KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

KILLING JOKE / Night Time (1985.)

Objavljen 1985., album Night Time nosi tragove zvuka tog doba, ali istovremeno zvuči prilično moderno i ispred svog vremena. Jaz Coleman na ovom albumu privremeno odustaje od izvikivanja tekstova i urlanja, pa tu dolazi do izražaja njegov izrazito kvalitetan i neobičan vokal, ovaj put na način primjeren mainstream publici. Najveći hit–single albuma je definitivno pjesma Love like Blood, a treba istaknuti i Eighties te Kings and Queens.

Temelji za britanski bend Killing Joke položeni su 1979. kada su Jaz Coleman, Paul Ferguson, Geordie Walker i Martin Glover odlučili definirati delikatnu ljepotu atomskog doba, kroz stil, zvuk i boju. Razvoj benda je sve samo ne dosadan – u samome su startu privukli pažnju legendarnog DJ-a Johna Peela, ali i šire publike u UK. Njihov imidž i ikonografija koju su koristili malo su koga ostavljali ravnodušnim.

Nije trebalo proći dugo prije nego što su i sami potpuno zaronili u ralje okultnoga, pa je veći dio benda, na čelu sa Colemanom, 1982. pobjegao na Island, da bi izbjegli Apokalipsu. Srećom, nije im dugo trebalo da shvate da nema naznaka smaka svijeta, pa su se vratili u Englesku i nastavili svirati, stvarati i snimati.

Nije dugo trebalo čekati ni na njihov najveći dotadašnji komercijalni uspjeh – album Night Time. Objavljen 1985., nosi tragove zvuka tog doba, ali istovremeno zvuči prilično moderno i ispred svog vremena. Coleman na ovom albumu privremeno odustaje od izvikivanja tekstova i urlanja, pa tu dolazi do izražaja njegov izrazito kvalitetan i neobičan vokal, ovaj put na način primjeren mainstream publici.
Najveći hit–single albuma je definitivno pjesma Love like Blood, koja je završila na 16. mjestu nacionalne top liste u Velikoj Britaniji. Ništa manje važna nije ni Eighties, koja je je obilježila čak dvije epohe – onu opjevanu, i grunge početak devedesetih. Nirvanin hit Come as you are poprilično je očito posudio riff iz ove pjesme, toliko da su Killing Joke pokrenuli pravni postupak. Sudskog epiloga nije bilo, jer su povukli tužbu nakon Cobainove smrti, a svojevrsnu točku na i u toj priči stavio je Dave Grohl koji je kao veliki fan benda pro bono odsvirao bubanj na albumu Killing Joke iz 2003. (album je producirao Andy Gill).

Malo koji bend se može pohvaliti time da je utjecao na toliko široki spektar glazbenika – Metallica, Kate Bush, Faith No More, Soundgarden, Helmet, Nine Inch Nails, Ministry, PJ Harvey, My Bloody Valentine, Pearl Jam i mnogi drugi tvrde da je ova neobična britanska četvorka utjecala na njihov rad.

Ovoga tjedna slušamo njihov prvi i najznačajniji iskorak u komercijalne vode.

NIGHT TIME
Side one
“Night Time”
“Darkness Before Dawn”
“Love Like Blood”
“Kings and Queens”
Side two
“Tabazan”
“Multitudes”
“Europe”
“Eighties”

autor: MajaSvagi SvagiMaja, 09/07/2015

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

Violent Femmes – s/t (1983.)

15:00–16:00 Četvrtak 3.10.2019.

Tri muškarca iza divljih žena. Nezaboravna vatra u svakom smislu. New Wave usred new wavea.

RAMONES / Road To Ruin (1978)

15:00–16:00 Nedjelja 28.6.2020.

Nakon svete uvodne trilogije (Ramones, Leave Home i Rocket To Russia) te ultimativnog koncertnog albuma po kojem je KLFM-ova live…

BEASTIE BOYS / Hello Nasty (1998)

15:00–16:00 Četvrtak 28.3.2019.

Boys Entering Anarchistic States Towards Inner Excellence. To je zapravo akronim za Beastie i kod ovoga albuma definitivno postiže potpuno značenje.

Grandaddy / The Sophtware Slump (2000.)

17/12/2014.

Sunce, more, osmijeh, MODESTO, ljubav, sreća, mir, CALIFORNIA, užitak,
cvike, nebo, zemlja, zrak, GRANDADDY, planine, šume, rijeke……..

Jedan je Jason Lytle. Junak našeg doba. Jason the Humanoid.

Tjedna rotacija

Arhiva

Jessie Ware / What's Your Pleasure?

JESSIE WARE / What’s Your Pleasure?

RAGE AGAINST THE MACHINE / The Battle of Los Angeles

DENT MAY / I Could Use A Miracle

Too Slow To Disco

JAPAN / Oil on Canvas (1983)

Doringo – Gužva u Svemiru (2020.)