KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Diskografska kolekcija jesen/zima 2012.

Tek jedna napomena – nije riječ o najavi emisje a bogami niti o modnoj recenziji već o klasičnom članku, a objavljuje se u rubrici Exit zbog jednostavnosti i prikazivosti!

 

 

Što li spremaju ovogodišnja diskografska jesen i zima? Hoće li partizansko ukidanje Božićnice pogubno utjecati na kupovnu moć onog dijela populacije tradicionalno naklonjenog nabavci originalnih CD-ova, i kakva se to mračna zavjera krije iza činjenice da najmanje šest albuma renomiranih glazbenih imena izlazi upravo jedanaestog rujna?!

 

Vrelom se i sušnom ljetu još ne nazire kraj, no diskografska jesen, kako je to već običaj, započinje dobrano prije svojeg kalendarskog termina, a po svemu sudeći, ove će godine nadmašiti ne samo karaktersitične prosjeke, već i mnogo smionija očekivanja.

Da ne bude zabune, niti prvi dio 2012. nije podbacio. Ponuda je bila i više nego bogata: svoja su nova ostvarenja javnosti ponudili štovani usamljenici poput Leonarda Cohena. Marka Lanegana i Bruce Springsteena, znatno mlađi Justin Townes Earle koji se polako ali sigurno probija iz nezahvalne sjene velikog oca, osebujna individua Andrew Bird, vječno prisutni i nenametljivi Paul McCartney, nakon više od dvadeset godina iznova okupljeni Ultravox, belgijski progresivni lučonoše dEUS, britanska supergrupa Crippled Black Phoenix te mnogi drugi; spomenimo tek Lambchop, The Wedding Present, Shearwater, Laibach, The Brian Jonestown Massacre, Dirty Three, Garbage i Spiritualized, dok je sam vrhunac ljetnih žega obilježen Handwrittenom, odličnim četvrtim albumom sastava The Gaslight Anthem za koje će vam pojedinci reći da su budućnost ‘rocka’, što god se krilo iza tog pojma.

 

Ukoliko ste bliski klasičnom poimanju rocka, ovaj bi album mogao biti pravi izbor za vas!

 

No, jesen je jesen – doba godine kada se u pravilu intezivira izdavačka aktivnost, a taj tempo biva sve izraženiji približavanjem hladnih zimskih dana da bi kulminirao u adventskom razdoblju, tradicionalnom vremenu darivanja i pojačane potrošnje čak i za nas koji ćemo voljom partizana ovoga puta ostati bez Božićnice.

Kako je već kazano, najraniji udar po potrošačkim džepovima ne čeka kalendarski početak jeseni, odnosno trenutak kada će Sunce na svojoj prividnoj putanji iznova naći u sjecištu ekliptike i nebeskog ekvatora te se početi spuštati ka južnom horizontu. Novi album Swansa nazvan The Seer će se tako u trgovinama naći već 28. kolovoza, a svi bi štovatelji Michaela Gire i njegovog veličanstvenog projekta ovoga puta trebali odriješiti kese i priuštiti si primjerak ovog izvrsnog ostvarenja, ako zbog ničeg drugog, onda zbog činjenice da odriješita atmosferičnost naznačena povratničkim My Father will guide Me up a Rope to the Sky (2010.) pomalo neočkeivano poprima značajke agresivnog zvučnog zida znakovitog za ona rana ostvarenja Swansa iz osamdesetih, primjerice Filth ili Greed. Ukoliko vas financijski razlozi spriječe u spomenutoj namjeri, uvijek vam ostaje mogućnost ilegalnog skidanja istog sa svemrežja!

 

Naslovnice nadolazećih albuma Swansa i Calexica

 

Otprilike u istom terminu bi se trebao ukazati i Election Special starog roots rock čarobnjaka Ry Coodera, a početak rujna bi mogao uveseliti štovatelje čudnovate kantautorice Cat Power, koja se nakon četverogodišnje stanke vraća sa albumom Sun, dok će se tri dana poslije trebao pojaviti The Laughing Stalk, dugoočekivani novi uradak Wovenhanda koji bi mističnog Davida Eugene Edwardsa trebao prikazati u znatno energičnijem, moglo bi se kazati i rockerskijem izdanju. Produkcija The Laughing Stalka je povjerena Alexanderu Hackeu, bivšem gitaristu Einstürzende Neubautena, a sada Edwardsovom kolegi u novoj inkarnaciji Crime and the City Solutiona, čiji se novi album također očekuje kroz nekoliko narednih mjeseci, a takav izbor, vjerujte mi, obećava!

Jedanaesti rujan jest misterij. Taj je po zlu zapamćen datum ove godine poslužio kao odskočna daska za najmanje tucet dugosvirajućih projekata iza kojih stoje brojna renomirana imena. Tako će se tog utorka u trgovinam diljem svijeta naći novi albumi Boba Dylana (Tempest), Calexica (Algiers), Firewatera (International Orange), Davida Byrnea i St. Vincenta (Love This Giant), Neila Halsteada (Palindrome Huntches) i Avett Brothersa (The Carpenter), no lista niti izdaleka nije zaključena! Poslije ovoga se i najveći skeptici mogu zapitati kakve to sive eminencije vode zakulisne igrice i vuku konce diskografske industrije?!

