Inspiration

18:00–19:00 – 26.4.2018.

“That rock’n’roll, it just won’t go away. It might hibernate from time to time, and sink back into the swamp. …Yeah, that rock’n’roll, it seems like it’s faded away sometimes, but it will never die. And there’s nothing you can do about it.”

Pitamo se što ili tko je inspiracija glazbenicima u stvaranju nove glazbe. Često to budu ljubavni brodolomi ili pak ljubav koja je uzvraćena. Svjedoci smo  glazbenim djelima koja su nastala iz ljubavnih poteškoća i razlaza među partnerima. Ovoga puta doznajemo što je to sve utjecalo na i kako je nastao šesti po redu album Arctic Monkeysa.  Album će se službeno izdati 11.05.2018. pod imenom Tranquility Base Hotel & Casino, neće biti kako smo naviknuli toliko ‘gitarski album’, jer je bazu napravio Alex Turner na pijanu. Za sada je izdan jedino treser albuma koji ne otkriva puno, kako se bliži datum izdavanja albuma tako znamo da i neće biti niti jednog singla koji će najaviti album, već ćemo se s albumom upoznati kao s neodvojivom cjelinom.

Jak utjecaj na Alexa su imala djela Leonarda Cohena, njegov album iz 1971. Songs Of Love And Hate, a najveći utjecaj na prvu pjesmu albuma ‘Star Treatment’. Konceptualni album francuskog autora Sergea Gainsbourga iz 1971. kada se umjetnik nenamjerno zaleti u mladu djevojku. Francois de Roubaix, francuski skladatelj, koji je za svog kratkog života skladao mnoge pjesme za francuske filmove i serije, jedan od njih je i Les Amis Gerarda Blaina iz 1970. The Beach Boys album iz 1966. je album koji utječe na sve generacije. Jedna od najdražih  Alexovih pjesma je i Born To Be With You zbog koje bi se i vratio i živio u to doba.

26/04/2018

autor: Tonska Proba

Tags: , ,