KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Marvin Gaye / What’s Going On (1971.)

Začetak bunta, začetak emocija.

1971. godina bila je godina onog razdoblja američke povijesti u kojima su se stravi uvelike počele mijenjati. Od Vijetnamskog rata, preko borbe za pravo Afroamerikanaca, ali i pokretanja feminističkog pokreta. To je razdoblje bilo jednako teško i za Marvina Gayea, jednog od najvećih glasova R&B, koji je vladao scenom od svojih gospel početaka do stvari neizmjerive senzualnosti poput Sensual Healing.

U svojim ranim 30-ima, vremenu krajnjeg sazrijevanja radi najvažniju pjesmu svoje karijere, ali i jednu od najvažnijih pjesama prošloga stoljeća – “What’s Going On”. Pjesma, pa tako i album zapravo su inspirirani događajima u Vijetnamskom ratu, u kojemu je tri godine svojega života proveo Marvinov brat. Nešto što je također važno je i način obraćanja publici, koji postaje familijaran. Odmaknuvši se od klasičnog Motown zvuka stvara nove dimenzije svoga glasa, kako sam kaže naučio je pjevati. Bogata i raskošna produkcija ispirirana jazz i funk velikanima kao što su Duke Ellington ili Curtis Mayfield.


Glas  i način pjevanja koje je Gaye koristio obilježili su sve buduće generacije izvođača što u R&B-u, što u hip hopu, a poruke mira i ljubavi i dalje mogu razgaliti svačije srce

What’s Going On
What’s Happening Brother
Flyin’ High (In the Friendly Sky)
Save the Children
God Is Love
Mercy Mercy Me (The Ecology)
Right On
Wholy Holy
Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)
God Is Love
Sad Tomorrows

 

SOB

autor: Ivan Bandic, 23/12/2014

Vezane objave

Arhiva

FLEETWOOD MAC / Rumours (1977)

15:00–16:00 Nedjelja 30.9.2018.

Album koji je svakim svojim tonom oda hedonizmu, sexu i drogama. Istovremeno je jedna od najprodavanijih ploča svih vremena i materijal koji je promijenio tok POP glazbe.

Pearl Jam – vs. (1993. Epic Records)

15:00–16:00 Četvrtak 24.10.2019.

Ten je super, vs. mi je miliji.

JETHRO TULL / Aqualung (1971.)

15/07/2015.

Četvrti album Jethro Tulla, “Aqualung”, objavljen je u ožujku 1971., godine koja je iznjedrila ključna ostvarenja britanskog progresivnog rocka (Yes – Fragile, Genesis – Nursery Crime, ELP – Tarkus…), a svojim je zvukom i konceptom zacrtao trasu kojom će se sastav na putu prema vrhu kretati prvom polovicom sedamdesetih. Preslušajte ga u KLFM-ovom tjednom izboru kultnih albuma!

The Waterboys – Fisherman’s Blues (1988.)

15:00–16:00 Nedjelja 22.7.2018.

Kako je Mike Scott pronašao novo u starom. I sebe u Irskoj. Priča o albumu koji se snimao dvije godine…

Tjedna rotacija

Arhiva

LCSM / Earthbound

STEVIE WONDER / Music of my mind (1972)

MOGWAI / Ritchie Sacramento

FATBOY SLIM / Back To Mine (R)

THE DOORS / Absolutely Live

DARKWOOD DUB / Elektro Pionir