KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

EMO core

18:00–19:00 Ponedjeljak 24.6.2019.

EMO CORE ili emocionalni hardcore nastao je sredinom 80-ih godina u americi, konkretnije, nekakva baza bila je Washington DC. Pioniri i početnici te muzike bili su Rites of spring i Embrace.. emo core u početku imao je punk rock sound, melankolične gitare i emocionalne vokale, a već početkom 90-ih imao je jak utjecaj pop punka i onog što zovemo indie rock. Početak 90-ih dovodi do rasta pokreta i ekspanzije emotional hardcore-a. U samom nastanku, emo core, bio je i svojevrsna reakcija na porast nasilja i skuoba na hardcore i punk rock sceni… Ian Mc Kaye (Minor Threat, Fugazi) je prihvatio priču kojoj je za cilj bilo vraćanje glazbe iz zajednice natrag pojedincu… emo core bendove odlikuju osobni, emotivni tekstovi,  nostalgija , romantična gorčina i poetski  očaj. Početci scene vezuju se podosta sa Ian McKaye-ovim Dischord Records. Bendovi s početka bili su također  Gray Matter, Corm, Policy of three,  Beefeater.

Početkom 90-ih pojavljuju se bendovi tipa Jawbreaker, Sunny Day Real Estate, koji u principu dovode emo na korak bliže tadašnjem mainstreamu, iako ipak ostaju na svom mjestu. Interesantno je bilo da su Sunny Day Real Estate formirani u Seattle-u, baš u vrijeme grunge boom-a, a raspali su se kada su bili na svom vrhuncu.

Sredinom 90-ih emo je eksplodirao. Pojavljuje se niz fantastičnih bendova Braid, Christie Front Drive, Mineral, Jimmy Eat World, The Get Up Kids, Texas is the reason i The Promise Ring, od kojih su zadnja tri doslovno poharali ameriku i evropu! Tada se pojavljuje i tzv emo outfit.. Ekipa je bila „stigmatizirana“ kao štreber s naočalama debelih crnih okvira, zakopčanom kariranom košuljom, širokim skaterskim hlačama, The Beatles ili Ramones frizure.

Bend koji je prvi spajao melodični hardcore sa emo-om bili su legendarni Lifetime iz New Jersey-a. Bend koji je sredinom 90-ih doživio svoj hype. Albumi su im prodavani u tisuće primjeraka. Na njihovim temeljima nastala je cijela generacija bendova poput; Brand New, Glassjaw, Midtown, The Movielife, My Chemical Romance,Saves the Day,Senses Fail,Taking Back Sunday,Thursday.

90-ih godina nastao je i screamo. Vrišteća verzija emo-a, dosta brža muzika, nabijena energijom i brzim hardcore/punk bubnjem. Dinamične i kratke pjesme, žestoki rifovi i pozadinske melodije. No taj podžanr može biti tema u jednoj od emisija.

Evropski bendovi koje definitivno treba izdvojiti su Kosjer d, Age, Copper, Eversor, Rusty James… Iz tog vremena dakako pamtimo Shift i Endpoint sa svojim osebujnim stilovima.

Diskografska kuća Drive-Thru records, osnovana 1996-e napravila je veliki iskorak u javnost svojim populističkim i kapitalističkim pristupom glazbi dozvoljenom od svojih bendova  za prodaju putem na vrlo popularnim mjestima,  a svoj vrhunac su postigli probivši bend New Found glory koji je iako svrstan u melody hc/pop punk, imao dosta veze sa emo-om, zbog svojih tekstova i samog muzičkog stila  pjesama.

Početkom 2000-ih godina pojavljuje se Emery, izvrstan emo hardcore band, a nakon njega, spomenuti ću još nekolicinu vrijednih imena novijeg kova, tipa Funeral for a friend, Story oft he year, Balance and composure, Brother bear, Thrice.

Ulazak u mainstream, fashion i kasniji podpravci tipa emo pop, suicide, emo melodic metal i sve ono u što se pretvorio emocore, tražilo bi dodatnu emisiju, no za to područje, ostavljamo vas da sami istražite…

autor: Mario Bilankov, 23/06/2019

Vezane objave

Arhiva

Švedska Hardcore scena

18:00–19:00 Ponedjeljak 18.2.2019.

U današnjoj emisiji tema je Švedska hardcore i hardcore straight edge scena. Začeta u 80-ima, explodirala u 90-ima, egzistira u…

BRITISH HARDCORE – UK HC

18:00–19:00 Ponedjeljak 20.5.2019.

Ovog ponedjeljka prašimo samo najtvrđi Britanski HA-CE. Za ljubitelje žešćeg zvuka, ova emisija donosi hardcore sa dobrom dozom metala, sludge,…

T R I B E

18:00–19:00 Ponedjeljak 11.3.2019.

True Bro sounds predstavlja jedno neuobičajeno pleme. Mlada grupa ljudi koja čini ovaj svijet boljim mjestom kroz svoju vibru, muziku,…

BOSTON HARDCORE

18:00–19:00 Ponedjeljak 29.7.2019.

Neki dan završila je reunion turneja legendarnog Bostonskog straight edge hardcore benda HAVE HEART o kojoj se može puno toga…

Tjedna rotacija

Arhiva

DUKES OF CHUTNEY / Hazel

WORKING WEEK / Working Nights (1985)

JW FRANCIS / New York

ILLES BALEARS / India Street Radio

ELLIOTT SMITH / Live at Black Cat (17/4/1998.)

ŠUMSKI / baba spava (2000)