KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Europe Before The Storm

Europski urbani i ruralni krajobraz pred nadolazeću vremensku nepogodu – ne zvuči loše zar ne? Da, to je tema ovotjedne liste emisije Soda Fountain. A za detalje; kliknite na naslov ili na BT tower, pa će Vam neke stvari, poput priloženih skladbi (i razloga zašto baš te) biti jasnije!

 

6. studenog 2014.

1913. – 1938. – 201?

Kažu da prije velikih tragedija nebo za zapadu često crveni, a jesenji je urod gljiva obilatiji nego inače. Neki takve znakove zanemaruju smatrajući ih praznovjerjem ili tek koincidencijom, a ne predskazanjem, no bilo kako bilo, određena mogućnost drugačijeg tumačeja ipak uvijek postoji.

Predskazanjem čega? Ne morate odmah razbijati glavu mogućim ratovima ili pak pojavama na koje čovjek nema upliva, poput poplava, sniježnih oluja, enormnih količina kiše, orkanskih vjetrova i sličnog. Jeseni i zime su ionako zadjih godina nepredvidive, te krše sve uhodane orme klimatskih modela.

berlin-clouds

(intro: Max Richter – Return To Prague)
01 Jethro Tull – Broadsword
02 Scott Walker – It’s Raining Today
03 Pale Saints – Ordeal
04 Throbbing Gristle – AB/7A
05 Dream City Film Club – Situation Desperate
06 The Dukes Of Stratosphear – 25 O’Clock
07 Alexander Hacke – The Circuit
08 Clinic – Anne
09 Hood – They Removed All Trace That Anything Had Ever Happened Here
10 Rick Wright – Satellite
11 My Bloody Valentine – Loomer
12 Piano Magic – Snow Drums
13 Einstürzende Neubauten – Morning Dew
14 Current 93 – All The Pretty Little Horses
(intermezzo: Night Rain In East European City)
15 John Foxx – Europe After The Rain
16 dEUS – For The Roses
17 Radiohead – In Limbo
18 Death In June – Little Black Angel
19 Coil – The Dark Age Of Love
20 Malcolm Middleton – Loneliness Shines
21 Marc Almond – Mother Fist
22 Fabrizio De André – Disamistade
23 David Bowie – Time
24 Gallon Drunk – In the Long Still Night
25 Laibach – B Mashina
(outtro: Crime & The City Solution – The Sun Before The Darkness)

moskva-nebo-oblaka

A sad dosta paničarenja. Nije riječ o mogućim ratovima niti prirodnim kataklizmama, već tek o izgledu europskog krajolika pred onim istinskim, prolaznim olujama koje trenutno zamrače ambijent većih gradova, a zatim se isto tako nenadano povuku, ostavivši ih okupane kišom i suncem koje se iznova probija iz oblaka. Poneka duga također izvrsno sjedne na isprano plavo nebo. Sjetite se, uostalom, uvodne rečenice novele Crni snijeg Mihaila A. Bulgakova: Moskva je tog 29. travnja bila umivena kišom! Zrak je bio ugodan, omekšavao je srce i činio da čovjek opet poželi živjeti.

Tako je uvijek nakon velikih oluja. A prije?

Rain-over-LondonNa koncu, nadam se da će mi štovani gospodin Bowie oprostiti posuđenicu iz podnaslova pjesme Alladin Sane – na koncu konca, barem je prenosim u manje više izvornom obliku, za razliku od nekih drugih koji su je sasjekli te prikazali kao svoju ideju!

 

powered & provided by ©eXit

autor: Vjeran Stojanac, 04/11/2014

, ,

Vezane objave

Arhiva

Songs of Hope and Redemption

10:00–12:00 Četvrtak 63.7.2017.

Eklekticizam je sam sebi svrha!

Aki Kaurismäki odnosno lucidni suživot filma i glazbe

10:00–12:00 Četvrtak 15.3.2018.

Kaurimäkijevi su filmovi, uz one Wima Wendersa i Jima Jarmusha vjerojatno najlucidniji primjer korištenja popularne glazbe u suvremenom filmu. Soda Fountain donosi primjere iz te filmske ‘pjesmarice’

The Truth behind the Alcohol!

19/05/2015.

Dame i gospodo, pred vama je izdanje Soda Fountaina nazvano “The Truth behind the Alcohol!”, dvosatno glazbeno putovanje kroz mračni svijet jedne legalne, jeftine, lako dostupne i iznad svega izuzetno razorne droge. Naravno, poznavajući narav rock glazbenika, ne treba vas čuditi brojnost naslova koji taj otrov besramno glorificiraju, no vi ste ionako tek slušatelji pa se čitav taj negativni efekt neće na vama odraziti. Ipak, koja kapljica pred ovotjednu emisiju bi itekako bila dobrodošla; tek da bolje skužite o čemu to Waits, Townes, MacGowan i slični mrmljaju u pijanoj ekstazi!

Éirinn go Brách!

02/09/2014.

Ovotjedna lista emisije Soda Fountain posvećena je glazbenicima podrijetlom iz Irske, kao i pripadnicima brojne i dalje nacionalno osvještene umjetničke dijaspore, i možda će nekima izgledati prešarena, no raznolikosti, te brze izmjene vizura i ambijenata dio su irske svakodnevnice! Éirinn go Brách!

Tjedna rotacija

Arhiva

LCSM / Earthbound

STEVIE WONDER / Music of my mind (1972)

MOGWAI / Ritchie Sacramento

FATBOY SLIM / Back To Mine (R)

THE DOORS / Absolutely Live

DARKWOOD DUB / Elektro Pionir