KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Dolazi Werefox!

 

Werefox (ili po naški lisicodlak) je relativno novo ime na slovenskoj glazbenoj sceni – utemeljeni su prije nešto više od godine dana, koncem 2011. Iza tog pomalo horror imena se kriju četiri osobe već poznate javnosti po svojem djelovanju u sastavima Psycho-Path i  Sphericube, mada ćete u njihovoj glazbi prepoznati jedan drukčiji izražaj koji tek donekle ima veze sa spomenutim imenima. Projekt Werefox sačinjavaju pjevačica Melanija Fabčič – Melee, gitarist Sašo Benko (oboje bivši članovi Psycho-Patha), te bubnjar David Halb i basist Manuel Hahn, dvojac koji stiže iz Sphericubea.

Iako na prvi pogled/slušanje Werefox ne nude mogućnost striktne definicije, njihov bi se stil mogao opisati kao melodični post punk, sa prilično naglašenom gitarom distorziranog zvuka te čvrstom, kotrljajućom ritam sekcijom, a ukupnoj slici završni sloj daje Melee sa svojim enigmatičnim tekstovima otpjevanim na energičan i dojmljiv način. Potpisnik ovih redaka je tijekom preslušavanja materijala dokučio kako gotovo svaka skladba nudi drukčije asocijacije, bilo da je riječ o recentnim uradcima Siouxsie and the Banshees, Nirvani iz ‘Nevermind’ faze ili pak Lydonovom P.I.L.-u, ali takve poredbe uzmite sa dozom rezerve – ipak je riječ o individualnom dojmu!

werefox_fotoalesrosa_copy1

 

Prvi je službeni album sastava objavljen prije nešto više od tri tjedna, sredinom siječnja , pod imenom I am Memory, i donosi jedanaest relativno dužih pjesama – prosječno trajanje kompozicije je oko pet minuta, dok se finalna Urgency proteže na skoro čitavih devet. Pojedini naslovi odmah upadaju u oči, primjerice uvodna The Redneck Genius Story, potencijalni hit The Boy in Me, the Girl in You (na kojoj gostuje Scott McCloud iz Girls against Boys), kao i himnička March of the Finest, za koju je u promotivne svrhe snimljen i video spot. Ostatak materijala je ujednačene kakvoče, ali i, kako već rekoh, stilski raznolik, mada su Werefoxovci pokazali vlastito umijeće smjestivši čitavu plejadu kako utjecaja, tako i vlastitith aspiracija pod jedan njima karakterističan kišobran. Jednostavnije rečeno; kreirate li već na početku svoj prepoznatljivi zvuk, veće su šanse da će vas kritika, i što je još bitnije, publika prihvatiti sa ozbiljnošću i poštovanjem.  Unatoč činjenici da je album svježe izdan u obliku CD-a, sastav je na svojim stranicama ostavio mogućnost besplatnog downloada, ili pak doniranja sredstava po volji slušatelja, što prilično podsjeća na način distribucije Radioheadovog albuma In Rainbows (2007.).

Sad, kada je I am Memory lansiran u beskrajna polja internetske dostupnosti preostaje samo jedno: pratiti reakcije slušatelja, te iznad svega nastaviti sa koncertnom aktivnošću koja ovom bendu ionako nikad nije predstavljala problem. Uostalom, pozornica je mjesto na kojemu skladbe ponuđene na prvijencu zaživljuju u novom ruhu, uz primjetniji individualni izraz, mada lišene pomalo ambiciozne, ali zato uistinu dobro odrađene produkcije, a nije zgorega spomenuti da je u nastajanje albuma svoje prste upleo i Janez Križaj, koji je uz Iztoka Turka zasigurno najlucidniji slovenski glazbeni producent.

Bilo kako bilo, 2013. je jako dobro počela za slovensku alternativnu glazbenu scenu – nestrpljivo očekujemo službeni izlazak Dark Side of Europe Dejana Kneza odnosno 300.000 VK, ali i I am Memory je zasigurno jedan od favorita kojeg će biti nemoguće zanemariti kada se koncem godine budu sklapale liste najboljih slovenskih albuma.

