Karlo B. Nowack: ZABORAV HLADNE KLIME

Zbirka poezije Karla B. Nowacka ZABORAV HLADNE KLIME je objedinjana iz njegovih dviju zbirki KURBE & KURBETINE i VESELA STRANA MOGUĆEG LUDILA, kao i pjesama kojih je bilježio na papiru. To je njegovo prvo tvrdouvezano izdanje, a biti će promovirano u ponedjeljak, 19. listopada 2015., u splitskom klubu Ghetto s početkom u 20.30 h.

 

Zbirka poezije Karla B. Nowacka ZABORAV HLADNE KLIME je objedinjana iz njegovih dviju zbirki KURBE & KURBETINE i VESELA STRANA MOGUĆEG LUDILA, kao i pjesama kojih je bilježio na papiru. To su bila fotokopirana izdanja na tragu cheapbook literature američke underground scene šezdesetih.

Zbirka je podjeljena je u osam poglavlja koje svako za sebe opisuje neko od stanja u kojem se nalazi pjesnički subjekt. Ona su također isprepletena što na koncu tvori stilski i tematski kompaktnu cjelinu.

Radi se o osebujnom pjesničkom glasu koji ispisuje svoj život, ono što mu se kao čovjeku, pjesniku i glazbeniku događa u splitskoj svakodnevnici. To nije samo puka deskripcija stvarnosti, nego i osjećajnost koja je utkana u nju i koja donosi jedan naročito senzibilan pjesnički glas.

ddddddddPjesnička forma o «(ne)svakidašnjoj (ne)svakodnevnici» promišljeno i vješto koketira s proznim sadržajem, a njihova kemijska reakcija, kao produkt, je nedvojbeno zanimljiva.

Poezija je to koja je i ujedno kritika konvencionalnog. To je eskapizam koji je ustvari jedino moguće riješenje u bijegu od lažnog realiteta. Bijesan u sukobu sa sumornom stvarnošću, autor postaje, ali i opstaje bitnikom ljubavi, pretpostavljajući da je to jedini način opstanka.

Povećana komunikativnost zbog spretnog ubacivanja impresivno lirskih elemenata u bizarne scene je dobitak ove zbirke.

Željko Barišić

 

O autoru:

Ređen je 07.05.1973. u Splitu. Završio je umjetničku školu. Glazbenik je i pjesnik. Svirao je u brojnim splitskim bendovina; Mistery Lapsus, Ekskurzija poljoprivredne škole, Ilija i zrno žita, VIS Coveri.
Aktivan je i na splitskoj pjesničkoj sceni. Objavio je nekoliko samizdat zbirki poezije; Mame me nikad nisu voljele, Kurbe & Kurbetine, Vesela strana mogućeg ludila, Udarite me nečim tupim.
Zaborav hladne klime mu je prvo ukoričeno djelo.

… ili po riječima autora osobno:

12095269_1012948282103505_9204873356819170409_o

 

15/10/2015

autor: Vjeran Stojanac

Tags: , , ,