KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

MARIANNE FAITHFULL / Give My Love to London

Dvadeset dugosvirajućih projekata u pedeset godina karijere je uistinu impozantna brojka, kojom se rijetki mogu pohvaliti. Imajući to u vidu, Marianne Faithfull i njen najnoviji album ‘Give My Love to London’ su i više nego zahvalan izbor za aktualni album tjedna, posebice kad se u obzir uzme činjenica da je riječ o izvrsnom, atmosferičnom uradku kojemu su doprinos dala i zvjezdana imena poput Nicka Cavea, Steve Earlea, Rogera Watersa ili Warrena Ellisa. I tek još jedna napomena tehničke prirode – od ovog tjedna ciklus rotacije ‘albuma tjedna’ jest od subote do subote, uz emitiranje subotom u 15.00 h, te reprizno srijedom u 14.00 h.

 

Dvadeset dugosvirajućih projekata u pedeset godina karijere je uistinu impozantna brojka, kojom se rijetki mogu pohvaliti. Imajući to u vidu, Marianne Faithfull i njen najnoviji album Give My Love to London su i više nego zahvalan izbor za aktualni album tjedna.

Marianne je karijeru započela sredinom šezdesetih, uglavnom snimajući atmosferične covere tada aktualnih hitova The Rolling Stonesa i The Beatlesa, da bi vremenom i sama počela pisati pjesme. Iako je njezina karijera imala uspona i padova, kvaliteta materijala nikad nije bila upitna, bez obzira je li riječ o njezinim autorskim skladbama ili pak doprinosima brojnih suradnika čija su imena bezuvjetna garancija, a među takvima su Mick Jagger, Keith Richards, Graham Nash, Tom Waits, Angelo Badalamenti, Roger Waters, Lee Hazlewood, Lou Reed, Patti Smith, Leonard Cohen i brojni drugi. Dok su ostali padali pod utjecaj trendova, možda i zato da bi zadržali svoje mjesto pod suncem, Marianne nikad nije patila od takvih problema. Možda je najbolji dokaz rečenog album Broken English (1979.), remek djelo na kojemu se gospođa Faithfull ležerno poigrava tada aktualnim zvukovljem (punk, disco…), ali i brojni uradci koji će potom uslijediti, od kojih će svaki barem djelimično referirati na tadašnje stanje na sceni (Strange Weather, Vagabond Ways, Kissin’ Time…).

Give My Love to London je definitvna kruna zvuka koji se već dva desetljeća provlači njezinim radovima; praktički još od albuma A Secret Life (1995.), dakle od vremena kada si je Marianne dala oduška odbacivši aureolu rock heroine u korist nešto manje blistave, no i dalje sjajne kraljice cabareta. Riječ je o uistinu sjajnom djelu koje pršti energijom koju možda i nećete registrirati na prvi pogled, pošto izmjene onih uvjetno kazano agresivnijih, te onih fluidnih pjesama naizgled mogu zbuniti. No, sve te pjesme nose isti mračni timbar, dovoljno jak da ponuđeni glazbeni materijal nakon nekoliko preslušavanja iskristalizira u istinsko utjelovljenje ‘bučnog zida’ (da, Phil Spector je i dalje u zatvoru i kažu da se ne osjeća baš najbolje).

Kad smo već kod tih neveselih tema, spomenimo i nedavnu izjavu ove nekadašnje slamateljice srca čitave generacije glazbenika rođenih četrdesetih, a danas vremešne mada nimalo manje seksepilne žene, u kojoj navodi kako je tog fatalnog 3. srpnja 1971. bila u Parizu, te da zna kako je u stvari Jim Morrison umro, te na kome leži odgovornost. Možda je tek riječ o promotivnom triku kojem je svrha bila skrenuti pažnju na ovaj novi uradak, no budimo realni – osobi poput Marianne Faithfull nisu nužni takvi potezi. Bog će ga znati…

Marianne-Faithfull-Give-My-Love-To-London-Pop-CDIako lovorike u prvom redu pripadaju gospođi Faithfull, dobar dio zasluga pripada već poslovično vrhunskim suradnicima bez čijeg upliva ovaj album ne bi bio to što jest – barem bi svoju zvjezdanu poziciju tražio na nekom drugom djelu glazbene mape neba. Pored već dokazanog Rogera Watersa, ovdje su svoj doprinos dali i Anna Calvi, Nick Cave (nije li tvrdnja da Marianne danas zvuči onako kako bi Cave trebao, da nije glazbeno otišao kvragu možda pretjerana?), Jim Sclavunos, Warren Ellis, Adrian Utley i Steve Earle, mada to nipošto nije konačna lista.

Iako je teško izdvojiti određenu skladbu nosećeg karaktera, spomenimo tek Sparrow Will Sing, Mother Wolf, Falling Back, Late Victorian Holocaust… i naravno, zaključnu Get Along Without You Very Well, koja na najbolji način kazuje zbog čega Marianne Faithfull jest to što jest – the star out of time!

 Marriane Faithfull: Give My Love to London (Naive Records, 2014.)

01 Give My Love To London
02 Sparrows Will Sing
03 True Lies
04 Love More Or Less
05 Late Victorian Holocaust
06 The Price Of Love
07 Falling Back
08 Deep Water
09 Mother Wolf
10 Going Home
11 I Get Along Without You Very Well

 Na kraju, tek još jedna napomena tehničke prirode – od ovog tjedna ciklus rotacije ‘albuma tjedna’ jest od subote do subote, uz emitiranje subotom u 15.00 h, te reprizno srijedom u 14.00 h.

 by KLFM retro society

autor: Vjeran Stojanac, 26/09/2014

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

TOM MISCH AND YUSSEF DAYES / What Kinda Music

15:00–16:00 Subota 16.5.2020.

Drugi album Toma Mischa u suradnji s jazz eksperimentalistom Yussefom Dayesom.

BELLE AND SEBASTIAN / Girls in Peacetime Want to Dance

13/01/2015.

Vazdazeleni B&S ponovo jaše, nešto veselije i, hm, plesnije izdanje od onog na što su nas navikli, ali i dalje vraški dobro!! Welcome to 2015, kids!

CANTOMA / Just Landed

22/06/2016.

Gotovo 6 godina je prošlo od posljednjeg izdanja Cantome, projekta iza kojeg stoji Phil Mison jedan od najcjenjenijih balearic generala…

WEVAL / st (Kompakt 2016.)

29/06/2016.

Weval je nizozemski duo čiji članovi svoje glazbene korijene vuku iz trip hopa, jazza i housea. Njihov nastupni album unikatnog je zvuka i atmosfere.

Tjedna rotacija

Arhiva

PERFUME GENIUS / Set My Heart On Fire Immediately

BADLY DRAWN BOY / The Hour of Bewilderbeast (2000)

KHRUANGBIN / So We Won’t Forget

KENNEDY / Shine A Light On

THE STYLE COUNCIL / Home and Abroad (1986)

ŽEN / Blender