KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

MARVIN GAYE / Let’s Get It On (1973.)

marvin gaye piano

Dobro, većina će se složiti da kod prakticiranja seksa nije potrebna nikakva dodatna glazbena kulisa (ok, može neki dosadni instrumental). Ali ako bi već morao birati, onda bi to definitivno bio “Let’s get it on” Marvina Gaye-a iz 1973. Samo, tko se može fokusirati dok Marvin pjeva..
Tražiti soula preko Gaye-a otprilike je isto kao tražiti bossa nove preko Jobima. Nećete naići na baš puno bolje materijale. Produkcija (poprilično odmaknuta od dotadašnjeg Motown zvuka ), aranžmani, glazbenici (malo je reći fantastični The funk brothers), materijal i sam Gaye,tu je jednostavno sve. Kada bih trebao izdvojiti osobne favorite onda bi to uz naslovnu stvar bila groovy-da-ne-moš-stat-plesat “Come get to this”, ondašnji singl “Distant lover” i “If i should die tonight”.
Uz sve dužno poštovanje prema pripadnicima svoje rase, ne postoji bijelac koji može otpjevati nešto slično. Može se pokušati,ali Marvin ne pokušava. Iz njega jednostavno izlazi. Ako ne vjerujete, you tube ne laže. Soul. (Nažalost,na jubito nema ovog albuma, ali ima ova live izvedba “What’s going on/What’s happpening brother” koja je meeed)

Stjepan Tonković

autor: tomislav gracin, 30/09/2015

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Grover Washinton, Jr. – Feels So Good (1975.)

15:00–16:00 Nedjelja 14.4.2019.

Funk iz morskih dubina. Mister Magic at his best.

Dr. Dre / The Chronic (1992)

03/12/2014.

Album koji je redefinirao West Coast zvuk te ga se u okvirima hip-hop (a i van) smatra jednim od najznačajnijih albuma svih vremena.

SERGE GAINSBOURG / Histoire de Melody Nelson (1971)

15:00–16:00 Nedjelja 10.5.2020.

Krenulo je sasvim pristojno. Pišem o jednom od onih koji su mi obilježili život. Riječ-dvije o konceptualnom albumu izdanom u…

THE CULT / Love (1985.)

12/05/2015.

Da, bio je to jedan od onih albuma koje s punim pravom možemo nazvati ‘generacijskim’, i koji su se tijekom te 1985., pa i narednih godina rijetko micali s gramofona – možda tek u svrhu okretanja s ”A” strane na ”B” i obratno. Ono što je osvojilo brojne sljedbenike kako klasičnog, tako i alternativnog rocka bio je savršen odmjer utjecaja i stilova. Na prvi pogled, Love je tipično ostvarenje iz gothic rock radionice, no istovremeno se ne možete oteti dojmu kako je riječ o savršeno iznijansiranom psihodeličnom hard rocku koji srećom nije zaglavio u žabokečinama ranih sedamdesetih, već je lucidno i lukavo pratio trendove.

Tjedna rotacija

Arhiva

DJANGO DJANGO / Glowing In The Dark

HAPPY MONDAYS / Pills ‘n’ Thrills And Bellyaches (1990.)

ORGONE / Basilisk

AVALON EMERSON / DJ-Kicks

J MASCIS / Fed Up And Feeling Strange (Live)

GABI NOVAK & ARSEN DEDIĆ ‎/ Gabi & Arsen (1980)