KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Fatherland

IMG_3863Otadžbinu ne možemo birati. Ona nas određuje, stavlja u određeni okvir a na nama je odluka hoćemo li te okvire prihvatiti ili ne, odnosno hoćemo li ostati omeđeni samo njima ili ćemo se istrgnuti i sagledati svijet oko sebe iz jedne druge perspekive. To nikako nije linija manjeg otpora, ali u KUPEK-u se ionako nikad nismo bavili takvim osobama. U ovom, 126. izdanju ugostili smo čak dvije osobe koji su kroz život krenuli onom zahtjevnijom linijom. Ugostili smo Ninu Bunjevac, autorku stripa, romana „Fatherland“, koji je u hrvatskom izdanju objavljen kao „Zemlja otaca“, a u srpskom kao „Otadžbina“, kao i Vladimira Šagadina, Nininog kormilara, odnosno izdavača iz Zagreba.

Ovaj dvojac već danima zuji po ovim našim predjelima pričajući o knjizi, o stripu, o suradnji među izdavačima, problemima…pa su tako pred kraj turnejice skoknuli i do našeg doma, Opservatorijuma. I imali smo šta čuti. „Otadžbina“ je strip, roman koji se bavi Nininim suočavanjem sa činjenicom da joj je otac bio terorista koji je po Kanadi ubijao u ime četničke ideologije.

„Priča je to koju će dijete takvoga oca potisnuti ili će se ocem ponositi, nastavljajući njegovu revolucionarnu misiju. Sve drugo, naime, boli. A to je, u ovom slučaju, osnovna pretpostavka za umjetnost, kao i za privatnu i društvenu autorefleksiju“, riječi su kojim je Miljenko Jerković opisao ovu knjigu.

IMG_3827A Nina to čini sjajno, i ne samo to, no se i sjajno nosi sa tim. Rekli bi na jedan zdrav način uz popriličnu dozu humora, što je primjetno i u ovom 126. KUPEK-u. A za humor je, između ostaloga, bio zadužen i Vladimir Šagadin, čovjek sa neizmjernom ljubavlju prema stripu i čovjek koji je, uz pomoć beogradskog System Comicsa, uspio prebroditi birokratske probleme i objaviti knjigu i u Hrvatskoj i Srbiji.

Svi preduslovi za jedan odličan KUPEK su postojali. Odlični i raspoloženi gosti, popriličan broj zainteresiranih, rakija od suhih šljiva i izbor glazbe na koji gosti nisu utjecali ni malo, osim što smo probali pogoditi njihov glazbeno-muzički ukus.

Atmosferu možete gotovo rukom dodirnuti slušajući KUPEK # 126 u nedjelju, 31. 05. od 16 h.

 

autor: dejan kozul, 29/05/2015

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Ideološki ratnici i ratnice sa dasaka koje život znače

23:00–1:00 Ponedjeljak 1516.10.2018.

Zašto ste vi živi? Ključno je pitanje u predstavi “Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi”, Reflektor teatra i Minje Bogavac….

Velike drame “malih” ljudi

23:00–1:00 Ponedjeljak 1112.2.2019.

Njihov prostor može biti samo logor. A može biti i književnost. “Fibonačijev niz”, Jasne Dimitrijević to svakako jeste. To nije…

Mi nismo normalni

23:00–1:00 Ponedjeljak 3031.1.2017.

Krajem, sada već, prošle godine u beogradskom Kulturnom centru Rex odigrana je predstava „Hegel i duga lista prevara“. Reč je…

Revolucija dolazi iz Niša

23:00–1:00 Ponedjeljak 1314.1.2020.

U nekom paralelnom univerzumu, muzika Stereobanane bila bi idealna muzička podloga za revolucije. “Želim da vidim makar jednom da napolju…

Tjedna rotacija

Arhiva

Moses Sumney / græ

Sigur Rós / Ágætis byrjun (1999)

MILDLIFE / Rare Air

KENNEDY / Shine A Light On

The Beatles Live – Last setlist and beyond ( .. at the Hollywood bowl 64/65 )

ŽEN / Blender