KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Fuzija

Alex Wiley i Freddie Gibbs imaju nove EP-jeve, a Snoop i Mayhem Lauren su izbacili nove pjesme. Sve to i još tona muzike večeras na Los Santosu.

Ova najava je pisana dan prije, u četvrtak. Odavno to nismo napravili, razmišljao sam cijeli dan o ovom popodnevnom trenutku. Prošli tjedan nisam se proslavio, nisam “stigao”. Prošlost je prošlost, vrijeme je za baciti znanje.
Kako sam nalazio inspiraciju za ovu najavu, jer realno, napisano ih je skoro pa 70, pa nije lako uvijek se motivirati s nekim tekstom koji ćete stvarno cijeniti. Na kraju najbolje najave budu one spontane, pa sam spontano sada u 18:01 u četvrtak počeo pisati ovaj tekstić dok slušam Mark Battlesa i njegov novi mixtape – Food Shelter. Tko je Mark Battles? Jedan poprilično nepoznat izvođač većini koji se meni onako sviđa po stilu, ima dosta klasičnih hip hop elemenata gdje većinom čujete jazz/soul sampleove od njegovog najučestalijeg producenta “J Cuse”. Puštali smo Marka prije u emisiji, čak smo pustili cijeli njegov lanjski mixtape koji je dobio visoke ocjene diljem interneta “Black Einstein”. Neki ga neće voljeti jer nema trapa (ima, ali jako malo), jer danas je došlo do toga da je trap praktički više od 50% hip hop scene. Htio bi da sami prosudite, ali bih se vratio na ovu temu trapa.
Svi znamo ovdje što je trap, ako Vam treba objašnjenje, ponudit ću Vam ga, možda ga je najbolje objasnio Vojko V. u jednom članku – “trap predstavlja modernu “ulicu”, siromašne upušenjake koji nemaju para za čistit semplove, ali imaju volje skinit jeftine drum kitove i synthove i stavit ih u krekirane Fruity Loopse, i od toga napravit maksimum”

Kužim kuda sve ide s ovim trapom, svi mi želimo se zabavljati ili “bouncat” na sirove beatove i zaboraviti sve na minut. Kako se hip hop razvijao, zapravo je i počeo tako, zato i nije čudno što je trap dosegao praktički vrhunac danas. Sve je započelo dole na jugu SAD-a u 90-ima, od Three6Mafie do Master P-a, preko T.I.-a, Young Jeezya i Gucci Mane, do danas sa Keefom, Futureom, 2Chainzom itd. Da ne nabrajam, trap je dosegao toliki uspjeh da su njegovi elementi postali normalni drugim žanrovima glazbe. Ne mislim na tematske elemente, već instrumentalne. Dokaz da danas hip hop hrvatska scena je praktički trap scena.
Nikada se ne smijemo bojati evolucije nekog žanra, kako kaže Kanye u novom razgovoru sa Zane Loveom, fuzija je budućnost, fuzija žanrova. Toga sve više i više imamo, trap je samo početak, trap je uvijek bio dio hip hopa, iz underground-rachet klubova Atlante do Splitskog kluba kraj bivše “Dalme”. God bless America! Uvijek pokušavam ljude navesti na trap jer i ja kad sam prvi put čuo trap bio sam jako skeptičan i nisam ga volio, ni blizu. Sada mi je to najbolja stvar za izbaciti svaku razumnu misao iz svoje glave, jer što će Vam život u kojem ste atento 24/7?
Dakako, uvijek mi je bio draži “klasičniji rap”, ali opet trap je svoje elemente raširio kod 90% repera, tako da skoro svaki izvođač na svome albumu ima jednu “trap-polu trap” traku. Čak i Drake.

autor: petar, 13/03/2015

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Make Way

20:30–23:00 Petak 3.5.2019.

U večerašnjoj epizodi RLS-a nastavljamo gdje smo stali u prošloj, slušamo najrecentnija izdanja britanske High Focus Records etikete. Osim toga…

Star

21:30–0:00 Petak 2.6.2017.

U večerašnjoj epizodi RLS-a puštamo novog Žuvija, Brockhampton, Denzel Currya, Cookin’ Soula i još tonu svježe muzike.

Airwalk

20:30–23:00 Petak 17.4.2020.

U večerašnjoj epizodi RLS-a slušamo nove albume od Cashus Kinga, Elaquenta, Gaptoofa, Linguid.oceansa i Spectacular Diagnosticsa. uz to naravno idu…

Not Today

20:30–23:00 Petak 15.2.2019.

U večerašnjoj povratničkoj epizodi RLS-a laganim tempom otvaramo aktualnu sezonu emisije. Prvo ćemo se podsjetiti najboljih prošlogodišnjih ostvarenja, a ako…

Tjedna rotacija

Arhiva

AZYMUTH, ALI SHAHEED MUHAMMAD, ADRIAN YOUNGE / Jazz Is Dead 4

YO LA TENGO / Summer Sun(2003.)

BILL CALLAHAN & BONNIE PRINCE BILLY / Miracles ft Ty Segall

FATBOY SLIM / Back To Mine (R)

FUN BOY THREE / Live On The Test (1983)

THE CHWEGER / Berge Istra (Soundtrack)