KUPEK 248: Sead Đulić

23:00–1:00 – 2324.9.2019.

Odnos grada prema Mostarskom teatru mladih je zapravo odnos i prema naslijeđu Jugoslavije, prema Partizanskom groblju, prema Veležu… Prognani iz javnog prostora i prinuđeni na vječnu borbu, ne samo za opstanak, već i na borbu da ponovo pridobiju sljedbenike i sljedbenice koji će sutra povesti u borbu protiv primitivizma, nacionalizma, šovinizma…

Nasilje u porodici, nasilje u školi, nasilje na poslu, nasilje na ulicama. Svakodnevica koju živimo. I, uglavnom je ignorišemo. Tim je značajniji jedan umjetnički projekt, koliko god to ogavno zvučalo, koji postoji već 20 godina, a riječ je o predstavi “Maske”, Mostarskog teatra mladih, koji vodi Sead Đulić.

Kroz predstavu je prošlo 20-ak generacija, a na popratnom programu BITEF-a, odigrana je čak 527. put. I svaki put je dukčiji, svaki put je druga publika koja je integralni dio predstave.

Bio je to idealan povod za razgovor sa Seadom, Sejom o tome šta je igranje ove predstave značilo za brojne generacije, koliko su oni koji su je gledali “progledali” i kako danas drukčije gledaju na scene nasilja. I, ispostavit će se, lako je pričati o toj vrsti nasilja i raditi sa mladim ljudima, ali kad vi sami preživljavate višegodišnje, pa i višedecenijsko nasilje, od strane institucija države u kojoj živite, onda ta borba poprima mnogo veće razmjere.

A to je upravo ono na šta su prinuđeni u Mostarskom teatru mladih (MTM). Bez pomoći grada, koji ih često i sapliće, MTM je nedavno napunio 45 godina postojanja. Prvih 20 je valjda bilo lako, ali onih ostalih 25…

Odnos grada prema MTM-u je zapravo odnos i prema naslijeđu Jugoslavije, prema Partizanskom groblju, prema Veležu… Prognani iz javnog prostora i prinuđeni na vječnu borbu, ne samo za opstanak, već i na borbu da ponovo pridobiju sljedbenike i sljedbenice koji će sutra povesti u borbu protiv primitivizma, nacionalizma, šovinizma…

Ne mora sa puškom u ruci. Dovoljno je sa znanjem, a to je ono šta MTM nudi mladim ljudima. I tu treba da se ugledamo na Seju, na njegovu borbu kao direktora MTM, kao predsjednika lokalnog saveza antifašista, ali i kao nekog tko je shvatio da budućnosti nema, ako prvo ne očistimo sopstveno dvorište od zločinaca i ostalih hulja. I opet ta katarza.

Ne možemo da vam ponudimo instant rješenje ili lijek, ali svakako možete poslušati razgovor sa Sejom jer on otvara vrata ka toj katarzi. Ostalo je na vama.

Stoga, slušamo se u ponedjeljak, 23.09. od 23 h, a ako se omašimo u ovim terminima tu je uvijek KUPEK mixcloud kanal koji čuva sjećanje na naše goste.

23/09/2019

autor: dejan kozul

Tags: , , ,