KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Krik u ime djece

23:00–1:00 Ponedjeljak 56.6.2017.

Neće biti djece za rat”, vrisak je koji bi svaki roditelj već ovog trenutka, ako ne i jučer, prekjučer morao pod hitno uzeti kao maksimu svog postojanja i djelovanja, mada ovaj naslov se može shvatiti i dvojako. Ali, budimo malo romantičarski nastrojeni i zamislimo da je ovo zaista krik, da je to šaka u glavu, da je to okretanje leđa politikama koje su vodile djecu, ne samo u rat, već i u bespovrat. Da je to sagledavanje i naše odgovornosti jer “mi” smo tu djecu na kraju i poslali.

Photo: Denia Kozulowski

A ako se kojim slučajem dvoumite priključite nam se u 186. KUPEK-u. Dvoumljenja neće biti. Ugostili smo autorku knjige “Neće biti djece za rat”, ugostili smo Dijalu Hasanbegović.

A o autorki i knjizi, na kraju korica piše Mehmed Begić:

Poezija Dijale Hasanbegović nije lagano štivo, ali dobra poezija to nikada nije. Ova zbirka je zatamnjeno srce koje ne odustaje od svjetla. Već sa čitanjem prve pjesme upravo to je kristalno jasno – da je ona rijetka kombinacija upravo spomenutog. Sretan sam što postoji i što znam gdje je mogu naći. I kad god se osjetim dovoljno snažnim za svoje strašnije svjetove i njihove mrakove prenosiću im stih jedne od pjesama iz ove zbirke. Činiću to kao ultimativnu poruku i jednu sasvim ličnu prijetnju: Ne dam djecu za rat!”

Emisija je nastala u Banjaluci na “Blasfem-u”, prvom feminističkom festivalu, održanom 02. i 03. 06. 2017. godine u BASOC-u  na kom je Dijala imala i promociju knjige što je bila idealna prilika, ne samo za susret i razgovor već i da čujete kako to zvuči kad Dijala čita svoje pjesme, kako zvuči taj urlik iz njenog tijela.

Pjesme su nastajale u dužem vremenskom periodu i dio njih je već objavljivan, što u medijima, što na društvenim mrežama pa je mnogima čudno kad čuju da je ovo prva Dijalina knjiga. Ali tako je.

Knjiga je, inače, dio nečega što se zove “Nova osjećajnost, a što uređuje naš drugar Marko Tomaš u izdavačkoj kući “Vrijeme” iz Zenice. U toj ediciji do sad su, osim Dijaline zbirke, objavljene zbirke i Vuka Rodića i Darka Cvijetića, također našeg prjatelja i gosta u 77. KUPEK emisiji.

Zajedno sa izdavačem pripremili smo vam i jedno iznenađenje, ali o čemu se radi poslušajte u 186. KUPEK-u, u ponedjeljak od 23 h. Emisiju možete poslušati i naknadno na KUPEK mixcloud kanalu. 

autor: dejan kozul, 05/06/2017

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Šport i glazba sa Borisom of Repetitor

23:00–1:00 Ponedjeljak 2425.10.2016.

Danas je svakako retkost da bend poput Repetitora opstane duže od albuma. Zanimalo nas je i koja je tajna opstanka benda ali izašli smo i izvan okvira Repetitora, pa i rock and rolla.

Pozorište koje gradi društvo

05/09/2016.

Prvi ovosezonski KUPEK snimili smo na istom mestu gde i prošli, odnosno poslednji onosezonski. Opet smo otvorili vrata sjajnog, skrivenog…

Elma Hašimbegović o muzejima koji jedva dišu

23:00–1:00 Ponedjeljak 89.6.2020.

Pričati o Sarajevu kao o “našem” Jeruzalemu može ponekad da drži vodu. Preplitanje religija i problemi koji nastaju na tom…

Navodnjavanje pustinje

23:00–1:00 Ponedjeljak 2324.7.2018.

“U ovoj pustinji nedoglednoj / Nepresušna je samo žeđ / U ovoj žeđi pustoj / Draga je samo / Bol…

Tjedna rotacija

Arhiva

JANKO NILOVIĆ AND THE SOUL SURFERS / Maze of Sounds

ELVIS COSTELLO / My Aim is True (1977)

BICEP / Saku (feat. Clara La San)

AMIRALI / Past to Present

THE WAR ON DRUGS / Live Drugs

REPETITOR / Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji