KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Drowners – s/t

Unatoč podjelama koje je izazvao u uredništvu KLFM-a, prvijenac Drownersa jest velik i veličanstven album jednog sastava koji će tek pokazati svoju istinsku veličinu. Iskreno se nadam da će kolege koji su ga nazvali dosadnim sebi priuštiti još pokoje preslušavanje i tako popraviti loš dojam za koji, nadam se, nije zaslužna glazba Drownersa, već brzinsko, letimično preslušavanje!

Na početku, oprostite. Ova najava albuma tjedna kasni dva dana, no izrazita zubobolja i posljedični efekti samopropisanih painkillera su naplatili danak u vidu moje radne sposobnosti.

Ali, uz iskrenost nikad nije kasno,  a ja odgovorno tvrdim da iskreno volim Drownerse i njihov prvijenac, koliko se god dragi prijatelji i kolege s KLFM-a s tim ne slagali. Ne znam, možda je to recidiv nikad ugasle ljubavi prema Smithsima i Strokesima, možda tek još jedna fatamorgana koja povremeno bljesne uz prašnjavu i zavojitu cestu moje potrage za ‘neopsihodeličnim’ u suvremenoj glazbi, a u najboljem slučaju čak pokazatelj istinske vrijednosti jednih Drownersa… Umjesto uobičajene fraze “vrijeme će pokazati”, vi pokažite malo razmijevanja i prihvatite sve tri navedene premise kao potencijalno moguće.

Drowners (usput, ne brkajte ih s The Drowners ili The Drowners UK) su kruna nastojanja brojnih sastava u postizanju savršene sinteze suvremene indie estetike i onog već antologijskog britanskog post-punka ranih osamdesetih. Naznake za isto možete pronaći u gitarskim sazvučjima, ritmu, tekstovima, ili u vokalu Matthewa Hitta, dok samo ime benda ukazuje na još jednu međupostaju s početka devedesetih, konkrento na Suede i njihov istoimeni hit singl. Sastav djeluje otprilike dvije-tri godine; nastupaju kao predgrupa Arctic Monkeysima, lani za nezavisnu etiketu Frenchkiss objavljuju EP Between Us Girls, a sad, početkom ove 2014. konačno i nastupni album, nazvan jednostavno po njihovu vlastitu imenu (ili pjesmi Suedea, ako ćemo cjepidlačiti!).

Veze s Britanijom nisu samo deklarativne, pošto jedna četvrtina Drownersa u vidu Matta Hitta dolazi iz Walesa. Koliko njegovo podrijetlo pridonosi sveukupnom zvuku, procjenite sami – akcent u većini slučajeva nije upitan, a pridodamo li tome činjenicu da je dobri stari Wales tijekom zadnjih pola stoljeća u Ameriku izvozio većinu svojih glazbenih genija, stvari dobijaju konkretne obrise.

1265187_219115644916437_626854628_oPjesme? Nakon dva kratka, ali briljantna uvodna retka (Ways to Phrase a Rejection i Long Hair) započinje niz uistinu izvrsnih skladbi (Luv, Hold Me Down, Watch You Change, Pure Measure, Let Me Finish) od kojih se svaka razlikuje od prethodne, iako zadržavaju dubinsku zajedničku poveznicu. Ne znam dal’ mi se zbog lagane temperature (opet se vraćam na svoje zdravstveno stanje) priviđaju skriveni utjecaji nekih meni dragih imena kao što su R.E.M. (najranija faza) Big Star ili Television, ali sam kao dijete sedamdesetih naprosto prinuđen tražiti ove utjecaje tamo gdje su dozirani čak i kapaljkom. Ne, ne želim više pisati i uništiti prekrasan dojam jednog prekrasnog albuma za prekrasne ljude. Na trenutke se bojim da ću, nastavim li, ureči Drownerse na njihovom putu prema apsolutnim veličinama.

Prema samom Vrhu, gdje ćete ih naći, prije ili kasnije!

autor: Vjeran Stojanac, 13/02/2014

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Snarky Puppy / Culcha Vulcha

03/08/2016.

Album tjedna je uvjetno rečeno ˝neživa svirka˝ slobodne interpretacije širokog žanrovskog spektra sa dominacijom i naglaskom na groove! Culcha Vulcha disciplinira kreativni nemir u smislenu glazbenu avanturu.

TEENAGE FANCLUB / Here

13/09/2016.

Teenage Fanclub imaju novi album prepun pop dragulja i poslastica (zar ste sumnjali??), a mi ga velikodušno dijelimo sa vama ove srijede i subote u kategoriji album tjedna KLFM radija!!

LCD Soundsystem / American Dream

15:00–16:00 Srijeda 6.9.2017.

Prošlo je 12 godina otkad je James Murphy pjevao “I’m losing my edge”. Svoju oštrinu ipak nije izgubio čak ni…

CARIBOU / Suddenly

15:00–16:00 Subota 14.3.2020.

Kanađanin Dan Snaith  započeo je glazbenu karijeru prije petnaestak godina pod imenom Manitoba. Tada je uglavnom radio organsku instrumentalnu glazbu….

Tjedna rotacija

Arhiva

Jessie Ware / What's Your Pleasure?

JESSIE WARE / What’s Your Pleasure?

RAGE AGAINST THE MACHINE / The Battle of Los Angeles

DENT MAY / I Could Use A Miracle

Too Slow To Disco

JAPAN / Oil on Canvas (1983)

Doringo – Gužva u Svemiru (2020.)