KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Marinirani Pariz u Splitu!

Marinada kao soundtrack u živo klasika Renéa Claira iz 1925., sa originalne 35 mm trake u prostoru Amfiteatra MKC Split. I nakon toga ostajemo sa koncertom. Šta može bolje za jednu normalnu uru jedne ekstravagantne subote?

U subotu 24. siječnja u 20 sati u prostoru Amfiteatra MKC ( Dom mladih ) u Splitu biti će prikazan nijemi film francuskog klasika Renéa Claira ‘Usnuli Pariz’ (‘Paris Qui Dort’) koji će s unaprijed komponiranom glazbom odsviranom uživo pratiti riječki bend Marinada. Nakon 34-minutnog filma Marinada će održati i kratki solo koncert.

paris qui dort 2

Spoj tzv. žanra gradske simfonije, komedije i znanstvene fantastike ‘Usnuli Pariz’, prvi je film slavnog francuskog pisca i redatelja koji se proslavio avangardnim remek djelom ‘Entr’acte’ snimljenim iste 1925. godine. Za razliku od sasvim eksperimentalnog ‘Entr’actea’ napravljenog u suradnji s dadaistima, ‘Usnuli Pariz’ ima čvrstu radnju. U filmu pratimo grupicu ljudi, noćnog čuvara na Eiffelovom tornju i pilota i posadu njegovog aviona, koji lutaju praznim Parizom, čije je ostale stanovnike zrakom svjetlosti u vremenu ‘zamrznuo’ ludi znanstvenik Profesor X.
Opisanu situaciju Clair je iskonstruirao kako bi se igrao s vedutama praznog Pariza, ali i da bi dao svojevrsnu kritiku društva koje nakon prvobitnog naleta ludizma i pohlepe upada u posvemašnju dokolicu, pa i agresiju. Velik dio filma događa se na najpoznatijem simbolu Pariza – Eiffelovom tornju – na kojem su snimatelji Paul Guichard i Maurice Desfassiaux ulovili mnoštvo spektakularnih kadrova, bez specijalnih efekata koji u to vrijeme nisu postojali.

paris qui dort 1

Osnovni pokretač radnje u filmu – zraka svjetlosti koja paralizira – na neki način je i metafora mehanizma filmske projekcije. Mašina stvara zraku svjetlosti koja zaustavlja vrijeme.

Film je bio prikazivan i pod imenima ‘Smrtonosna zraka’ (‘Le rayon de la mort’) i ‘Luda zraka’ (‘The Crazy Ray’), a u američku distribuciju je išao s naslovom ‘U 3:25’ (‘At 3:25’). Tamo je prikazivana njegova skraćena verzija od 19 minuta, a dugo je bila u opticaju i ona u trajanju od 54 minute. No, Clair je 1950., čak 25 godina nakon nastanka filma proglasio ovu verziju dugu 34 minute službenom i konačnom.

rene clair

Jedan glazbeni kritičar opisao je ono što rade Marin Alvir, Robert Merlak, Marko Čavrak i Saša Matić riječima ‘Marinada nije bend, Marinada je mali planet.’
I zaista, teško je ne samo na domaćoj sceni pronaći grupicu ljudi koja svojom pojavom i zvukom više odudara od svega ostaloga što se danas smatra glazbom i glazbeništvom, bilo alternativnim ili komercijalnim.
Marinada na vrlo minimalistički način miješa akustiku i elektroniku, pjesme bazirane na melodiji i one čija je osnova ritam, kao i instrumentalne pasaže s višeglasnim pjevačkim dionicama. Svemu tome pristupaju s takvom lakoćom da često djeluju kao da se zapravo šale, a tako na prvu loptu zvuči i podatak da su u deset godina postojanja izdali već 20-tak albuma.
No, Marinada nije šala, u njihovim iscjeljujućim hipnotičnim pjesmama skriva se čista ljubav. Uostalom, tako im se zove i jedini vinilni singl. Marinadu ste imali priliku slušati prošle godine u Riječkom izdanju turneje RADIO NA CESTI te na prvom koncertu u Splitu, dijeleći binu Judinog Drva sa bendom The Chweger.

marinada

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, MKC Split i KLFM.org u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu i programom “Kratki utorak” kina Trešnjevka. Ulaz na projekciju filma je besplatan. Film puštamo s 35mm filmske kopije i ima hrvatske titlove.

autor: el5egundo, 16/01/2015

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

FMFS traži volontere!

13/05/2019.

Dvanaesto izdanje Festivala mediteranskog filma Split je pred vratima; u kalendare i planere zabilježite datum 13. lipnja jer tada službeno…

Radio Dan&Noć 2019

18:00–4:00 Subota 30.11–1.12.2019.

Događanje koje smatramo nekakvom radijskom rođendanskom festom i krunom godišnjih aktivnosti. Radio Dan&Noć, ovu godinu na samom rubu studenog, opet sa zanimljivim teoretskim i praktičnim dijelom.

Dan tovara – radio edition

16:00–20:00 Subota 23.5.2020.

Udruga Uzgon, KLFM i Prirodoslovni muzej iz Splita pozivaju vas na radijski dan tovara. Provedite ovu subotu popodne uz naš program i live streaming događaja ili, ukoliko se želite malo razmrdati uživo, u ZOO vrtu Split. Puštamo glazbu ugodnu životinjama i ljudima.

Kockin ormar

19:00–23:00 Srijeda 18.12.2019.

Ove se godine, u pravom blagdanskom raspoloženju, borimo protiv konzumerizma i pazimo na našu majčicu Zemlju, na šapice bez doma…

Tjedna rotacija

Arhiva

LIANNE LA HAVAS / st

MILTON NASCIMENTO / Minas (1975)

ANDERSON.PAAK / Lockdown

Too Slow To Disco

JORGE BEN / à l’Olympia (1975)

ĐAVOLI / Hallo Lulu 22