KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

King Dude

20:00–22:30 Subota 14.10.2017.

Thomas Jefferson Cowgill. Dread of him, bastards!

Jedno pitanje na samom početku: kakvo je to ime King Dude? Većini će, i to s punim pravom, djelovati kao svojevrsna sprdnja ili barem naziv glazbenika koji se veći dio vremena zafrkava kako s vlastitim stvaralaštvom, tako i njegovom ‘štovanom’ publikom.

Kakva pogreška!

Iza tog naizgled bezazlenog žargonskog imena krije se krajnje radikalni tročlani (ili po potrebi dvočlani) sastav iz Seattlea, predvođen enigmatičnim kantautorom Thomasom Jeffersonom Cowgillom.

King Dude – ili možda bolje ubuduće navoditi samog T. J. Cowgilla koji jest srce i duša tog projekta – je bend čiji korijeni ne sežu pretjerano u prošlost, pošto je prvi album pod tim monikerom objavljen tek 2009. No, pokazalo se kako je T. J. Cowgill izuzetno plodan autor te je u nešto više od tri godine objavio pregršt nosača zvuka, odnosno tri izvrsna albuma: Tonight’s Special Death (2010.), Love (2011.) te zasad posljednji Burning Daylight (2012.). Nije posustajao ni po pitanju singlova: snimio ih je šest, uglavnom sedmoinčnih (7”), a dva od njih s vanjskim suradnicima kao što je losanđeleska pjevačica Chelsea Wolfe ili pak Solanceae, side projekt Danca Kima Larsena iz sastava Of the Wand and the Moon.

Grafičko rješenje sedmoinčnog singla ‘Dungeon Doo-Wop’, sa skladbama ‘Devils Tail’ i ‘You can break my heart’. Tipično za Cowgilla.

U redu, diskografske činjenice mogu dosta reći o načinu rada pojedinog autora, kao što i izbor suradnika donekle govori o njegovim glazbenim afinitetima. Ali, ukoliko želimo zaokružiti punu sliko o gospodinu T. J. Cowgillu, pođimo redom.

Dotični je svoje razgranate korijene ukopao u suho i kamenito tlo black metala, no to je bila tek odskočna daska (i kako ćemo uskoro saznati, njegov raniji bend). Utemeljivši sastav King Dude, Cowgill prebacuje fokus na bogatu europsku neofolk scenu, lukavo uzimajući njezine najistaknutije i najprovokativnije elemente. Ipak, ni utjecaje sa starog kontinenta ne treba uzimati zdravo za gotovo. Neofolk je Cowgillu možda pružio formu, no takvim bi pristupom postao tek još jedan u, istina, hvale vrijednoj aleji velikana koju omeđuju Douglas P i Michael Gira.

Neka od ostvarenja King Dudea: ‘Burning Daylight’, ‘Holy Trinity’ i ‘My Beloved Ghost’.

T. J. Cowgill se, pak, nije sramio vlastitog nacionalnog glazbenog naslijeđa, tako da je svoj ‘neofolk’ gradio provlačeći ga kroz pećine i pukotine najdepresivnijeg i najmračnijeg bluesa. Takav ga pristup uvjetno približava brojnim razvikanim i slušateljima eXita poznatim imenima poput 16 Horsepower, Those Poor Bastards, Pinebox Serenade, Strawfoot ili Sons of Perdition. No, riječ ‘uvjetno’ je istaknuta italicom, što bi trebalo nešto značiti. Upravo tako – Cowgillov bi se rad mogao svidjeti štovateljima spomenutih imena, mada u stvarnosti ostaje miljama udaljen od njihova karakterističnog izričaja. S druge strane, King Dude (ili Cowgill, dogovorite se već jednom!) dosta polaže i na autsajdersku glazbu pedestih, tako da nitko ne bi trebao biti pretjerano iznenađen ukoliko u mračnim tonovima ovog projekta pronađe nešto što bi ga moglo podsjetiti na ranog Johnnyja Casha, primjerice. Onog istog Casha kojega su generacije iz dragosti nazivale Man in Black, i to zasigurno ne samo zbog manjka svijetlih odjevnih predmeta! Možda zvuči digresivno, ali je i taj Cash trebao proći zatvorsku katarzu i nesvjesno pristati na nametnute gubitke kako bi se približio onom božanskom u sebi!

Pustimo Johnnyja nek zaliječi ovosvjetske brojne rane u vječnom snu kakvog daruje smrt te se vratimo ovom zbunjujućem T. J. Cowgillu.

Kako dakle funkcionira ta glazbena skupina? Očekivano, T. J. Cowgill jest α i ω čitavog projekta – pjevač, tekstopisac, gitarist i idejni vođa. Pored njega je vjerni i marljivi Nicholas Friesen zadužen za drugu gitaru te povremeno ritmičke instrumente.

Zastanimo trenutak kod ovijeh udaraljki. Po nekim nepisanim pravilima, svaki sastav koji se svrstava u neofolk branšu mora imati neku vrstu bubnjara; prekusionista ili barem (nazovimo to tako) ‘bačvara’, što je opet prije zajebantski homage Douglasu P., nego istinska potreba za kojom zvučna slika određenog benda vapi. Primjerice, jedno drugo veliko ime europske neofolk scene, Tony Wakeford (odnosno Sol Invictus) na svojim skladbama vrlo malo polaže na zvuk bubnja i srodnog instrumentarija. No, to su sitna razilaženja koja i nisu toliko bitna.

