KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Lone Star

10:00–12:00 Četvrtak 29.12.2016.

Mali otklon od svakodnevnice – ovoga tjedna u okviru emisije ‘Soda Fountain’ dobijate jedno atmosferično teksaško jutro, što jako dobro razbija nametnutu monotoniju.

 

S površinom od skoro 700 000 kvadratnih kilometara, Texas je nakon Aljaske najveća federalna jedinica u okviru Sjedinjenih Država. Ujedno je i zemljopisno najšarenija zemlja, nudeći posjetitetlju kolorit krajolika u rasponu od prerijskog ‘tornado alley’ područja pri vrhu Panhandlea preko Hill Countyja u blizini Austina i močvarnih djelova istočnog Texasa (Jasper, Kilgore), dalje preko plodnih nizina središnjeg dijela države i miljama dugačkih plitkih pješčanih obala između Galvestona i  Brownsvillea pa do ‘trans-Pecos’ pustinjskih, sparušenih područja, tih badlandsa koji figuriraju kao savršeni background za odigravanje radnje McCartyjevog Krvavog meridijana.

Za razliku od ostalih saveznih država, Texas je – što zbog svoje prošlosti koja je sugerirala bitno izraženiji melting pot naroda i nacija, što zbog napadne, praktički neuporedive veličine – uvijek bio država u državi; savezna jedinica koja se izdvajala od ostalih pedesetak. Otud ta vječno prisutna, mada ne pretjerano forsirana težnja za neovisnošću, mada takva stremljena dijelom imaju korijene i u konfederalnoj prošlosti. Texas možda nije bio srce Dixielanda poput Alabame ili Mississippija, no figurirao je kao njegov duh pokretač.

Dopustimo li sebi malo političke nekorektnosti, možemo spomenuti istinite barske priče o “svim tim nigerima, ćifutima, katolicima, azijatima, crvenokošcima i drugima koji zagađuju ovu zemlju, tim gadovima koji špijunijaru za jenkijevske unioniste iz Langleyja i zaklanjaju nam južnjačko Sunce svojim žbirovskim mantilima”, a spominjanje još uvijek aktualnog predsjenika Obame u nekom lokalnom dineru ili tex mex restoranu može vas doći glave… naravno, spominjete li ga u pozitivnom kontekstu.

Eh, taj neuništivi WASP-ovski duh…

5249676584_7ac6b97133_b

(intro: American Mars – Traces)
01 Pavement – Texas Never Whispers
02 Steve Earle – Fort Worth Blues
03 Townes Van Zandt – T For Texas
04 Orange Juice – Texas Fever
05 The Doors – Texas Radio & The Big Beat
06 Lyle Lovett – West Texas Highway
07 Daniel Johnston – Casper The Friendly Ghost
08 The Gun Club – Texas Serenade
09 Whiskeytown – San Antonio
10 Donovan – Remember The Alamo
11 Guy Clark – Texas 1947
12 Alejandro Escovedo – Broken Bottle
13 The Byrds – He Was A Friend Of Mine
14 Silver Jews – Dallas
15 Son Volt – Rex’s Blues
16 Johnny Dowd – Ft. Worth, Texas
17 Jim White – That Girl From Brownsville, Texas
18 Steve Earle – Ellis Unit One
19 Slackeye Slim – Texas Whore Pleaser
20 Glenn Campbell – Galveston
21 Billy Joe Shaver – Heart Of Texas
22 Steve Wynn – From Death To Texas
23 Jandek – Preacher
24 Lyle Lovett – Texas River Song
25 Arlo Guthrie – East Texas Red
26 The Doors – The WASP (Texas Radio & The Big Beat)
27 Townes Van Zandt – Snowin’ On Raton
28 Steve Earle – The Boy Who Never Cried
(outro: Willie Nelson – Blue Skies)

 

texas-scenery8

OK, sad kad znamo neke temeljne stavke o državi Texas, zapitajmo se kako bi zvučala njena glazbena pozadina? Ne, po tom se pitanju ne treba isuviše držati tradicije, pošto je nešvilski monopol (a u zadnje vrijeme i hilbilijevski bluegrass prizvuk) već davno udario monopol. U stvari, upravo su lokalni, teksaški songwriteri bili i ostali među najinovativnijima u Americi, stapajući nametnute i lokalne utjecaje te ih obogaćujući vlastitim doprinosima, tako da konačni rezultat često izmiče zdravorazumskoj klasifikaciji (dovljno je spomenuti Corwood Industries, odnosno Jandeka).

Očekivano, najveći broj uvrštenih kantautora nativni su teksašani – Guy Clark, Townes Van Zandt, Steve Earle, Jandek, Lyle Lovett, Johnny Dowd, Willie Nelson, Billy Joe Shaver, Daniel Johnston, Alejandro Escovedo… No, primjetno je i prisustvo još nekih američkih glazbenih imena koja svojim pojedinim skladbama aludiraju na Texas u općem smislu, a u tom konkekstu možemo spomenuti The Doors, Pavement, Whiskeytown, Glenna Campbella, Slackeye Slim, Silver Jews i druge.

