KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Love is Like a Cigarette

12:00–15:00 Nedjelja 17.2.2019.

Nije da postoji pravilo, ali svet najčešće ne pomeraju neskromni ljudi koji ne puše, ne piju, ne drogiraju se, nisu alavi, ne prave sranja, nisu samodestruktivni i ne znaju baš ništa o psihologiji.

Kada se takav pomerač sveta, sa instrumentom u ruci, suoči sa posledicama svog bića, nastaje muzika koja pravi od februara jun. Neki pomerači sveta nas zabavljaju u današnjoj Gistro FM epizodi. Njen naziv je Love is Like a Cigarette. Nekad mi se čini da je sam život like a cigarette…

Prvi album nedelje je snimila Lu Doilon, ćerka Džejn Birkin i polusestra Šarlot Ginzbur. Njena treća ploča je najozbiljnija do sad. Pop, elektronika i akustične gitare u savršenoj sinhronizaciji. Idealno za ispraćanje zime.

Nijedan novi album nisam slušao toliko prethodnih dana kao aktuelno izdanje za nemačkog pijanistu Hauschku. Uz njega bežim u šumu, pokrivam se lišćem i maštam o letu kada se neću ni sa čim pokrivati. Album nedelje broj dva.

Da li sam omatoreo ili sam nostalgičan i patetičan, ili sve to plus još nešto, ne znam. Ali znam da danas slušamo pesmu Zlatni dan koju peva Bisera Veletanlić. Volim je ceo život, a kako sam stariji ima sve je bolje razumem. Poseban mi je bio gušt da je smestim u isti blok sa Smog i Tindersticks.

Kad smo kod pesama koje raznose, slušamo hor Young at Heart. Kada imate glas, kad iz njega izlaze emocije, nije važno da li ste penzioner u staračkom domu koji peva Coldplay pesmu. Srce se oseti čak i pod tim ololnostima.

Drugi singl za Weyes Blood je opet hit i po svemu sudeći to je jedna od ploča od koje mnogo očekujem ove godine. Weyes Blood. Zapamtite to ime.

Gisto evergreen je instrumentalno viđenje My Bloody Valentine klasika “Loveless”. Njega su pre 12 godina snimili Japancakes i još uvek zvuči moćno kao tad. Savršen album za onu rem fazu pre dubokog sna.

Društvo nam prave nove pesme Gilijan Velč i Dejvida Roulingsa, prvi singl sa prolećnog albuma Demijena Džurada, projekat Dejvida Holmsa Unloved, a tu su i nove ploče Stivena Malkmusa, Boba Samnera i Bila Mekeja.

U domaćem bloku slušamo nove pesme novosadskog benda Gerecki, vranjsko beogradskog Nežni Dalibor i Lovely Quinces iz Splita.

Što se tiče klasika za njih su danas zaduženi Van Morison, Tom Vejts, Vlada Divljan, Air, Džejms Tejlor, OP8 i mnogi drugi, a umesto nesrećne nove Lemonheads cover ploče, slušamo jednu divnu koenovsku temu, koju je početkom veka Evan Dando snimio sa škotskim kompozitorom Kregom Armstrongom.

Neke emocije i neke pesme su veće od drugih, a neke od njih ćete sigurno pronaći u ovonedeljnoj Gistro FM epizodi.

autor: Vladimir Skočajić Skoča, 17/02/2019

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Come pick me up

12:00–14:30 Nedjelja 15.4.2018.

Današnji Gistro FM je krcat novim pločama. Ima ih čak 14. Neke su dobre, neke odlične, a neke su toliko fenomenalne, da ih slušam svaki dan od prve jutarnje kafe do one cigarete pre spavanja.

Kultni albumi i oni koje će to postati

15/05/2016.

Ako volite da tokom nedeljnog odmora opuštate glavu i telo uz žanrovsku mešavinu stare i nove muzike, nećete imati mnogo boljih predloga od 561. Gistro FM izdanja.

SAMO PESME SA DUŠOM

17/07/2016.

Iako u današnjoj emisiji slušamo pesme iz svih onih Gistro FM žanrove na koje smo navikli, nešto malo više ćemo se baviti soul muzikom…i novom, i starom.

Be at Peace With Yourself

12:00–15:00 Nedjelja 23.2.2020.

Ništa nije važno kao biti dobar sa samim sobom. Bez toga svakom uspehu fale prva dva slova. Istina, ako imate…

Tjedna rotacija

Arhiva

KNXWLEDGE / 1988

STEREOLAB / Cobra and Phases Group Play Voltage in the Milky Night (1999)

THE AVALANCHES / Running Red Lights ft. Rivers Cuomo, Pink Siifu

CARIBOU / Rough Trade Mixtape 2020

Erykah Badu – Live (1997.)

TOMA BEBIĆ / Volite se ljudožderi ( 1975. )