KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Halloween Night Fever

Ovotjedno se izdanje Soda Fountaina preklapa s pretposljednjim danom listopada, a zatim slijede noć uoči Svih Svetih, pa spomenuti blagdan, pa Dušni dan… Shodno tome je koncipirana i današnja dvosatna lista. Dame i gospodo, merry Halloween!!!

 

Nadolazeći je vikend prožet niskom znakovitih datuma. Noć s petka na subotu, odnosno noć uoči Svih Svetih se u europskom folkloru prikazuje kao ona noć u kojoj duše umrlih izlaze na pozornicu svijeta. Simboličko umiranje ljeta, dana kada se Mjesec prividno giba najniže i najsporije.

Blistavii i vreli dani se povlače pred najezdom zime i kiše, priroda svoj zeleni ogrtač zamjenjuje crvenim, žutim i zemljanim bojama, a sve duže i duže noći kao da prizivaju sablasti, duše umrlih, zombije i ostala mračna stvorenja iz dilandogovskog miljea. Svetkovanje Samhuinna (kako su Kelti već nazivali taj godišnji ritual) se po pravilu pokoravalo lunarnom kalendaru – upravo je konac Listopada i početak Studenog vrijeme prividno najsporijeg gibanja Mjeseca po nebeskom svodu. Nakon pokrštavanja, mnogi poganski običaji nastavljaju živjeti pod maskom kršćanskih blagdana, pa tako i noć uoči Svi Svetih postaje Halloween, odnosno Noć Vještica. Naravno, iza ovog zvučnog naziva se krije Samhuinn, noć u kojoj duhovi pokojnika silaze na Zemlju te ih je navodno moguće vidjeti, pronaći… ili će oni već pronaći Vas!

overnature.com-25

(intro: Tom Waits – Black Box Theme)
01 Siouxsie & The Banshees – Halloween
02 Thom Yorke – Black Swan
03 David Bowie – All Saints
04 Norfolk & Western – At Dawn Or After Dusk
05 Bruce Springsteen – The GHost of Tom Joad
06 Laurie Anderson – Dark Angel
07 Dream Syndicate – My Old Haunts
08 Sonic Youth – Halloween
09 Japan – Halloween
10 Lou Reed – Halloween Parade
11 Slim Cessna’s Auto Club – Raven
12 Mark Lanegan – Ressurection Song
13 Dandelion Junk Queens – Halloween
14 Cowboy Junkies – Crescent Moon
(intermezzo: Midnite Choir – Midnight)
15 Death In June – Little Black Angel
16 Jandek – Starless
17 Telstar Ponies – Maya
18 King Dude – Witch’s Hammer
19 Steve Wynn – Halloween
20 Marlene Dietrich – Wenn Ich Mir Was Wünschen Dürfte
21 Sons Of Perdition – Party
22 Rowland S. Howard – (I Know) A Girl Called Johnny
23 Woven Hand – Oil On Panel
24 Those Poor Bastards – Old Pine Box
25 Hope Sandoval – Asleep From A Day
26 Marc Almond – Moonbathe Skin
27 Mick Harvey – October Boy
28 Bauhaus – Mask
(outtro: Firewater – Before The Fall)

 

Halloween-Desktop-Wallpapers

autor: Vjeran Stojanac, 28/10/2014

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Eklektičko spajanje nespojivog, vol. 2

10:00–12:00 Četvrtak 10.5.2018.

Današnje izdanje Soda Fountaina ne poštuje kanone stila i sklada, no to je samo čini još zanimljivijom i nepredvidivijom!

Jutarnji program četvrtkom: Lonesome Songwriters of America

13/11/2013.

Soda Fountain, odnosno Jutarnji program četvrtkom se ovog tjedna bavi individualizacijom krivnje glede kolektivnog zločina u vidu singer/songwriter nastojanja (i uspjeha). Sve u listi navedene osobe spadaju u neku vrstu odmetnika, ako ne od zakona, onda barem od samih sebe. No, individualizacija će uspjeti, te spomenutima donijeti barem dio iskupljenja samo ukoliko im slušanjem liste pružite podršku. God Bless USA!

Back to the ’70s

18/06/2014.

Iako bitno tmurnije i nesigurnije od lepršavih šezdesetih, u glazbenom su smislu sedamdesete bile bitno šarenije od prethodnog desetljeća. Vrijeme je to smjene generacija i rađanja novih trendova, u prvom redu punka koji će u svojem kratkom životu postaviti temelje svoje post inačice. te kroz model novovalnog rocka definirati zvuk koji na određen način još i danas diktira pravila na nezavisnoj glazbenoj sceni.

On the Road

06/05/2014.

U skladu s našom najavljenom akcijom izvođenja radija ‘na cestu’ (subota, 10. svibnja 2014., od 17.00 do 22.00 h), i ovo će se izdanje emisije/liste Soda Fountain prigodno pozabaviti sveprisutnim fenomenom ceste, mada u jednom njegovom specifičnom značenju, onom koje je danas već postalo dio opće kulture i neke bolje prošlosti.

Tjedna rotacija

Arhiva

ROMARE / Home

DEMON FUZZ / Afreaka! (1970)

FUTURE ISLANDS / For Sure

Too Slow To Disco

JORGE BEN / à l’Olympia (1975)

PARNEPAR / Dobar dan, izvolite