KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Gene Clark – No Other (1974.)

Stoned, numb and drifting, hard to be profound.

tom_gene_carlaU lutanjima bespućima interneta, prije nekoliko godina nabasao sam na dokumentarac zanimljiva imena: “The Byrd Who Flew Alone“. Dan danas nisam naišao na tako jednostavno a tako jasno objašnjenje bilo kojeg glazbenika, a kamoli kompleksne ličnosti kao što je Gene Clark.

Slava koja je obasjala The Byrdse očito je zaslijepila Clarka, koji je do konca 60-ih pisao većinu stihova, i postavio Brydse na mjesto koje posjeduju dan danas. Introvertnost ga je odvela u prijateljevu kuću na obali Tihog oceana, gdje je uz gitaru, nešto pisaljki i papira stvorio kultni klasik pod imenom No Other. Taj čušpajz folka, popa, countrya i psihodelije dao je jednu od okosnica amerikane. Kako to često biva u povijesti nečija se genijalnost ne prepoznaje odmah, tako da je i ovo izdanje, vjerojatno najveće u životu Genea Clarka, pri izdavanju doživilo komercijalan krah i manjak podrške od strane kritike. Aslyum Records čak ga je maknuo s kataloga u manje od dvije godine nakon izdavanja.

Takav razvoj događaja naškodio je najviše Clarku, koji je po povratku u Los Angeles pao kroz sito medija i zapeo u limbu, svirajući po malim klubovima i studentima. Tek početkom milenija, kada je izdano reizadnje albuma, što kritika što publika shvatila je Clarkov genij i uzdigla album na postolje na kojemu stoji i danas. Album je obavezna postaja za sve generacija i za sve ljubitelje glazbe, do te mjere da su Clarkovi melankolični stihovi, upareni s melodijama punima sjete oblikovali mnoge današnje bendove, što je kulminiralo koncertom na kojemu su članovi Beach Housa, Grizzly Beara, Fleet Foxesa i drugi izveli album u cijelosti.

Gene Clark – No Other:

1. Life’s Greatest Fool 04:45
2. Silver Raven 04:54
3. No Other 05:09
4. Strength Of Strings 06:32
5. From A Silver Phial 03:41
6. Some Misunderstanding 08:10
7. The True One 03:59
8. Lady Of The North 06:05

Ivan Bandić

autor: Ivan Bandic, 09/12/2015

, , ,

Vezane objave

Arhiva

THE CULT / Love (1985.)

12/05/2015.

Da, bio je to jedan od onih albuma koje s punim pravom možemo nazvati ‘generacijskim’, i koji su se tijekom te 1985., pa i narednih godina rijetko micali s gramofona – možda tek u svrhu okretanja s ”A” strane na ”B” i obratno. Ono što je osvojilo brojne sljedbenike kako klasičnog, tako i alternativnog rocka bio je savršen odmjer utjecaja i stilova. Na prvi pogled, Love je tipično ostvarenje iz gothic rock radionice, no istovremeno se ne možete oteti dojmu kako je riječ o savršeno iznijansiranom psihodeličnom hard rocku koji srećom nije zaglavio u žabokečinama ranih sedamdesetih, već je lucidno i lukavo pratio trendove.

JAMIROQUAI / Emergency On Planet Earth (1993)

15:00–16:00 Nedjelja 6.9.2020.

If I like it I just do it

Depeche Mode – Music for the Masses

26/05/2015.

Šesti album grupe Depeche Mode izašao u listopadu 1987. godine bio je ironično nazvan “Music for the Masses”, ironično kažem jer su članovi grupe smatrali da je njihova glazba sve samo ne komercijalna i glazba za mase. Ipak da ironija bude veća album “Music for the Masses” polučio je najveći uspjeh i prodao se u najviše primjeraka od svih DM albuma do tada!

Grover Washinton, Jr. – Feels So Good (1975.)

15:00–16:00 Nedjelja 14.4.2019.

Funk iz morskih dubina. Mister Magic at his best.

Tjedna rotacija

Arhiva

THE FLAMING LIPS / American Head

FLEETWOOD MAC / Future Games (1971)

DOVES / Prisoners

NEW ORDER / Back To Mine

SUEDE / Live at the Royal Albert Hall

U ŠKRIPCU / O, je! (1983)