KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Mala pobjeda nad patrijarhatom

23:00–1:00 Ponedjeljak 2425.9.2018.

To su žene koje su prve iskoračile u muški svijet i sam taj čin je feministički, reći će nam autorke knjige. Nedostaje nam ženski glas u sistemu patrijarhata, a ovom knjigom guraju patrijarhat unazad. Svaka mala pobjeda nad patrijarhatom je i lična pobjeda, kažu naše gošće.

Piše: Dejan Kožul

Povijest ljudskog roda poznaje mnoge junake koji su uticali na nas, koji su nam otvarali vrata, olakšavali život. Isto tako ti junaci su prečesto muškog roda. A žene? Žene su tu uglavnom da stanu iza uspješnih muškaraca. Osim nekih. E, ovo je priča o tim nekim ženama koje nisu pristajale i nisu pristale na patrijarhalne igre, koje nisu pristajale da se o njima priča samo kao podršci. Ovo je priča o ženama koje su htjele više, a o njima i pričaju žene koje su odgovorne za knjigu “Žene BiH. U 211. KUPEK-u gošće su Amila Hrustić Batovanja, Hatidža Gušić i Masha Durkalić i zajedno vas pozivamo da podržite njihov trud i pomognete da se dobar glas čuje što dalje kroz aktuelnu indiegogo kampanju. 

U knjizi o kojoj pričamo nalazi se 50 žena koje su bile i koje još jesu inspiracija brojnim ženama u BiH, pa i šire. Bile su inspiracija i ne samo ženama. Kako su birane, na koje probleme su nailazile prilikom pronalaska podataka, te kako su birane ilustratorice tih velikih žena? Ovo su samo neka od pitanja na koja odgovaraju Amila, Hatidža i Masha.

Kroz ta tehnička pitanja sagledavamo i odnos društva prema ženama i to ne samo u BiH. Stoga, ne treba bježati od isticanja feminizma i pakirati proizvod u šarenu mašnu, čak i ako se govori o ženama koje su živjele i borile se u vrijeme kad feminizam kao pojam nije ni postojao.

To su žene koje su prve iskoračile u muški svijet i sam taj čin je feministički, reći će nam autorke knjige. Nedostaje nam ženski glas u sistemu patrijarhata, a ovom knjigom guraju patrijarhat unazad. Svaka mala pobjeda nad patrijarhatom je i lična pobjeda, kažu naše gošće.

U skladu sa pričom uskladili smo i muzički izbor 211. KUPEK-a koji kreće 24.09.2018. godine točno u 23 h. 

U ovom KUPEK-u premijerno predstavljamo i najavljenu saradnju sa knjižarom “Beopolis”. Predstavljamo vam knjigu “Boštjanov let”, a oni koji se jave na mail thekupek@gmail.com moći će do knjige i doći, ali o svemu opširnije u KUPEK-u # 211.

autor: dejan kozul, 24/09/2018

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Japanski premijeri, drugarice i drugovi

23:00–1:00 Ponedjeljak 67.2.2017.

Piše: Dejan Kožul U svom 175. izdanju KUPEK je ponovno skoknuo doma. Skoknuli smo do Rijeke, barem putem skypeta i…

Zapisi iz KUPEK-a

23:00–1:00 Ponedjeljak 1819.9.2017.

  Tekst: Dejan Kožul Photo: Ivan Zupanc O čemu se zapravo radi nećemo ni mi otkrivati u ovoj najavi. Bitno…

Pozorište koje gradi društvo

05/09/2016.

Prvi ovosezonski KUPEK snimili smo na istom mestu gde i prošli, odnosno poslednji onosezonski. Opet smo otvorili vrata sjajnog, skrivenog…

Rat sjećanja

23:00–1:00 Ponedjeljak 2324.1.2017.

Kad utihnu puške ostaje nam sjećanje. Kakvo će ono biti zavisi od mnogo faktora, ali često i prečesto je pod…

Tjedna rotacija

Arhiva

PARBLEU / Danse Cette Zik

VASCO ROSSI / Bollicine (1983)

NILÜFER YANYA / Crash

ANDREW WEATHERALL / Dalton Superstore

JUANA MOLINA / ANRMAL

Valentino Bošković / Velika Praska (2020)