Happy Birthday, Mister Bowie!

– – .

Američki trombonist Joseph „Joe“ Bowie koji je s grupom Defunkt ranih osamdesetih uspješno povezao svjetove funka, free-jazza i punka, 17. listopada navršava šestu obljetnicu života. Svašta je stalo u tu karijeru, sastavljenu amalgamiranjem na papiru nespojivih i nepomirljivih svjetova.

povodom 60-og rođendana Josepha Bowieja 

 

Američki trombonist Joseph „Joe“ Bowie koji je s grupom Defunkt ranih osamdesetih uspješno povezao svjetove funka, free-jazza i punka, 17. listopada navršava šestu obljetnicu života. Svašta je stalo u tu karijeru, sastavljenu amalgamiranjem na papiru nespojivih i nepomirljivih svjetova.  Porijeklom iz Fredericka u saveznoj državi Maryland, njegova je obitelj pored njega dala velike glazbenike, saksofonista Byrona, te pokojnog trubača Lestera. Joe Bowie posljednjih je petnaest godina koncertne aktivnosti preselio u Europu, nakon što se riješio ovisnosti o drogama i naselio u Nizozemskoj.

Karijeru je započeo pri muzičkom kolektivu iz 1970-ih, The Human Arts Ensembleu, koji je djelovao u St. Louisu, već kao 16-godišnjak. Bio je osnovan s idejom da izvođači mogu nastupati zajednički, bez ograničenja po rasnom pitanju. Kako je svirao klavir i konge, zbog bolesti je izbjegao novačenje za vijetnamski rat. Kroz HAE kolektiv i udruge za razvoj crnačke kulture i samosvijesti, poput AACM i BAG, počinje svirati trombon i upoznaje neke od najkreativnijih glazbenika šezdesetih i sedamdesetih, poput Juliusa Hemphilla i Charlesa „BoBo“ Shawa. Kako su američke vlasti smatrale da su dotični kolektivi povezani s radikalnim crnačkim slobodarskim organizacijama, uskratili su im potporu iz javnih fondova, te se cijela scena seli u Pariz. Suvremenici smatraju da je ekonomska kriza potencirala prelazak s relativno skupih instrumenata na kućnu elektroniku, komercijalne sintisajzere, magnetofone i gramofone i time indirektno uzrokovala rađanje hip-hopa.

Međutim, Bowieju je privlačniji bio punk. Iz Pariza seli u Njujork. Kao što je izjavio u intervjuuu za Jazzin, „Ja sam došao s funk scene u punk, jer sam kao svaki pravi džezist htio doći do što većeg broja ljudi… James Chance vrbovao me da mu počnem nalaziti glazbenike iz čega je evoluirao i moj bend Defunkt. Tako sam ujedinio svoja iskustva s džez-scene, svoju ljubav prema R&B-ju, rocku, htio sam sve to imati u istom bendu. Bio sam dio scene koja se od new wavea prozvala no wave“. Uslijedile su turneje s The Clash i Talking Heads, nakon legendarnog europskog koncerta na Saalfelden Jazz Festivalu koji je započeo povicima i fućkanjem, a završen gromoglasnim aplauzom.

Kraj osamdesetih dočekao je s Ethnic Heritage Ensembleom, koji je osnovan kako bi glazbenici s tradicionalnim afričkim instrumentima mogli pratiti događanja i razvijati ideje u suvremenom džez izrazu. U tom ga ruhu nalazimo i na posljednjem CD-u IgBo Duet, „Good Medicine“ duetu s udaraljkašem Adamom Rudolphom, koji je surađivao s Yusefom Lateefom, čiji je bend Moving Pictures jedan od vrhunaca world-fusiona osamdesetih. Disk je objavljen ove godine za njegov Metarecords.

Sasvim prigodno, Joeov projekt 'defunct' upravo ovih dana održava jubilarnu turneju povodom 35 godina djelovanja

Sasvim prigodno, Joeov projekt Defunkt upravo ovih dana održava jubilarnu turneju povodom 35 godina djelovanja

Korištenjem elektronike i tradicionalnih instrumenata, IgBo se nadovezuju na tekovine Ethnic Heritagea, iako bi Art Ensemble of Chicago bila daleko zahvalnija smjernica. Zahvaljujući loopovima ostavljeno je puno prostora glazbi da prodiše u okviru elektroakustične improvizirane glazbe koja ipak više voli reverb od Super Collidera. Iako oba glazbenika sjede za udaraljkaškim setovima s mnoštvom zvončića i gongova ovo nije ‘katolički’ udaraljkaški album, već nosi snažan pečat obojice glazbenika, uz dodatak tipičnog Bowiejevog soula s „Y-Do-U Treat Me So Bad“.

http://www.youtube.com/watch?v=0sC3TURNTh4 

http://www.youtube.com/watch?v=YvlSYw_IpGQ

 

Vid Jeraj uređuje i vodi emisiju Slušna obmana nedjeljom od 22,00 sati

27/09/2013

autor: Vjeran Stojanac

Tags: , , , , ,