KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Jackson C. Frank / Jackson C. Frank (1965.)

Neke izvođače, pa tako i albume, čujete jednom, oduševite se, ali s vremenom, na njih nekako zaboravite. Činjenica da nisu eksponirani i da često njihova glazba nije dostupna učini to da kako ste ih “pronašli” tako ih i “izgubite”. Ali taj vam crv u uhu neda mira i tražite dok ne pronađete. Često te manje poznate dragulje otkrivaju neki drugi veći osobni heroji. Takav slučaj se ponovio i kod moje malenkosti, dok sam gledajući Electromu Daft Punka čuo prekrasne zvukove gitare na I Want To Be Alone američkog folk glazbenika Jacksona C. Franka. I tako sam našao jedini studijski album ovog čarobnjaka folka, čija se vinil izdanja drže kao obiteljsko zlato.

Produciran od strane Paula Simona, s time da je i Art prisustvovao trosatnom snimanju, album je ostavio više traga na druge glazbenike nego na slušaoce. Zanimljiva je i trivia o velikoj povučenosti samog Jacksona koji je molio da bude sakriven u studiju, jer može svirati samo u svojoj intimi. Ta se intima prenijela na komad plastike, a kasnije i u uši svakoga tko je iskusio svirku i tekstove ovog povučenog boema. Nekada je upravo ta najmanja sila potrebna za najveće pomake.

Blues Run The Game
Don’t Look Back
Kimbie
Yellow Walls
Here Come The Blues
Milk And Honey
My Name Is Carnival
I Want To Be Alone (Dialogue)
Just Like Anything
You Never Wanted Me
Marlene*
Marcy’s Song*
The Visit*
Prima Donna Of Swans*
Relations*

*snimljeno 1975., objavljeno na reissue-u  iz 2001.

 

SOB

autor: Ivan Bandic, 07/01/2015

Vezane objave

Arhiva

LOU REED & JOHN CALE / Songs for Drella (1990.)

12/04/2016.

Na poleđini svojeg prethodnog samostalnog albuma ‘New York’ (1989.), Lou Reed je dopisao: “You can’t beat two guitars, bass and drums”. Načelno stoji, no isto tako nikada gitara i klavir/klavijature nisu tako skladno, nadopunjujuće zvučali kao na tom čudesnom nekrologu za Andyja Warhola, uratku nazvanom ‘Songs for Drella’!

Davidovo evanđelje po KLFM-u

14/01/2016.

Uslijed neočekivanih, mogli bi kazati i tragičnih okolnosti, ovom je prigodom izmijenjen koncept “Nezaboravnih vatri”, izdanja u kojem emitiramo određeni značajni, odnosno kultni album po izboru jednog od nas iz bratstva/sestrinstva KLFM. Stoga je ovom prilikom svaki pripadnik kolektiva odabrao jednu skladbu dragog nam pokojnika, napisao nekoliko riječi o istoj, a pjesme su na koncu formirale svojevrsnu kompilaciju. Kako bi opus Davida Bowiea zvučao da je sažet voljom KLFM-ovaca, poslušajte ovoga četvrtka i nedjelje u 15.00 h

Pearl Jam – vs. (1993. Epic Records)

15:00–16:00 Četvrtak 24.10.2019.

Ten je super, vs. mi je miliji.

BRIGHT EYES / I’m Wade Awake, It’s Morning (2005.)

20/07/2016.

O “I’m wide awake, it’s morning” je napisana gomila recenzija i nema ih smisla ponavljati. Ionako Oberstu sklona kritika ovoga puta nije štedjela na komplimentima i to s punim pravom. Mada u načelu uglavnom akustičan, ovaj je album zadržao energičnost ranijih ostvarenja Bright Eyesa, a Conorov se poetski genij manifestira u širokoj lepezi tema u rasponu od avionskih nesreća, preko propalih emocionalnih veza, depresivnih epizoda, promašenih života, podvodnih vlakova pa do jednostavnih ali dubokih ljubavnih interakcija. Stoga zaslužuje svoje mjesto u niski nazvanoj “Nezaboravne vatre”!

Tjedna rotacija

Arhiva

LIANNE LA HAVAS / st

MILTON NASCIMENTO / Minas (1975)

FUTURE ISLANDS / For Sure

Too Slow To Disco

JORGE BEN / à l’Olympia (1975)

ĐAVOLI / Hallo Lulu 22