KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Krik u ime djece

23:00–1:00 Ponedjeljak 56.6.2017.

Neće biti djece za rat”, vrisak je koji bi svaki roditelj već ovog trenutka, ako ne i jučer, prekjučer morao pod hitno uzeti kao maksimu svog postojanja i djelovanja, mada ovaj naslov se može shvatiti i dvojako. Ali, budimo malo romantičarski nastrojeni i zamislimo da je ovo zaista krik, da je to šaka u glavu, da je to okretanje leđa politikama koje su vodile djecu, ne samo u rat, već i u bespovrat. Da je to sagledavanje i naše odgovornosti jer “mi” smo tu djecu na kraju i poslali.

Photo: Denia Kozulowski

A ako se kojim slučajem dvoumite priključite nam se u 186. KUPEK-u. Dvoumljenja neće biti. Ugostili smo autorku knjige “Neće biti djece za rat”, ugostili smo Dijalu Hasanbegović.

A o autorki i knjizi, na kraju korica piše Mehmed Begić:

Poezija Dijale Hasanbegović nije lagano štivo, ali dobra poezija to nikada nije. Ova zbirka je zatamnjeno srce koje ne odustaje od svjetla. Već sa čitanjem prve pjesme upravo to je kristalno jasno – da je ona rijetka kombinacija upravo spomenutog. Sretan sam što postoji i što znam gdje je mogu naći. I kad god se osjetim dovoljno snažnim za svoje strašnije svjetove i njihove mrakove prenosiću im stih jedne od pjesama iz ove zbirke. Činiću to kao ultimativnu poruku i jednu sasvim ličnu prijetnju: Ne dam djecu za rat!”

Emisija je nastala u Banjaluci na “Blasfem-u”, prvom feminističkom festivalu, održanom 02. i 03. 06. 2017. godine u BASOC-u  na kom je Dijala imala i promociju knjige što je bila idealna prilika, ne samo za susret i razgovor već i da čujete kako to zvuči kad Dijala čita svoje pjesme, kako zvuči taj urlik iz njenog tijela.

Pjesme su nastajale u dužem vremenskom periodu i dio njih je već objavljivan, što u medijima, što na društvenim mrežama pa je mnogima čudno kad čuju da je ovo prva Dijalina knjiga. Ali tako je.

Knjiga je, inače, dio nečega što se zove “Nova osjećajnost, a što uređuje naš drugar Marko Tomaš u izdavačkoj kući “Vrijeme” iz Zenice. U toj ediciji do sad su, osim Dijaline zbirke, objavljene zbirke i Vuka Rodića i Darka Cvijetića, također našeg prjatelja i gosta u 77. KUPEK emisiji.

Zajedno sa izdavačem pripremili smo vam i jedno iznenađenje, ali o čemu se radi poslušajte u 186. KUPEK-u, u ponedjeljak od 23 h. Emisiju možete poslušati i naknadno na KUPEK mixcloud kanalu. 

autor: dejan kozul, 05/06/2017

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

In Vinjak Veritas!

07/03/2015.

Elektronski fanzin „Get on strage“, odnosno čitaoci fanzina su u prošlogodišnjem glasanju izabrali bend Replicunts za najbolji bend 2014. godine. To je donekle uticalo da trojku iz benda pozovemo u KUPEK jer je skrenulo pažnju na tri devojke, klasično-neklasičnu punk postavu. KUPEK # 116 posvećen je apsolutno njima.

Japanski premijeri, drugarice i drugovi

23:00–1:00 Ponedjeljak 67.2.2017.

Piše: Dejan Kožul U svom 175. izdanju KUPEK je ponovno skoknuo doma. Skoknuli smo do Rijeke, barem putem skypeta i…

Ismet Sijarina i Fatmir Spahiu: Neue Kosovo Kunst

23:00–1:00 Ponedjeljak 1011.6.2019.

“Hladni novembar” nije jeftina propaganda kosovskih autora jer to bi bio zicer, linija manjeg otpora i verovatno bi i garantovao…

Veliko Središte umetnosti

09/11/2015.

Bežanje od stvarnosti ili pokušaj stvaranja paralelnog sveta koji može podrivati onaj nama znani time što će mu otimati publiku…

Tjedna rotacija

Arhiva

Moses Sumney / græ

Sigur Rós / Ágætis byrjun (1999)

MILDLIFE / Rare Air

KENNEDY / Shine A Light On

The Beatles Live – Last setlist and beyond ( .. at the Hollywood bowl 64/65 )

ŽEN / Blender