KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Jutarnji program četvrtkom – Back to the 1980s !

Ovotjedna nas Soda Fountain (što je eufemizam za ‘Jutarnji program četvrtkom’) vodi na dvosatno glazbeno putovanje uzduž i poprijeko osamdesetih godina XX. stoljeća!

O svakom ćete glazbenom desetljeću čuti kako pohvale, tako i pokude. Ni osamdesete nisu izuzetak. Imale su one svojih dobrih, ali i negativnih strana. Dinosaurusi koje je punk zamalo pomeo sredinom sedamdesetih sada hvataju novi zamah, dok se sam punk, barem u onom izvornom obliku gasi, točnije transformira u široki pojam post punk, koji je opet odgovoran za bezbroj trendova, kategorija, pravaca…

Reagan_and_Gorbachev_signing

Čega tu sve nema – novi rock u trokutu Dublin – Glasgow – Liverpool (U2 – Simple Minds – Echo & the Bunnymen), novi romantizam sa svojom karikiranom pop podsekcijom, synth pop kao profaniranje prethodno uzvišenog zvuka (Kraftwerk, Suicide), britanska neopsihodelija, novozelandski ‘Dunedin’ sound, losanđeleski Paisley Underground, The Smiths koji su priča za sebe, rani američki punk te pripadna nezavisna scena, atentat na Reagana, Geldofov Live Aid, rudarski štrajkovi u Britaniji, Falklandski rat, afera Irangate, počeci raslojavanja Jugoslavije, koncert Dire Straitsa u Splitu čiji sam veći dio proveo izvan dvorane, idolopoklonički i u transu dodirujući kamione za prijevoz opreme na kojima je pisalo “PINK FLOYD. LONDON” (ne zbog Straitsa, pobogu!), i tako dalje. Uistinu bi se dalo nabrajati još redcima i redcima teksta!

Uistinu, osamdesete su bile tako šarene i lepršave, valjda kako bi prikrile onu mračniju stranu stvarnosti koja je uvijek egzistirala pod površinom…

live-aid

01 Minutemen – Corona
02 The Pastels – Ride
03 Magazine – Because You’re Frightened
04 Galaxie 500 – Snowstorm
05 Marillion – Lavender
06 The Clean – Flowers
07 The House Of Love – Hannah
08 Pink Floyd – The New Machine Part 1
09 Hüsker Dü – Terms Of Psychic Warfare
10 Simple Minds – Colour Fly and Katherine Wheel
11 The Mission – Wake
12 The Rain Parade – Talking In My Sleep
13 Morrissey – Margareth On The Guillotine
14 Laibach – Accros The Universe
15 Depeche Mode – Leave In Silence
16 Japan – Nightporter
17 U2 – Surrender
18 The Smiths – Cemetry Gates
19 Ultravox – Passing Strangers
20 Julian Cope – Easter Everywhere
21 Dream Syndicate – Tell Me When It’s Over
22 Bauhaus – King Volcano
23 The Human League – The Lebanon
24 The Jesus & Mary Chain – Fall
25 R.E.M. – We Walk
26 Billy Bragg – A13, Trunk Road To The Sea
27 Green On Red – Hair Of The Dog
28 The Church – Fields Of Mars
29 Nick Cave & The Bad Seeds – The Singer
30 Echo & The Bunnymen – The Yo-Yo Man
31 Talking Heads – Give Me Back My Name
32 Spacemen 3 – Ode To Street Hassle (Tribute To Lou Reed)
33 Modern English – Rainbows End

4509BK1 Zbogom osamdesetima!

…I tako su, bombastično i optimistično naišle devedesete, koje su razvijenoj civilizaciji pružili jedan novi vid zabave – televizijske ratove; bilo da je riječ o preventivnim akcjama velikih sila, ili pak etničkim sukobima na okrajcima Europe, kao i brojne druge blagodati. Jesu li bile bolje i pozitivnije od osamdesetih? Pa, možda je još prerano za analize takvog tipa, iako početak novog milenija sam po sebi nije obećavao…

powered & provided by ©eXit

 

autor: Vjeran Stojanac, 29/01/2014

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Soda Fountain’s Murder Ballads

03/11/2015.

Uistinu, zašto bi samo Nick Cave imao monopol nad pjesmama o ubojstvima? Tu su brojni drugi kantautori i sastavi koji se često hvataju ove nezahvalne tematike, među kojima su primjerice Tom Waits, Johnny Dowd, Bob Dylan i da ne nabrajamo. Stoga u ovotjednom izdanju Soda Fountaina uživajte u dvosatnom izboru ‘murder balladsa’ na KLFM način!

Cotton City Blue: The Mancunian Story

10:00–12:00 Četvrtak 3.8.2017.

Kultni ‘Factory’… Buzzcocks, Magazine, Joy Division, Durruti Column, Stone Roses, Smiths, Happy Mondays, New Order… Manchester s pravom nosi titulu jednog od najvećih svjetskih glazbenih središta!

The World That Summer v2.0

13/07/2016.

Započelo je ljeto 2016., dvadesetak dana ranije od svojeg striktnog, kalendarskog termina. Živa se iznova penje u toplomjerima, ljudi bježe u hlad ili padaju u stanja toplinskog, no sve to ne spriječava pripadnike naše i svjetske elite u nastavku suludih igara. Padaju vlade, pucaju neprincipijelne koalicije, imigracija se nastavlja unatoč stupidnim pokušajima zaustavljanja jednog prirodnog procesa, teroristi ne miruju a Europska unija nakon ‘brexita’ prolazi test samoodržavanja. Većini redovitih slušatelja će ovo biti posljednje izdanje Soda Fountaina prije početka sezone godišnjih odmora, pa se uredništvo potrudilo da vas koliko-toliko zadrži u fokusu aktualnih zbivanja, barem i u vidu tematski obojene dvosatne pjesmarice!

Drunk on the Moon: Songs of Tom Waits

10:00–12:00 Četvrtak 29.3.2018.

Ovog četvrtka u 10 ujutro zaboravite na sve ostalo i uživajte u ovom probranom izboru covera Tomovih autorskih skladbi!

Tjedna rotacija

Arhiva

BICEP / Isles

THE ORB / The Orb’s Adventures Beyond the Ultraworld (1991)

GABRIELS / Love and Hate in a Different Time

MODESELEKTOR / In Session

JAY-Z / Live MTV Unplugged (2001)

NEP / POP NOT POP (Songs For New Europe 1985-1989) (2021)