Četvorka je zasad dakle skoncentrirana na predstojeće koncertne nastupe, a ne odbacuju niti mogućnost skorog izdavanja još jednog dugosvirajućeg projekta, koji bi trebao pokazati nisu li pozitivne kritike možda pomalo preuranjene. Što se mene tiče, sve sumnje treba odbaciti, a vrijeme će, kao i obično, reći posljednju riječ.

 

Album I am Memory možete po cijeni od 10 € naručiti preko službenog sajta Werefoxa, http://werefoxband.bandcamp.com/  , a ukoliko vas muče financijski problemi, slobodno iskoristite mogućnost legalnog downloada u *.flac ili *.mp3 (320 kbps) formatu. Nećete požaliti!

 

Vjeran Stojanac, KLFM

autor: el5egundo, 04/02/2013

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Tuxedomoon – Pink Narcissus (Crammed Discs, 2014.)

16/05/2014.

Novoobjavljeni album art rock skupine Tuxedomoon u stvari je iznova napisani soundtrack za kontroverzni film ‘Pink Narcissus’ američkog avangardnog redatelja Jamesa Bidgooda. Odgovor na pitanje u kojoj mjeri ovaj minimalistički i pomalo linearni album može pratiti slojevitu i pomalo zbunjujuću strukturu vizualnog izvornika može dati tek simultani doživljaj kroz oba medija, no sam će album, sudeći po prvim kritičarskim hvalospjevima zasigurno naći svoje mjesto u srcima dugogodišnjih štovatelja glazbe Tuxedomoona.

Elysian Fields – For Home Cats and Sea Fans

07/03/2014.

For Home Cats and Sea Fans; nedavno objavljeni, sedmi album bruklinškog sastava Elysian Fields ugodno je iznenađenje, i to ne samo zbog neupitne kvalitete majstorski izbrušenih, onirničkih skladbi koje potpisuju gitarsit i autor glazbe Oren Bloedow te pjevačica i tekstopisac Jennifer Charles, već i zbog toga što negira glasine o prestanku glazbenog djelovanja ovog izvrsnog dvojca.

Bill Callahan: Have Fun With God (2014.)

24/01/2014.

Neka Vas ne zbunjuje podatak da se na albumu ‘Have Fun With God’ kriju remixi skladbi s lanjskog ‘Dream Rivera’! Nominalni je duh dub-a prisutan u pozadinskim ritmičkim strukturama, te posebice kroz prozračni eho ambijenta, no taj je dub prije produkt transformacije tipičnih Callahanovih karakteristika poput narativnosti, linearnosti i minimalističke repetitivnosti u eterične, atmosferične produkte obrubljene čudnom, na trenutke nestvarno lijepom aurom, nego li nekakve svjesne intencije tipa “let’s make dub remix!”

The Ministry of Wolves – Music From Republik Der Wölfe (Mute Records, 2014.)

10/03/2014.

Skladanje glazbe za predstavu “Republik Der Wölfe” kazališta Theatre Dortmund je u formi sastava The Ministry of Wolves okupilo neke od najvećih imena ‘ozbiljnijeg’ ogranka suveremene popularne glazbe – Micka Harveyja, Alexandera Hackea, Danielle De Picciotto te Paula Wallfischa. Možemo tek nagađati je li riječ o trenutnom okupljanju s svrhom, ili nećem dugoročnijem, no ovaj album ne samo da obećava, već predstavlja iznimku u doba kada glazba pati od sindroma reciklaže i hipsterizma!

Tjedna rotacija

Arhiva

JEFF PARKER / Suite for Max Brown

Napoli Segreta Vol. 2

LA ROUX / Automatic Driver

PALMS TRAX / Essential Mix

R.E.M. / Live at the Olympia

ĐUTKO / Slušaj mala!