KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Fatherland

IMG_3863Otadžbinu ne možemo birati. Ona nas određuje, stavlja u određeni okvir a na nama je odluka hoćemo li te okvire prihvatiti ili ne, odnosno hoćemo li ostati omeđeni samo njima ili ćemo se istrgnuti i sagledati svijet oko sebe iz jedne druge perspekive. To nikako nije linija manjeg otpora, ali u KUPEK-u se ionako nikad nismo bavili takvim osobama. U ovom, 126. izdanju ugostili smo čak dvije osobe koji su kroz život krenuli onom zahtjevnijom linijom. Ugostili smo Ninu Bunjevac, autorku stripa, romana „Fatherland“, koji je u hrvatskom izdanju objavljen kao „Zemlja otaca“, a u srpskom kao „Otadžbina“, kao i Vladimira Šagadina, Nininog kormilara, odnosno izdavača iz Zagreba.

Ovaj dvojac već danima zuji po ovim našim predjelima pričajući o knjizi, o stripu, o suradnji među izdavačima, problemima…pa su tako pred kraj turnejice skoknuli i do našeg doma, Opservatorijuma. I imali smo šta čuti. „Otadžbina“ je strip, roman koji se bavi Nininim suočavanjem sa činjenicom da joj je otac bio terorista koji je po Kanadi ubijao u ime četničke ideologije.

„Priča je to koju će dijete takvoga oca potisnuti ili će se ocem ponositi, nastavljajući njegovu revolucionarnu misiju. Sve drugo, naime, boli. A to je, u ovom slučaju, osnovna pretpostavka za umjetnost, kao i za privatnu i društvenu autorefleksiju“, riječi su kojim je Miljenko Jerković opisao ovu knjigu.

IMG_3827A Nina to čini sjajno, i ne samo to, no se i sjajno nosi sa tim. Rekli bi na jedan zdrav način uz popriličnu dozu humora, što je primjetno i u ovom 126. KUPEK-u. A za humor je, između ostaloga, bio zadužen i Vladimir Šagadin, čovjek sa neizmjernom ljubavlju prema stripu i čovjek koji je, uz pomoć beogradskog System Comicsa, uspio prebroditi birokratske probleme i objaviti knjigu i u Hrvatskoj i Srbiji.

Svi preduslovi za jedan odličan KUPEK su postojali. Odlični i raspoloženi gosti, popriličan broj zainteresiranih, rakija od suhih šljiva i izbor glazbe na koji gosti nisu utjecali ni malo, osim što smo probali pogoditi njihov glazbeno-muzički ukus.

Atmosferu možete gotovo rukom dodirnuti slušajući KUPEK # 126 u nedjelju, 31. 05. od 16 h.

 

autor: dejan kozul, 29/05/2015

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

O pornografiji, poeziji i muzici, a najmanje o politici

26/10/2015.

Šta je zajedničko Vršcu i Užicu? To što nisu Beograd. E, u noći kad su retki slavili Dan oslobođenja Beograda…

I bunt i zabava, i rock i pop, i Beograd i Zagreb i…Ljubav

23:00–1:00 Ponedjeljak 23.7.2018.

Umetnobil i KUPEK su opet spajali naizgled nespojivo. Halftones i Svemirko su dva benda različitih poetika, različitog pristupa muzici/glazbi, različitog…

Zabranili ženi piće, k’o da nije ljudsko biće

14/03/2016.

  Postosmomartovsko KUPEK izdanje, prigodno, slučajno ali prigodno, bavi se pitanjima odnosa muškaraca i žena, problemima koji proističu iz patrijarhalnih…

KUPEK 280, Milenko Bodirogić: “Po šumama i gorama”

23:00–1:00 Ponedjeljak 1415.9.2020.

I možda će sve zvučati kao da ništa više nema smisla jer gradovi jesu okupirani, i kako autor kaže, postali…

Tjedna rotacija

Arhiva

AZYMUTH, ALI SHAHEED MUHAMMAD, ADRIAN YOUNGE / Jazz Is Dead 4

YO LA TENGO / Summer Sun(2003.)

BILL CALLAHAN & BONNIE PRINCE BILLY / Miracles ft Ty Segall

FATBOY SLIM / Back To Mine (R)

FUN BOY THREE / Live On The Test (1983)

THE CHWEGER / Berge Istra (Soundtrack)