KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Julia Holter – Have You In My Wilderness (2015, Domino)

“Why am I doing this to this song? I should just leave it as it was with piano and singing. Why does it need all these instruments? It sounds bad, or it sounds not as passionate.” Kako mi je drago što se prevarila

 

Sredinom vrućeg ljeta 2015. meteorolozi su najavljivali da po pravoga zahladnjenja neće doći do studenog. Sredinom rujna je već bilo očito kako su se prevarili, barem u kontinentalnoj Hrvatskoj. No sredinom tog istog rujna pojavilo se novo sunce, ono u obliku novog albuma Julie Holter.

Have You In My Wilderness je barem za mene došao nenajavljeno. Pojavio se u jednom od mnogobrojnih lutanja glazbenim blogovima. Ne sluteći u kakvu ću toplinu i ljepotu upasti otvorio sam jedan od singlova – Sea Calls Me Home i zaljubio se.

 

Raskoš, jednostavna i pristupačna ljepota mnogo je otvorenija nego u prijašnjim izdanjima. To je omogućeno brojnim referencama i inspiracijama, počevši od klasike 17. stoljeća, preko najslavnijih dana bebopa, post-punka pa do novoga romantizma. Kao najraskošniji instrument pojavljuje se Juliin ugodan topao glas, koji se nije pogubio u instrumentalima, već ih je ukrotio i iskoristio za sebe. Album koji se protivi žanrovskim podjelama, i kojemu iste ne trebaju slobodno stavite u svoju kolekciju – lijepog.

SOB

autor: Ivan Bandic, 27/10/2015

,

Vezane objave

Arhiva

SPIRITUALIZED / And Nothing Hurt

15:00–16:00 Srijeda 5.9.2018.

“I’ve already covered so much ground and already done a load of ideas. There’s no point doing something unless it’s better than that.”

THE AVALANCHES / Wildflower

12/07/2016.

Meni je “Since I Left You” album ljeta zadnjih 16 godina. Recimo da je “Wildflower” moga biti slobodno nazvan “Since I Left You Second Time” i bez obzira na tugu koju može projicirati ostavljanje nekog, ovaj bend je baš suprotno. Sreća, osmijeh, susret, dolazak na neko omiljeno mjesto. Sve ono što glazbu približava onoj čistoj, petarpanovskoj, sretnoj misli. Uživajmo ovu srijedu i subotu u 15:00 h.

(v/a; soundtrack) / Inside Llewyn Davis

24/02/2014.

Najnovijim filmom o imaginarnom kantautoru Llewynu Davisu (koji ipak ima brojne osobine stvarnih suvremenika, posebice Davida Van Ronka), braća Coen se hvataju u koštac s analiziranjem turbulentne folk scene njujirškog Greenwich Villagea početkom šezdesetih, scene na kojoj se vodila prava bitka ne samo za prestiž i uspjeh već i preživljavanje, a opstali su samo oni najjači poput Boba Dylana ili Phila Ochsa…

ROGER WATERS / Is This The Life We Really Want? (2017.)

06/06/2017.

Prvi album Rogera Watersa u 25 godina je vjerojatno dovoljan razloga da ga KLFM postavi kao Album tjedna. No, kakva je priča koja leži iza uratka nazvanog “Is This the Life We really want”?

Tjedna rotacija

Arhiva

JEFF PARKER / Suite for Max Brown

Napoli Segreta Vol. 2

LA ROUX / Automatic Driver

PALMS TRAX / Essential Mix

R.E.M. / Live at the Olympia

ĐUTKO / Slušaj mala!