KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Medijska arheologija

photo-drustvo-mediji-televizija-TV_dnevnik_RTB_01_a_358395494Raskopavanje medijske zaostavštine kod nas posebna je vrsta rudarskog posla. Devedesete godine dale su obilje materijala, svjedočanstva o općoj propasti što države u kojoj smo živjeli, ali i popratnih elemenata. Mediji nisu mogli proći neokržnjeni. Štoviše, bili su predvodnici. Nekad grubo i brutalno, a nekad, naizgled bezopasno i razdragano…Mediji su bili ogledalo urušenih snova i promoteri nekih drugih vrijednosti. Baviti se medijima ne garantira zdravlje, ali sve ovisi od stava koji se zauzme i od načina prezentacije.

Tamo neke 2006. godine: “Boško Prostran i Jovan Bačkulja su pregledajući materijale Arhiva alternativnog filma i videa u Domu kulture “Studentski grad” sakupili korpus medijskog materijala i predložili Aleksandri Sekulić da se to prikaže u okviru programa Akademskog filmskog centra koji je ona tada uređivala. Kako je količina materijala i njegova raznovrsnost dala osnova za dugoročniji plan, AFC je ustanovio ciklus, za koji je Aleksandra predložila ime Medijska arheologija, aludirajući na proces njegove pripreme i na devijaciju ranijeg značenja ovog termina u teoriji. Ovaj ciklus ušao je i u igru odnosa sa ciklusom Black market koji su isto u okviru programa AFC DKSG realizovali Saša Marković Ganeša i Mićun Ristić, tako pružajući mladoj publici svakog meseca uvid u fenomene pop kulture kroz dinamične “talk show” razgovore i video ilustracije.”

Prva predizborna kampanja, ekonomsko propagandni program u SFRJ,  rock’n’roll i država…Sve tu to samo neki od segmenata kojim se “Medijska arheologija” bavila.

kupekanjeO svemu tome, a i malo šire u jednom sjajnom i više nego edukativnom 111. KUPEK-u pričali su nam Jovan Bačkulja i Aleksandra Sekulić, uz nesebičnu podršku Ivice Đorđevića, još jednog člana ekipe koja se bavi ovom arheologijom.

Za ovu priliku i KUPEK ekipa se potrudila i pozabavila se muzičkom arheologijom kako bi se uklopili u priču, a osim toga pred kraj emisije nudimo vam i kratki razgovor sa legendom undergrounda, mekim teroristom, Markom Breceljem koji ovih dana nastupa po Vojvodini i Beogradu, sa posebnim akcentom na Suboticu gdje je Brecelj prije 41. godine, na Subotičkom festivalu, i započeo svoju neobičnu priču.

KUPEK # 111 poslušajte u nedjelju, 25. 01. od 16 h.

autor: dejan kozul, 24/01/2015

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Girl power!

23:00–1:00 Ponedjeljak 1314.11.2017.

A one su morale da se bore sa svim predrasudama koje ovo društvo nameće i da, barem, tih sedam dana,…

Gitara trpi svašta

10/04/2016.

Ove sedmice uzeli smo mrvu odmora kako bi otišli na put pa vam pružamo na slušanje jednu arhivsku epizodu KUPEK-a…

Pojačanje kad mu vrijeme nije

02/11/2014.

Već više od tri i pol godine internetom kruže KUPEK-ove radijske emisije i tek pokoja televizijska. U te tri godine napravljene su 102 radijske i desetak TV emisija. Svaka emisija imala je bar po jednog gosta. Cilj KUPEK-a je da kroz razgovor predstavi trud i rad afirmiranih, a posebno neafirmiranih djelatnika iz svijeta kulture, koji na kritički način sagledavaju društva u kojima žive i koji na afirmativan način sagledavaju sve ono što nas spaja ili razdvaja, jer poštovanje se prije svega pokazuje prihvaćanjem i poštovanjem razlika.

Jer je sex korjen svega

23:00–1:00 Ponedjeljak 1617.10.2017.

Pisati o sexualnosti danas trebalo bi biti normalno jer živimo u vremenu kad je sve dostupno, ali naš paradoks je…

Tjedna rotacija

Arhiva

JEFF PARKER / Suite for Max Brown

Napoli Segreta Vol. 2

MARKER STARLING / Waiting for Grace (ft Laetitia Sadier)

PALMS TRAX / Essential Mix

R.E.M. / Live at the Olympia

ĐUTKO / Slušaj mala!