Tu su čak i prekomorski pojedinci, odnsno sastavi koji su se na određeni način dodirnuli teksaške tematike; škotlanđani Donovan i Orange Juice, primjerice.

Kad zbrojite sve ove autore i tematiku koja prožima njihove skladbe, dobijate jedno atmosferično teksaško jutro, što u konačnici razbija nametnutu monotoniju. Uredništvo se nada da ćete uživati u priloženih 115 minuta glazbe, kako one teksaške, tako i one o Texasu.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE:

  • Dobro staro vješanje bilo je jedini način izvršenja smrtne kazne u Texasu sve do 1924., kada ga smjenuje elektrokucija. No, ni ona nije doživjela današnje dane, pošto je od 1964. na snazi navodno humanija letalna injekcija.
  • Službena životinja države Texas jest pasanac (armadillo), a insekt je leptir Monarh. Moto države jest ‘friendship’, što i ne iznenađuje pošto je ipak izvedenice indijanske riječi Tejano (prijatelj).
  • U Texasu, državi koja s posebnim prezirom gleda na seksualne nasilnike te kradljivce stoke, već dva desetljeća postoji organizacija TUAGA (Texans United Against Gray Aliens). Naime, brojna ufološka izvješća tvrde kako ‘sivi izvanzemaljci’ ubijaju stoku uzimajući joj uzorke krvi i mesa, a na ljudima ona spola rade bolne pokuse koji uključuju uzimanje sperme i jajašaca. Bilo kako bilo, i bolje im je da su se razbili u Roswellu, New Mexico.
  • Nadimak Lone Star State upućuje kako na burnu povijest u vidu dugotrajne borbe za samostalnost i odcjepljenje od Mexica, ali i na neka današnja nastojanja da se Texasu omogući veći stupanj samostalnosti u federalnom okviru Sjedinjenih Država… pa i više!
  • Texas je jedina savezna država koja se Sjedinjenim Državama priklonila ugovorno, na vlastito inzistranje, a ne teritorijalnom aneksijom.
Solitary sentinel of the rural landscape, a wind- mill breaks the flat horizon of a Texas panhandle dawn. The color of the sky runs the spectrum from yellow to violet. The wind blows almost continu- ously across the plains, turning win dmill vanes to pump water for the region's farms and ranches. Solitary sentinel of the rural landscape, a wind- mill breaks the flat horizon of a Texas panhandle dawn. The color of the sky runs the spectrum from yellow to violet. The wind blows almost continuously across the plains, turning windmill vanes to pump water for the region’s farms and ranches.

powered & provided by ©eXit

autor: Vjeran Stojanac, 27/12/2016

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Arachnophobia

04/03/2015.

Jutarnja pjesmarica s temom pauka? Ukoliko zvuči grozno, podsjetitie se da su sve životinje jednake (OK, neke su jednakije), te da sve imaju pravo na život. Bilo kako bilo, zanimljivo je kako su pauci osigurali svoje mjesto u popularnoj kulturi – i to ne samo oni s Marsa!

Rapsodija u ružičastom

10:00–12:00 Četvrtak 25.5.2017.

And as you rise above the fearlines in his frown
You look down
Hear the sound of the faces in the crowd!

Liberté, Égalité, Fraternité!

09/07/2014.

Kroz nekoliko dana obilježavamo 225. obljetnicu Francuske revolucije, događaja koji je započeo proces ukidanja monarhija i stvaranja modernih nacionalnih država – republika. Iako je revolucija sprovedena uz poklič “Jednakost, Bratstvo, Sloboda!”, jasno je da su ti ideali vrlo brzo iznevjereni. Štoviše, nisu li svi povijesni pokušaji mijenjanja društva na bolje na kraju zastranili iznevjerivši svoju izvornu namjeru? Pročitajte priloženi tekst, te po želji poslušajte glazbenu listu koja poprilično vjerno ocrtava tu činjenicu.

The Pro and Con of Playing in Israel

10:00–12:00 Četvrtak 30.11.2017.

Nije lako danas biti Thom Yorke, Scarlett Johansson ili Nick Cave. Ukoliko se odvažite nastupati u Izraelu, ogromne su šanse da ćete potpasti pod nemilost individue zvane ‘autoritativni nos’!

Tjedna rotacija

Arhiva

JEFF PARKER / Suite for Max Brown

Napoli Segreta Vol. 2

LA ROUX / Automatic Driver

PALMS TRAX / Essential Mix

R.E.M. / Live at the Olympia

ĐUTKO / Slušaj mala!