KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

KUPEK 248: Sead Đulić

23:00–1:00 Ponedjeljak 2324.9.2019.

Odnos grada prema Mostarskom teatru mladih je zapravo odnos i prema naslijeđu Jugoslavije, prema Partizanskom groblju, prema Veležu… Prognani iz javnog prostora i prinuđeni na vječnu borbu, ne samo za opstanak, već i na borbu da ponovo pridobiju sljedbenike i sljedbenice koji će sutra povesti u borbu protiv primitivizma, nacionalizma, šovinizma…

Nasilje u porodici, nasilje u školi, nasilje na poslu, nasilje na ulicama. Svakodnevica koju živimo. I, uglavnom je ignorišemo. Tim je značajniji jedan umjetnički projekt, koliko god to ogavno zvučalo, koji postoji već 20 godina, a riječ je o predstavi “Maske”, Mostarskog teatra mladih, koji vodi Sead Đulić.

Kroz predstavu je prošlo 20-ak generacija, a na popratnom programu BITEF-a, odigrana je čak 527. put. I svaki put je dukčiji, svaki put je druga publika koja je integralni dio predstave.

Bio je to idealan povod za razgovor sa Seadom, Sejom o tome šta je igranje ove predstave značilo za brojne generacije, koliko su oni koji su je gledali “progledali” i kako danas drukčije gledaju na scene nasilja. I, ispostavit će se, lako je pričati o toj vrsti nasilja i raditi sa mladim ljudima, ali kad vi sami preživljavate višegodišnje, pa i višedecenijsko nasilje, od strane institucija države u kojoj živite, onda ta borba poprima mnogo veće razmjere.

A to je upravo ono na šta su prinuđeni u Mostarskom teatru mladih (MTM). Bez pomoći grada, koji ih često i sapliće, MTM je nedavno napunio 45 godina postojanja. Prvih 20 je valjda bilo lako, ali onih ostalih 25…

Odnos grada prema MTM-u je zapravo odnos i prema naslijeđu Jugoslavije, prema Partizanskom groblju, prema Veležu… Prognani iz javnog prostora i prinuđeni na vječnu borbu, ne samo za opstanak, već i na borbu da ponovo pridobiju sljedbenike i sljedbenice koji će sutra povesti u borbu protiv primitivizma, nacionalizma, šovinizma…

Ne mora sa puškom u ruci. Dovoljno je sa znanjem, a to je ono šta MTM nudi mladim ljudima. I tu treba da se ugledamo na Seju, na njegovu borbu kao direktora MTM, kao predsjednika lokalnog saveza antifašista, ali i kao nekog tko je shvatio da budućnosti nema, ako prvo ne očistimo sopstveno dvorište od zločinaca i ostalih hulja. I opet ta katarza.

Ne možemo da vam ponudimo instant rješenje ili lijek, ali svakako možete poslušati razgovor sa Sejom jer on otvara vrata ka toj katarzi. Ostalo je na vama.

Stoga, slušamo se u ponedjeljak, 23.09. od 23 h, a ako se omašimo u ovim terminima tu je uvijek KUPEK mixcloud kanal koji čuva sjećanje na naše goste.

autor: dejan kozul, 23/09/2019

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Jugoslovenski kulturni prostor je najveća zaštita od pretvaranja u pornografiju

23:00–1:00 Ponedjeljak 2627.11.2018.

Borba je stvorila Jugoslaviju, bilo onu pre 100, a još više onu pre 75 godina. Stvorila, ali borba je i…

Ćakula je naša furka

08/11/2014.

Horkestar je svojim djelovanjem odavno zaslužio gostovanje u KUPEK-u. No, prvo smo im poštovanje iskazali pozvavši ih da nam nastupaju na jubilarnom, 99.izdanju a zatim ih i pozvali na ćakulu u 103. epizodi sapunice zvana KUPEK. Poziv su prihvatili i isturili naizgled krhku Ružicu. Ljudi, izgled vara.

“Samo” još jedna nomadska ljubavna priča

23:00–1:00 Ponedjeljak 2223.10.2018.

Identitet i sloboda retko kad idu ruku pod ruku. Robovanje onom prvom znači i uokviravanje i pristajanje na nametanje granica….

Mala pobjeda nad patrijarhatom

23:00–1:00 Ponedjeljak 2425.9.2018.

To su žene koje su prve iskoračile u muški svijet i sam taj čin je feministički, reći će nam autorke…

Tjedna rotacija

Arhiva

M WARD / Migration Stories (2020.)

STEREOLAB / Cobra and Phases Group Play Voltage in the Milky Night (1999)

DIRTY PROJECTORS / Overlord

LIXON / Disco House Karantena

BILL WITHERS / Live at Carnegie Hall

Mayales – svima želim Raj za sve (Aquarius records 1999.)