Man i Pink Elephants možda i nisu imale (niti će imati u ovoj inkarnaciji) hitoidni potencijal, no zato vješto balansiraju na rubu ponora). Uvrštene su, primjerice Deadly Tedium  (Ce Mortel Ennui) i Coffee Colour (Couleur Cafe) nastale pedesetih, ali i relativno novije The Man With The Cabbage Head (L’homme à Tête De Chou), kao i kontroverzne SS C’est Bon (Est-ce Est-ce Si Bon) s jednako tako kontroverznog i crnim humorom obojenog albuma Rock Around the Bunker iz 1975., djela koje je referiralo na Drugi svjetski rat, nacističku okupaciju Francuske, te Sergeovo židovskim podrijetlom obojeno odrastanje u poslijeratnom periodu. Uostalom, nazivi pjesama poput Nazi Rock i SS in Urugvay dovoljno govore!

Praktički je čitava druga polovica Delirium Tremensa ispunjena skladbama s albuma Anna iz 1967. Riječ je o soundtracku kojega je Serge gainsbourg napisao za istoimeni film Pierrea Koralnika s Annom Karinom u glavnoj ulozi, te samim Sergeom u jednom od epizodnih rola. Ovdje je uključena i Don’t Say A Thing (Ne Dis Rien), gdje kao i na A Day Like Any Other (Un Jour Comme Un Autre) Annine vokalne dionice s mnogo šarma odrađuje Xanthe Waite.

Zaključni ‘krediti’ ovog ostvarenja ostavljaju nadu u bolje sutra. naime, album zatvara pjesma The Decadance (La Décadanse), koju je Serge izvorno izveo u duetu, a za ovu je priliku realizirana uz pomoć Mickove žene, slikarice Katy Beale. Bilo kako bilo, priča nije završena, pošto je još tijekom ove godine najavljen izlazak zasad još neimenovanog, četvrtog nastavka ovog izvrsnog serijala.

Pitanje je hoće li taj uradak zaključiti niz, no to je imajući u vidu Harveyjev modus operandi ionako bespredmetno pitanje – sjetite se da je između Pink Elephants i Delirium Tremensa ionako prošlo punih 19 godina! Stoga se zasad pozabavite apsolviranjem ovog trećeg dragulja u zbirci Mickovih posvetnih albuma Sergeu Gainsbourgu.

Ionako ćemo uskoro znati odgovor!

MickHarvey_DeliriumTremens_Packshot-584x584

Mick Harvey: Delirium Tremens (MUTE Records, 2016.)

01 The Man With The Cabbage Head   2:45
02 Deadly Tedium   2:45
03 Coffee Colour   2:12
04 The Convict’s Song   3:43
05 SS C’est Bon   2:49
06 I Envisage   6:31
Extracts From “Anna”:
07 A Day Like Any Other   2:07
08 A Violent Poison (That’s What Love Is)   2:37
09 More And More, Less And Less   2:24
10 Don’t Say A Thing   3:03
11 Boomerang   3:08
12 The Decadance   5:34

Vjeran Stojanac

Save

Save

Save

Save

Save

autor: Vjeran Stojanac, 05/07/2016

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

THIAGO NASSIF / Três

15:00–16:00 Subota 28.4.2018.

Sočno sonične gitare u momente zvuče kao sa starijih P.J. Harvey izdanja na koje se slažu glitch ritmičke cakice uz atmosferične trube, te se sve skupa vješto uklapa u ovaj tropicalni fusion.

GORILLAZ / The Now Now

15:00–16:00 Subota 28.7.2018.

Prema vrhuncu ljeta uz novu kolekciju lako pamtljivih (i brzo zaboravljivih?!) pop pjesmica najdražeg nam animiranog benda. Krajnje je vrijeme da Gorillaz svoj live show konačno dovedu u Hrvatsku.

THOM YORKE / Tomorrow’s Modern Boxes

08/10/2014.

Sasvim iznenada Thom Yorke se oglasio priopćenjem o novom solo albumu. Regularna je to kolekcija Thomovih pjesama protkanih elektronikom, oko čije produkcije je pomogao tko drugi nego Nigel Godrich. Regularan međutim nije način objavljivanja i distribucije…Slušamo kao album tjedna Radija KLFM.

of MONTREAL / Aureate Gloom

29/01/2015.

Kevin Barnes sa 13im studijskim izdanjem, dovršenim u Juarez-u, Mexico, usred Teksaške pustinje. Nalazimo skoro pa klasičnu recepturu autora koji kao da sa svakim novim materijalom ipak nalazi nove harmonijske i produkcijske šale i prosipa još detaljnija tekstualna crijeva pred publiku.

Tjedna rotacija

Arhiva

ROSA / Aqua Di Sale

VA / Shio-No-Michi Vol.2 (1994)

BOMBAY BICYCLE CLUB / Is It Real

d0d0 / Anthology Mix

LET 3 / Živi Kurac

Haustor – Treći svijet (Jugoton 1984.)