KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

KILLING JOKE / Night Time (1985.)

Objavljen 1985., album Night Time nosi tragove zvuka tog doba, ali istovremeno zvuči prilično moderno i ispred svog vremena. Jaz Coleman na ovom albumu privremeno odustaje od izvikivanja tekstova i urlanja, pa tu dolazi do izražaja njegov izrazito kvalitetan i neobičan vokal, ovaj put na način primjeren mainstream publici. Najveći hit–single albuma je definitivno pjesma Love like Blood, a treba istaknuti i Eighties te Kings and Queens.

Temelji za britanski bend Killing Joke položeni su 1979. kada su Jaz Coleman, Paul Ferguson, Geordie Walker i Martin Glover odlučili definirati delikatnu ljepotu atomskog doba, kroz stil, zvuk i boju. Razvoj benda je sve samo ne dosadan – u samome su startu privukli pažnju legendarnog DJ-a Johna Peela, ali i šire publike u UK. Njihov imidž i ikonografija koju su koristili malo su koga ostavljali ravnodušnim.

Nije trebalo proći dugo prije nego što su i sami potpuno zaronili u ralje okultnoga, pa je veći dio benda, na čelu sa Colemanom, 1982. pobjegao na Island, da bi izbjegli Apokalipsu. Srećom, nije im dugo trebalo da shvate da nema naznaka smaka svijeta, pa su se vratili u Englesku i nastavili svirati, stvarati i snimati.

Nije dugo trebalo čekati ni na njihov najveći dotadašnji komercijalni uspjeh – album Night Time. Objavljen 1985., nosi tragove zvuka tog doba, ali istovremeno zvuči prilično moderno i ispred svog vremena. Coleman na ovom albumu privremeno odustaje od izvikivanja tekstova i urlanja, pa tu dolazi do izražaja njegov izrazito kvalitetan i neobičan vokal, ovaj put na način primjeren mainstream publici.
Najveći hit–single albuma je definitivno pjesma Love like Blood, koja je završila na 16. mjestu nacionalne top liste u Velikoj Britaniji. Ništa manje važna nije ni Eighties, koja je je obilježila čak dvije epohe – onu opjevanu, i grunge početak devedesetih. Nirvanin hit Come as you are poprilično je očito posudio riff iz ove pjesme, toliko da su Killing Joke pokrenuli pravni postupak. Sudskog epiloga nije bilo, jer su povukli tužbu nakon Cobainove smrti, a svojevrsnu točku na i u toj priči stavio je Dave Grohl koji je kao veliki fan benda pro bono odsvirao bubanj na albumu Killing Joke iz 2003. (album je producirao Andy Gill).

Malo koji bend se može pohvaliti time da je utjecao na toliko široki spektar glazbenika – Metallica, Kate Bush, Faith No More, Soundgarden, Helmet, Nine Inch Nails, Ministry, PJ Harvey, My Bloody Valentine, Pearl Jam i mnogi drugi tvrde da je ova neobična britanska četvorka utjecala na njihov rad.

Ovoga tjedna slušamo njihov prvi i najznačajniji iskorak u komercijalne vode.

NIGHT TIME
Side one
“Night Time”
“Darkness Before Dawn”
“Love Like Blood”
“Kings and Queens”
Side two
“Tabazan”
“Multitudes”
“Europe”
“Eighties”

autor: MajaSvagi SvagiMaja, 09/07/2015

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

THE BYRDS / The Notorious Byrd Brothers (1968.)

21/06/2016.

“The Notorious Byrd Brothers” (1968.) posljednji je i ključni album u svojevrsnoj trilogiji koju pored njega sačinjavaju i “5th Dimension” (1966.) i “Younger Than Yesterday” (1967.). Značaj ovih uradaka posebice je u uspješnom poigravanju postojećim stilovima poput jazza, folka, elektroničke glazbe, baroknog popa i sličnih, ali i u kreiranju novih pravaca poput uspjele psihodelične sinteze folka, contryja i rocka, te progresivnih pokušaja koji će Byrdse pretvoriti u pionire tvz. space rocka!

FIONA APPLE / Tidal (1996)

15:00–16:00 Četvrtak 13.12.2018.

Istovremeno je nezamislivo i sasvim logično da pjesme s albuma Tidal potpisuje i izvodi osamnaestogodišnjakinja; iz njih vrište prkos i…

NICO / The Frozen Borderline: 1968-1970

15:00–16:00 Nedjelja 3.2.2019.

Nico i The Frozen Borderline: 1968-1970 – kombinacija dva albuma koji su uslijedili nakon popularnog Chelsea Girls; The Marble Index iz 1968….

DEMON FUZZ / Afreaka! (1970)

15:00–16:00 Četvrtak 1316.8.2020.

And you’ll be hurt so many times, you’ll lose your love of nursery rhymes

Tjedna rotacija

Arhiva

FUTURE ISLANDS / As Long As You Are

U2 / Achtung Baby (1991)

BICEP / Saku (feat. Clara La San)

AMIRALI / Past to Present

THE WAR ON DRUGS / Live Drugs

REPETITOR / Prazan prostor među nama koji može i da ne postoji