KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Gracin / Dva (samoizdat)

15:00–16:00 Utorak 26.3.2019.

Dva za pet!


Priznajem, čuo sam album prije službenog izdanja i komentirao ga tada sa sličnim (ne)sretnicima. Još uvijek sam zadovoljan i dijelim iznimno pozitivno mišljenje o nastavku prvjenca Mono od prije 5 godina.

Sjeta je izričaj kojim Gracin vješto barata i nije nužno da sjetna pjesma bude spora u tempu. Mediteranska sjeta je nešto sasvim drugo: Kako se Galeb osjeća kad ne ostvari naum dana!? – zamislimo to: Pozitivno nesretno, jer sutra je novi dan.

Jeka stare akustične gitare kao jecaj za stihove koji su naizgled nabacani, a toliko u cjelini povezani i logično se nameću jedan za drugim. Dva je, zapravo, sa ljubavi nasupan do srži, i nikada ne osjeća sam za se, osjeća najmanje za dvoje ili za dva. Tako nesebičan može biti samo život, bez cenzure, sa lijepim i ružnim, razoružan, besramno ogoljen, ponekad streljan i bolan. Dva je produkcijski slojevit, uz iznimke, naglašeno akustičnih, Pričaj mi i Beti, Pariz sa uletom bubnja koji ježi kožu. U svakom trenutku je prirodan, nikako lo-fi imajući na umu kako je materijal stvaran tijekom par zadnjih godina u jednoj kmanskoj garaži.

Ovo je i moj dom, ovo nije New York. Vjerojatno da sam do sada pokušao ozbiljno snimiti neki kantautorski uradak, to bi zvučalo nekako ovako. Bez imalo ljubomore, sa ogromnim olakšanjem jer ne moram ulagati toliki i izniman trud, ponavljam Dva po tko zna koji put. Zreli i iskreni glazbeni timbar iza kojega stoji čovjek kojega osobno poznajem, koji se smije i plače, koji se svađa i miri, čovjek kao i svi mi, uporan, ponekad skroman, sve ono što nalazimo u Dva, Dva za pet!

Tracklist:

1. Om

2. Dva

3. Male pjesme

4. Beti, Pariz

5. Ovo nije New York

6. Manipulacije

7. Mjesto gdje pripadam

8. Pričaj mi

9. Kako da kažem

10. Ljubav je sjaj

autor: Ivan Poljicanin, 25/03/2019

, , , ,

Vezane objave

Arhiva

DARKWOOD DUB / Elektro Pionir

15:00–16:00 Utorak 25.6.2019.

Specijalni ljetni Balkanizator podsjeća na izvrsni album beogradskog benda Darkwood Dub iz 1999. dodine – Elektro Pionir!

BERNAYS PROPAGANDA / Vtora mladost, treta svetska vojna

15:00–16:00 Utorak 10.9.2019.

Mr. Moonlee vam predstavlja novi peti studijski album makedonskog dance-punk kolektiva Bernays Propaganda naslovljen “Vtora mladost, treta svetska vojna” (Druga mladost, treći svjetski rat).

SIDE PROJECT / Lonely Boys

15:00–16:00 Srijeda 6.12.2017.

Album prvijenac zagrebačkog dark-pop dua kojeg smo upoznali prije tri godine na splitskom izdanju KLFM manifestacije Radio na cesti.

RADIO NA CESTI / prve tri godine

14/03/2017.

Kuhali smo sastojke ove tegle zadnjih mjeseci i nije li najnormalnije da je sada odmah otvorimo i uronimo u okuse glazbe koju smo skupa odslušali kroz prve tri godine RADIJA NA CESTI?

Tjedna rotacija

Arhiva

BICEP / Isles

STEVIE WONDER / Music of my mind (1972)

GABRIELS / Love and Hate in a Different Time

MODESELEKTOR / In Session

JAY-Z / Live MTV Unplugged (2001)

NEP / POP NOT POP (Songs For New Europe 1985-1989) (2021)