KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Marvin Gaye / What’s Going On (1971.)

Začetak bunta, začetak emocija.

1971. godina bila je godina onog razdoblja američke povijesti u kojima su se stravi uvelike počele mijenjati. Od Vijetnamskog rata, preko borbe za pravo Afroamerikanaca, ali i pokretanja feminističkog pokreta. To je razdoblje bilo jednako teško i za Marvina Gayea, jednog od najvećih glasova R&B, koji je vladao scenom od svojih gospel početaka do stvari neizmjerive senzualnosti poput Sensual Healing.

U svojim ranim 30-ima, vremenu krajnjeg sazrijevanja radi najvažniju pjesmu svoje karijere, ali i jednu od najvažnijih pjesama prošloga stoljeća – “What’s Going On”. Pjesma, pa tako i album zapravo su inspirirani događajima u Vijetnamskom ratu, u kojemu je tri godine svojega života proveo Marvinov brat. Nešto što je također važno je i način obraćanja publici, koji postaje familijaran. Odmaknuvši se od klasičnog Motown zvuka stvara nove dimenzije svoga glasa, kako sam kaže naučio je pjevati. Bogata i raskošna produkcija ispirirana jazz i funk velikanima kao što su Duke Ellington ili Curtis Mayfield.


Glas  i način pjevanja koje je Gaye koristio obilježili su sve buduće generacije izvođača što u R&B-u, što u hip hopu, a poruke mira i ljubavi i dalje mogu razgaliti svačije srce

What’s Going On
What’s Happening Brother
Flyin’ High (In the Friendly Sky)
Save the Children
God Is Love
Mercy Mercy Me (The Ecology)
Right On
Wholy Holy
Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)
God Is Love
Sad Tomorrows

 

SOB

autor: Ivan Bandic, 23/12/2014

Vezane objave

Arhiva

YELLOW MAGIC ORCHESTRA / Naughty Boys (1983)

15:00–16:00 Četvrtak 14.11.2019.

Yellow Magic Orchestra su Haruomi Hosono , Yukihiro Takahashi i Ryuichi Sakamoto. Trojka koja je kroz svoja samostalna i izdanja ovog benda dobro obilježila japansku ali i svjetsku elektronsku glazbu.

ORANGE JUICE / You Can’t Hide Your Love Forever(1982.)

16/01/2018.

Everything in the charts is rubbish

PAVEMENT / Slanted And Enchanted (1992.)

06/05/2015.

Pavement!!90’s!!Indieking!!KLFM!!
LifeIsGood!!OhYeah!!

UNITED FUTURE ORGANIZATION / United Future Organizaton (1993.)

15:00–16:00 Nedjelja 16.4.2017.

Raphael Sebbag, Toshio Matsuura i Tadashi Yabe kao U.F.O. s početka devedesetih u jednom sasvim drugačijem pristupu jazz-u. Zvali su ga Acid, Acid Jazz.

Tjedna rotacija

Arhiva

LIANNE LA HAVAS / st

MILTON NASCIMENTO / Minas (1975)

ANDERSON.PAAK / Lockdown

Too Slow To Disco

JORGE BEN / à l’Olympia (1975)

ĐAVOLI / Hallo Lulu 22