KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Dukat: Muzika je najbožanskija stvar

23:00–1:00 Ponedjeljak 1819.2.2019.

“Mogućnost da reč ima ton i boju kao glas kao najsavršeniji instrument je toliko moćna stvar. Vibracije su toliko velike i snažne da može da prevaziđe samu reč. Način na koji se nešto izgovori kaže mnogo više od same reči. Ako je nešto izgovoreno sa ljubavlju to se čuje u boji glasa”, kaže Dukat pred zaključak da je muzika najbožanskija stvar kod ljudi.

Piše: Dejan Kožul

Bajkovitost i melanholija su obojili bend, a promene koje su vidljive u samom pristupu novom albumu, zvuku uslovljene su sazrevanjem Dukata i ekipe, ali i publike Stray Dogga.

Ko nije provodio noći gledajući i makar jednu od tih noći zavijajući na mesec teško da će uživati u ovom KUPEK-u koji je sav satkan od mesečevih mena i zavijanja il’ urlikanja na njih. Zasluge za to nosi naš gost. Zovimo ga samo, Dukat. “Look At The Moon“, naziv je četvrtog albuma benda Stray Dogg, albuma koji je napravio otklon od prethodna tri, albuma koji više nije samo melanholija, bajka, već koji je i urlik. Na mesec? Da, i na mesec ali i na nas.

Poprilično vremena smo posvetili baš ovim promenama i njihovim razlozima jer nije samo što je Dukat stariji, već realnije sagledava život oko sebe. Kako kaže, proces starenja pojašnjava i određene životne okolnosti

“Neke stvari postaju jasnije i sva ta bajkovitost u koju sam verovao, više ne verujem. Postao sam ciničniji što je odraz neke ogorčenosti”, reći će nam Dukat u ovom 228. KUPEK-u.

Dukat nam je otkrio kako mu je obrada “Nebeske teme”, Idola i Vlade Divljana, koju je radio za istoimeni dokumentarni film, otvorila polje u koje do tada nije zavirivao, a to je polje maternjeg jezika. Svidelo mu se pa tako i album završava sa pesmom “Kraj”, koju je preuzeo od svoje bake, a koja je napisana njenoj prvoj ljubavi od pre 60 godina.

Poslušajmo i ovu divnu priču koju nam je Dukat ispričao i ispevao na albumu nastavljajući tako jednu tananu ljubavnu nit i gradeći novi svet na ruševinama onoga sveta Dukatove bake.

I koja je to tajna ove melanholične muzike i njenog uspeha kod “nas”? Kako to nazvati, kako objasniti toliko bliskost sa nekim ljudima na nekim drugim kontinentima?

Tajna je u zvuku. Ne ni u reči, jeziku…Ne.

“Mogućnost da reč ima ton i boju kao glas kao najsavršeniji instrument je toliko moćna stvar. Vibracije su toliko velike i snažne da može da prevaziđe samu reč. Način na koji se nešto izgovori kaže mnogo više od same reči. Ako je nešto izgovoreno sa ljubavlju to se čuje u boji glasa”, kaže Dukat pred zaključak da je muzika najbožanskija stvar kod ljudi.

Ovo božansko KUPEK izdanje možemo poslušati u ponedeljak, 18.02. 2019. godine od 23. h.

autor: dejan kozul, 18/02/2019

Vezane objave

Arhiva

Književna partizanština

23:00–1:00 Ponedjeljak 1718.10.2016.

Nekad davno u zemlji koju su svi znali kao Jugoslavija postojao je izdavač, i to gotovo u svakoj od republika…

Mrtvo more za početnike i puritance

23:00–1:00 Ponedjeljak 1718.6.2019.

Ne postoji ništa što „mrtvo more“ može ustalasati toliko koliko priča o seksu, o seksualnosti, bez obzira što je to…

Bogu-mili a ni vragu nisu mrski

28/03/2016.

Otkako smo u 108. izdanju KUPEK-a ugostili Borisa Pavelića, autora knjige „Smijeh slobode“, sam Pavelić je sa herojima svoje knjige,…

Kino Armata, kino koje čuva sjećanje

23:00–1:00 Ponedjeljak 910.12.2019.

Zato svaka priča koja revitalizuje nekadašnju, zajedničku prošlost, posebno što teži na neki drugi način i ka zajedničkoj budućnosti, zaslužuje…

Tjedna rotacija

Arhiva

MILDLIFE / Automatic

STEREO MC’S / Connected (1992)

IOGI / So Sad

NEW ORDER / Back To Mine

ELLIOTT SMITH / Live at Black Cat (17/4/1998)

ŠUMSKI / baba spava (2000)