KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

King Crimson nakon 50 godina

20:00–22:15 Subota 7.11.2020.

Kako danas zvuče King Crimson kada je samo Fripp ostao izvorni član? Bio i ostao! Najbitnije – ne predaju se!

Dakle, slijedi jedan live zapis sastava King Crimson. Nastao je u novom mileniju, a uzevši u obzir učestalu fluktuaciju članstva – jedini je Robert Fripp ostao izvorni i ključni član – može ga se promatrati i kao svojevrsni tribute to album. Neki su u međuvremenu umrli, primjerice Greg Lake i John Wetton, no oni se ionako vezuju za ranu inkarnaciju Crimsona iz prve polovice sedamdesetih, posebno Lake koji zbog suradnje sa Emersonom i Palmerom napušta sastav u jeku snimanja drugog albuma, In the Wake of Poseidon (razlog je naravno ELP i to Lakeu ne zamjeram).Wetton je pak dio klučne inkarnacije prvr faze Crimsona (albumi Larks’ Tongues in Aspic, Starless and Bible Black i  i Red).

Sastav se obnavlja počtkom osamdesetih sa nekim novim kvalitetnim ljudima (uz Frippa su tu i Bill Brufford, Tony Levin i Adrian Bellew). Uslijedila je još jedna pauza i preslagivanje članstva (ne svih već pojedinih) ali Fripp je nezaustavljiv – ako odredi neki cilj borit će se do kraja. Ipak je horoskopski bik!

Nekoć…

I sad!

Popis skladbi:

07. siječnja 1974.

07. travnja 2013.

 

autor: Vjeran Stojanac, 06/11/2020

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Hugo Race/Battersea Power Station

01/10/2011.

  a)    Hugo Race Na samom početku jedna digresija – počinjemo sa Nickom Caveom, nekoć veličinom a danas nulom. Ili…

Steve Wynn & The Dream Syndicate

03/04/2014.

Početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, dok globalni tokovi nameću različite vizure uskrsnuća taman pokopanog punka; The Dream Syndicate biraju specifičan pristup i svoj postpunkerski, garažni zvuk boje nijansama progresivnog folka kasnih šezdesetih, primarno naslijeđem The Byrdsa, Grama Parsonsa i Buffalo Springfielda. Ovaj će specifični amalgam uskoro postati poznat pod nazivom ‘Paisley Underground’, predstavljati će revoluciju na lokalnoj kalifornijskoj sceni, a utjecaj mu je itekako vidljiv u suvremenoj američkoj glazbi.

Jimmy Drake a.k.a. Nervous Norvus

15/04/2016.

Nervous Norvus (odnosno Jimmy Drake) je začetnik tzv. “novelty songwritinga”, čovjek koji je definirao lo-fi prije samog lo-fija, koji je bio Ziggy Stardust godinama prije Bowieja, koji je skrojio ‘inteligentne glazbene obrasce’ mnogo ranije od Franka Zappe ili Captaina Beefhearta i to sve uz pomoć derutnog klavira, akustične gitare i nepresušnog vrela genijalnih ideja! Ovo je izdanje emisije eXit posvećeno tom zaboravljenom, mada i dalje neprimjetno prisutnom maestru!

Suede – comeback!

11/01/2013.

Povodom velikog comebacka nakon desetljeća tišine, te očekivanog albuma ‘Bloodsports’, današnji eXit donosi prilaz djelovanja britanskog sastava Suede, a u nastavku emisije možete poslušati i prošlogodišnji koncertni album Walkaboutsa!

Tjedna rotacija

Arhiva

FUTURE ISLANDS / As Long As You Are

U2 / Achtung Baby (1991)

SLEAFORD MODS / Mork n Mindy Ft. Billy Nomates

OPTIMO (Espacio) / Sleepwalk

BOMBINO / Live in Amsterdam (2020)

SVEMIRKO / Skalamerija