Scenografija tih neponovljivih koncertnih nastupa? Poleđinu pozornice osvijetljene tek s nekoliko voštanica prekriva odrpana te u crno-bijele nijanse obojana zastava matične im države (USA), a negdje u kutevima lomljenja treperave svjetlosti svoje položaje zauzimaju Cowgill i Friesen.

Legendarij djeluje nekako poznato – tu su groblja, Lucifer i trećina anđela koji su u međuvremnu ‘pali’ slijedeći ga, zatim tama, beznađe, krv, tuga, prijevara i iznad svega dobra stara Smrt, ista ona koju je sveti Franjo nazivao svojom sestricom, mada, kako to William Faulkner primjećuje, sam nije nikad imao sestru, ili možda ona Gaimanova, jedna od Beskrajnih, s ankhom oko vrata, uobličena u formi Siouxsie Sioux.

Opći dojam kojega glazba King Dudea, odnosno T. J. Cowgilla izaziva kod potencijalnog slušatelja jest onaj apokaliptički. Ništa čudno, niti pretjerano neočekivano, jer živimo u vremenu u kojemu se svijet iznova polarizira, zrakoplovi udaraju u nebodere, tsunamiji brišu čitave nizove obalnih naselja, sprašivši usput i pokoju nuklearnu elektranu, potresi barem jednom mjesečno uzmu svoj danak u stotinama bezvrijednih ljudskih života, a zadnjih se dana pomalo pretjeranom učestalošću počinju otvarati i rupe u majčici Zemlji!

Vizure takvog postapokaliptičnog svijeta na čijoj je površini ljudska vrsta svedena na malobrojne izbjeglice skrivene u rupama u tlu, gdje se iskonske sile Dobra i Zla neprekidno bore bez nade da će netko od spomenutih pobrati lovorike, bljeskovi iz grotla Orodruina koji se u bolesno crvenkastom sjaju odsijavaju na oblacima koji okružuju Mordor… – da, to je poetika King Dudea. I ne treba tu tražiti ništa više.

Jedan zanimljiv element jest runa Algiz ili Elhaz, ista ona koja dominira naslovnicom drugog albuma pomalo sardoničnog imena Love. Potražite li pak skriveno značenje tog simbola, dokučiti ćete kako isti referira na zaštitu, prijateljstvo, privrženost i duhovnost, no nacistički joj je mistik Wiligut dodijelio i neka druga značenja. Ne bih o tome. Ispada da je Odin za kurac visio punih devet dana na Svjetskom jasenu.

Spomenimo još i to da je Cowgill vremenom u potpunosti prihvatio ime King Dude, svoje pravo zadržavši za usporedno djelovanje u okviru nešto utihnulog, mada još aktualnog black metal sastava Book of Black Earth.

Svejedno, bilo bi lijepo kada bi nastavio s čudnovatim kopiletom zvanim King Dude, jer taj projekt ima mnogo više potencijala no što se na prvi, letimični pogled ili posluh može i zamisliti!

autor: Vjeran Stojanac, 13/10/2017

, , ,

Vezane objave

Arhiva

post eXit: Crippled Black Phoenix – White Light Generator / Of Mice, Rats & Men

22/03/2014.

Po završetku redovnog dijela emisije eXit (oko 23.15 h) poslušajte premijerno upravo objavljeni sedmi album sastava Crippled Black Phoenix, ‘White Light Generator’, te reprizu ovotjednog Soda Fountaina čija su tema bili najomrznutiji sisavci ikad, štakori!

The Fruit of the Original Sin

20:00–21:40 Subota 13.1.2018.

… a collection of afterhours preoccupations …

Berlin

20:00–23:00 Subota 14.3.2020.

U vrijeme svoje tragične izolacije od ostatka svijeta, Berlin je kao čudesni svjetionik u svoja njedra privlačio emigrante iz međunarodnog glazbenog polusvijeta. Padom zida i ujedinjenjem Njemačke nestaje ta snovidna atmosfera suvremenog Babilona, no nešto ipak ostaje – zvučna zabilješka jednog predapokaliptičnog razdoblja.

Bill Callahan – Have Fun with God / Son Volt – Live ’99 / Nirvana – Live at Reading ’92

24/01/2014.

U ovotjednom eXitu Vas očekuje zadnje ostvarenje Billa Callahana, te dva hvale vrijedna koncertna zapisa iz devedesetih – nastup Nirvane na Reading Festivalu 1992., te kompilacijska snimka svirki sastava Son Volt iz 1999. Treba li tražiti više od toga?

Tjedna rotacija

Arhiva

PERFUME GENIUS / Set My Heart On Fire Immediately

BADLY DRAWN BOY / The Hour of Bewilderbeast (2000)

MILDLIFE / Rare Air

KENNEDY / Shine A Light On

The Beatles Live – Last setlist and beyond ( .. at the Hollywood bowl 64/65 )

ŽEN / Blender