KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Krik u ime djece

23:00–1:00 Ponedjeljak 56.6.2017.

Neće biti djece za rat”, vrisak je koji bi svaki roditelj već ovog trenutka, ako ne i jučer, prekjučer morao pod hitno uzeti kao maksimu svog postojanja i djelovanja, mada ovaj naslov se može shvatiti i dvojako. Ali, budimo malo romantičarski nastrojeni i zamislimo da je ovo zaista krik, da je to šaka u glavu, da je to okretanje leđa politikama koje su vodile djecu, ne samo u rat, već i u bespovrat. Da je to sagledavanje i naše odgovornosti jer “mi” smo tu djecu na kraju i poslali.

Photo: Denia Kozulowski

A ako se kojim slučajem dvoumite priključite nam se u 186. KUPEK-u. Dvoumljenja neće biti. Ugostili smo autorku knjige “Neće biti djece za rat”, ugostili smo Dijalu Hasanbegović.

A o autorki i knjizi, na kraju korica piše Mehmed Begić:

Poezija Dijale Hasanbegović nije lagano štivo, ali dobra poezija to nikada nije. Ova zbirka je zatamnjeno srce koje ne odustaje od svjetla. Već sa čitanjem prve pjesme upravo to je kristalno jasno – da je ona rijetka kombinacija upravo spomenutog. Sretan sam što postoji i što znam gdje je mogu naći. I kad god se osjetim dovoljno snažnim za svoje strašnije svjetove i njihove mrakove prenosiću im stih jedne od pjesama iz ove zbirke. Činiću to kao ultimativnu poruku i jednu sasvim ličnu prijetnju: Ne dam djecu za rat!”

Emisija je nastala u Banjaluci na “Blasfem-u”, prvom feminističkom festivalu, održanom 02. i 03. 06. 2017. godine u BASOC-u  na kom je Dijala imala i promociju knjige što je bila idealna prilika, ne samo za susret i razgovor već i da čujete kako to zvuči kad Dijala čita svoje pjesme, kako zvuči taj urlik iz njenog tijela.

Pjesme su nastajale u dužem vremenskom periodu i dio njih je već objavljivan, što u medijima, što na društvenim mrežama pa je mnogima čudno kad čuju da je ovo prva Dijalina knjiga. Ali tako je.

Knjiga je, inače, dio nečega što se zove “Nova osjećajnost, a što uređuje naš drugar Marko Tomaš u izdavačkoj kući “Vrijeme” iz Zenice. U toj ediciji do sad su, osim Dijaline zbirke, objavljene zbirke i Vuka Rodića i Darka Cvijetića, također našeg prjatelja i gosta u 77. KUPEK emisiji.

Zajedno sa izdavačem pripremili smo vam i jedno iznenađenje, ali o čemu se radi poslušajte u 186. KUPEK-u, u ponedjeljak od 23 h. Emisiju možete poslušati i naknadno na KUPEK mixcloud kanalu. 

autor: dejan kozul, 05/06/2017

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Merima Ključo protiv ustajale tradicije

23:00–1:00 Ponedjeljak 89.5.2017.

  Harmonika, kao instrument, viđena je u rukama muškarca kao prve pratnje pjevača u kafani. Sad, kad je istrgnemo iz…

Odraslo dijete

23:00–1:00 Ponedjeljak 1011.4.2017.

Tjednu pauzu iskoristili smo da opet skoknemo u Rijeku. Istina, samo duhom i pričom ali za radijsku emisiju je to…

Zdenko Franjić iz Arhive

23:00–1:00 Ponedjeljak 1213.12.2016.

Zbog objektivnih okolnosti i ovog tjedna nema novog KUPEK-a, no to ne znači da ga neće uopće biti. Jubilej je…

Leskovačka smotra nebrige i entuzijazma

19/09/2016.

Krajem juna, leta gospodnjeg 2016, negde na brdovitom Balkanu održana je najveća smotra stripa. Balkanska smotra stripa i to mladih…

Tjedna rotacija

Arhiva

L’Impératrice / Tako Tsubo

BADI ASSAD / Chameleon (1998)

KINGS OF CONVENIENCE / Rocky Trail

FRIENDLY FIRES / Bugged Out!

PET SHOP BOYS / Discovery: Live In Rio

PITAJ KLINCE / Dušice