KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Gene Clark – No Other (1974.)

Stoned, numb and drifting, hard to be profound.

tom_gene_carlaU lutanjima bespućima interneta, prije nekoliko godina nabasao sam na dokumentarac zanimljiva imena: “The Byrd Who Flew Alone“. Dan danas nisam naišao na tako jednostavno a tako jasno objašnjenje bilo kojeg glazbenika, a kamoli kompleksne ličnosti kao što je Gene Clark.

Slava koja je obasjala The Byrdse očito je zaslijepila Clarka, koji je do konca 60-ih pisao većinu stihova, i postavio Brydse na mjesto koje posjeduju dan danas. Introvertnost ga je odvela u prijateljevu kuću na obali Tihog oceana, gdje je uz gitaru, nešto pisaljki i papira stvorio kultni klasik pod imenom No Other. Taj čušpajz folka, popa, countrya i psihodelije dao je jednu od okosnica amerikane. Kako to često biva u povijesti nečija se genijalnost ne prepoznaje odmah, tako da je i ovo izdanje, vjerojatno najveće u životu Genea Clarka, pri izdavanju doživilo komercijalan krah i manjak podrške od strane kritike. Aslyum Records čak ga je maknuo s kataloga u manje od dvije godine nakon izdavanja.

Takav razvoj događaja naškodio je najviše Clarku, koji je po povratku u Los Angeles pao kroz sito medija i zapeo u limbu, svirajući po malim klubovima i studentima. Tek početkom milenija, kada je izdano reizadnje albuma, što kritika što publika shvatila je Clarkov genij i uzdigla album na postolje na kojemu stoji i danas. Album je obavezna postaja za sve generacija i za sve ljubitelje glazbe, do te mjere da su Clarkovi melankolični stihovi, upareni s melodijama punima sjete oblikovali mnoge današnje bendove, što je kulminiralo koncertom na kojemu su članovi Beach Housa, Grizzly Beara, Fleet Foxesa i drugi izveli album u cijelosti.

Gene Clark – No Other:

1. Life’s Greatest Fool 04:45
2. Silver Raven 04:54
3. No Other 05:09
4. Strength Of Strings 06:32
5. From A Silver Phial 03:41
6. Some Misunderstanding 08:10
7. The True One 03:59
8. Lady Of The North 06:05

Ivan Bandić

autor: Ivan Bandic, 09/12/2015

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Portishead / Dummy (1994.)

28/01/2015.

Kombinirajući hip-hop ritmove, scratching, dub, blues, antikni gitarski twang, topli zvuk hammonda, sintetičke instrumente sa sampleovima jazza i soula, Portishead su stvorili zapanjujuće osobnu i netipičnu zvučnu sliku. Ipak, pjevačica Beth Gibbons je ta koja je dala poseban obol melankoličnim teksturama Dummyja.

FEIST / Monarch (Lay Your Jewelled Head Down) (1999)

15:00–16:00 Nedjelja 17.2.2019.

Ovog tjedna vraćamo se dvadeset godina unatrag i u Nezaboravnim vatrama slušamo album prvijenac Kanađanke Leslie Feist, Monarch (Lay Your Jewelled…

Piero Umiliani – “Svezia inferno e paradiso” (1968)

14/09/2015.

Ovotjedne Vatre donose jedan istinski klasik. Remek djelo velikog talijanskog majstora, svjetske slave, Piera Umilianija. “Svezia inferno e paradiso” iz 1968. godine nastao je kao soundtrack dokumentarnog (mondo/shockumentary) filma Luigi Scattinija. Iako je svjetsku slavu stekao kroz “Mah Nà Mah Nà” i Muppete, album sadrži znatno kompleksnije i sjajne atmosferičke swinging klasike, kao što je primjerice “Stoccolma My Dear”.

DURAN DURAN / Rio (1982)

15:00–16:00 Četvrtak 17.1.2019.

Nezaboravne vatre su jedna sasvim subjektivna kategorija. Albumi koji su nam promijenili živote. Tekstovi koje pamtimo bez ikakvog bitnog razloga. Video spotovi kojima znamo svaku izmjenu kadra.

Tjedna rotacija

Arhiva

LCSM / Earthbound

STEVIE WONDER / Music of my mind (1972)

MOGWAI / Ritchie Sacramento

MODESELEKTOR / In Session

THE DOORS / Absolutely Live

DARKWOOD DUB / Elektro Pionir