Do kraja rujna bi svjetlost dana trebali ugledati i I bet on Sky Dinosaur Jr-a, Battle Born The Killersa, Elysium Pet Shop Boysa te The Runner sastava The Sea and the Cake… i tako smo, pomalo neprimjetno zašli u kalendarsku jesen.

Listopad nam donosi Transcendental Youth, novo ostvarenje Johna Darniellea, odnosno njegovog sastava Mountain Goats, Shifty Adventures in Nookie Wood Johna Calea, The 2nd Law Musea (čudno da njih nema na 11/9 listi!), mini album No Sadness or Farewell Crippled Black Phoenixa, te (upravo tako!) tridesetičetvrti album Van Morrisona, nazvan Born to sing: No Plan B! Jednostavno i iskreno.

 

The Laughing Stalk, album koji bi trebao prikazati Wovenhand u drukčijem svjetlu!

 

Slijedi mala, no logična i očekivana stanka, tako da će se broj novih izdanja bitno smanjiti tijekom studenog – u tom bi se kontekstu mogao spomenuti tek !Dos!, drugi dio trilogije !Uno! !Dos! !Tre! američkog punk sastava Green Day, te Music from another Dimension časnih dinosaurusa Aerosmith (još jedan dokaz da pojednici ne znaju procjeniti vrijeme za časno povlačenje sa scene). Ništa neobično, ova se šupljina redovito može opravdati približavanjem kraja godine i dolaskom prosinca koji će po pravilu iznjedriti pregršt odličnih ostvarenja koja autori često i ne najavljuju, barem ne striktno.

Upravo tako – rijetki su autori koji će pristati na marketinšku glupost iznošenja točnog datuma izlaska svojeg novog ostvarenja u terminu koji tradicionalno bilježi najveće gužve po trgovinama svih vrsta, pa tako i glazbenih izdanja. Faktor iznenađenja su zasad odlučili narušiti tek Linkin Park koji su nedugo po objavi opovrgli izjavu o izlasku novog albuma; no njih ionako ne treba shvaćati ozbiljno. Tijekom mjeseca bi se trebao pojaviti i novi uradak Becka, no ovaj neskriveni genij suvremene glazbe očito manipulira javnošću tvrdeći kako se njegov novi album neće pojaviti u nekoj od klasičnih formi (LP – CD – MP3), već kao notni zapis kojega će potencijalni kupac moći sam izvoditi. Eto idealnog božićnog poklona za glazbene zanesenjake!

Ostaju nam, dakle, tek pretpostavke o velikim imenima koja će svoje albume plasirati na tržište kroz prosinac. Neka nagađanja spominju Kraftwerk, Radiohead, Metallicu, Motörhead, The Strokese, Tool, Queens of the Stone Age, pa čak i povratnički album Adama Anta kojemu se zasad zna ime (Adam Ant Is the Blueblack Hussar in Marrying the Gunner’s Daughter), no termin je, uz izuzetak spominjanja tekuće godine i dalje upitan.

Bilo kako bilo, predstoji nam nekoliko mjeseci bogatih kako najavljenim glazbenim izdanjima, tako i onima koja se pripremaju u tišini i izolaciji i koja bi tek trebala biti pun pogodak.

Vrijeme će, kao i obično, reći svoje!

 

                 sa štovanjem;

 

                                                                          Vjeran Stojanac

autor: el5egundo, 18/09/2012

, , , , , , , , , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Pink Floyd – The Endless River (2014.)

13/11/2014.

Rijetko je koji album izazvao toliko bure, podjelivši štovatelje pojedinog sastava u međusobno sukobljene tabore. Zlobnici će reći kako je ta podjela jedini uspjeh koji je ‘The Endless River’ polučio, no na njihovu žalost, istina je drugačija. Riječ je o iznimnom ostvarenju, remek djelu koje dostojno okrunjuje pola stoljeća dugu karijeru najveće rock institucije i jednog od najprogresivnijih sastava svih vremena!

The Beatles – Bijeli album / Revisited

0:00–0:00 Nedjelja 20.1.2019.

The Beatles. Bijeli album. Dvostruki. 50 godina kasnije.   I tako, vraćamo se u 68′.. Prošlo je 50 godina od…

Elysian Fields – For Home Cats and Sea Fans

07/03/2014.

For Home Cats and Sea Fans; nedavno objavljeni, sedmi album bruklinškog sastava Elysian Fields ugodno je iznenađenje, i to ne samo zbog neupitne kvalitete majstorski izbrušenih, onirničkih skladbi koje potpisuju gitarsit i autor glazbe Oren Bloedow te pjevačica i tekstopisac Jennifer Charles, već i zbog toga što negira glasine o prestanku glazbenog djelovanja ovog izvrsnog dvojca.

POTBELLY 25.OBLJETNICA

18/12/2019.

Umjesto slušanja „punk rocka“ kao Green Shit, mislim Day, samo okrenite na Potbelly. Nećete požaliti.

Tjedna rotacija

Arhiva

MOGWAI / As The Love Continues

DAFT PUNK / Random Access Memories (2013)

MOTORAMA / Pole Star

MR.C / Retro

MICHAEL KIWANUKA / Out Loud!

GABI NOVAK & ARSEN DEDIĆ ‎/ Gabi & Arsen (1980)