KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

dEUS / In a Bar, Under the Sea (1996.)

15:00–16:00 Četvrtak 27.10.2016.

Još jedan blješteći biser u KLFM-ovoj zbirci utjecajnih i kultnih uradaka zvanoj ‘Nezaboravne vatre’!

In a Bar, Under the Sea drugi je album belgijskog prog/art sastava dEUS. Objavljen 1996., točno dvije godine nakon hvaljenog dugosvirajućeg prvijenca Worst Case Scenario, ovaj uradak nastavlja definiranom stazom, no istovremeno zvuči sigurnije i zrelije.

Worst Case Scenario je naime bio jedan od onih šokantnih, probojnih debut albuma, raznolik i energičan kolaž skladbi koje su, iako stilski obojane raznolikim utjecajima, svejedno zvučale kao dio čvrste cjeline. Ukupan su dojam popravljale pojedine pjesme koje su kvalitetom i prijemljivošću odskakale od ostatka materijala, mada ih je pomalo teško okarakterizirati hitovima; primjerice Suds & Soda, Jigsaw You i Hotellounge. Kritika se već tada suočila sa nezahvalnim poslom kategorizacije dEUS-ova izričaja, pa je na koncu uporabljen kompromisni pojam art-rock koji slušatelju malo toga govori – na koncu, sličnu su sudbinu doživjeli brojni novovalni sastavi koji su izbjegavali uklapanje u ‘ladice’ (Japan, Bauhaus i Comsat Angels, između ostalih, a sudbina nije zaobišla ni vrhunski mada diskutabilni Radiohead).

deus13

Ipak, neke dječje bolesti nije bilo moguće izbjeći. Unatoč svojoj linearnosti i koheziji, Worst Case Scenario je na trenutke djelovao rasplinuto i nedorečeno, što se opet može pripisati kako eklektičnom modelu, tako i mogućoj neuigranosti i nekoordiniranosti članova sastava (uz neslužbenog lidera, tekstopisca, gitarista i pjevača Toma Barmana, ogroman su doprinos na ovom djelu pružili i violinist Klaas Janzoons te basist Stef Kamil Carlens).

In a Bar, Under the Sea vješto izbjegava zamke koje su prožimale nastupni album i djeluje kao ono što jest; detaljno planiran i vješto realiziran projekt sastava koji zna što želi i koji ne samo da figurira već i djeluje kao složan kreativni kolektiv. Stečena se zrelost manifestira i u načinu na koji trojka Barman – Janzoons – Carlens uobličuje kompozicije, tako da su eventualna skladateljska i izvođačka razilaženja ispolirana i neutralizirana nauštrb djelovanja pod ‘zajedničkim nazivnikom’, a da time nitko od spomenutih nije ostao zakinut… Ili je tako barem izgledalo te danas već davne 1996. jer će samo godinu dana poslije Stef Kamil Carlens napustiti bend kako bi glazbenu karijeru nastavio u okviru vlastitog pogona, sastava Zita Swoon.

Drugi je album dEUS-a bio dakle apsolutni trijumf, a slavodobitni će niz biti nastavljen i narednim uratcima, od kojih je vrijedno spomenuti The Ideal Crash (1999.),  te Vantage Point (2008.). Dio zahvala definitivno ide i producentu Ericu Drewu Feldmanu, bivšem kalvijaturistu Captaina Beefhearta, te suradnicima Scottu McCloudu (Girls Against Boys) i Danu Colleyju (Morphine). Upitno je u kojoj je mjeri Feldman intervenirao na autorskom materijalu Barmana i društva, no u konačnici In a Bar, Under the Sea nudi znatno više znakovitih i pamtljivih kompozicija od svojeg prethodnika. Još jednom, uvriježeni pojam ‘hit’ nema značenja u slučaju dEUS-a, ali brojevi poput Fell of the Floor Man, Opening Night, Little Aritmetics, Serpentine ili (Thank You) for the Roses) mogu figurirati na odredjenoj hitoidnoj razini.

KLFM se nada da vas je ovaj kratki najavni tekst zainteresirao, te da ćete pružiti šansu ne toliko samom dEUS-u koliko vašim ušima koje već četiri godine vjerno i dosljjedno obogaćujemo novim nezaboravnim iskustvima. Ukoliko nemate predrasuda prema elektičnosti i eksperimentalnosti, ovaj je sastav i njegov ovdje priložen drugi album pravi izbor za vas, kao što je u proteklim godinama (pa i dan danas) nezaobilazna stavka na privatnim listama većine nas iz kolektiva.

Imajte onda na umu: četvrtak, 27. listopada i nedjelja, 30. listopada ove 2016., u 15.00 h na streamingu radija KLFM – dEUS i In the Bar, Under the Sea. A kad odvrtimo zadnje tonove pjesme Wake Me Up Before I Sleep, nema razloga za tugu, jer dan nakon je Halloween!

r-383036-1167865301

 

dEUS: In a Bar, Under the Sea (1996.)

01 I Don’t Mind What Ever Happens (0:46)
02 Fell Off The Floor, Man (5:13)
03 Opening Night (1:38)
04 Theme From Turnpike (5:46)
05 Little Arithmetics (4:30)
06 Gimme The Heat (7:38)
07 Serpentine (3:17)
08 A Shocking Lack Thereol (5:52)
09 Supermarketsong (1:56)
10 Memory Of A Festival (1:52)
11 Guilty Pleasures (4:23)
12 Nine Threads (3:34)
13 Disappointed In The Sun (6:03)
14 For The Roses (4:57)
15 Wake Me Up Before I Sleep (2:53)

autor: Vjeran Stojanac, 25/10/2016

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

SOFT CELL / Non-Stop Erotic Cabaret (1981)

15:00–16:00 Četvrtak 15.8.2019.

U vrijeme dok smo internet čuvali za vikende, kada bismo ukućanima najavili da će sljedećih pola sata telefonska veza biti…

HOMELIFE / Flying Wonders (2002. Ninja Tune)

15:00–16:00 Četvrtak 15.6.2017.

Nakon dva fina albuma o vlastitom trošku (Madwaltz), Manchesterovo tajno oružje Homelife je konačno uočeno. Agit-funksters iz velikog dima, Ninja Tune, dali su im platformu koju zaslužuju.

FIREWATER / The Man On The Burning Tightrope (2003.)

11/05/2016.

“The Man On The Burning Tightrope” jedno je od onih ostvarenja koja zbog relativne anonimnosti autora teško nalaze put do šireg auditorija, ali u svojoj klasi predstavljaju definitivni vrhunac izražaja određenog sastava. Ovdje su Tamir, Paul, Oren te posebice Tod pružili svoj maksimum, uspješno sintetizirajući punk, jazz, cabaret, klezmer i ‘cirkusku’ glazbu stvarajući tako album koji se može promatrati kao sublimacija svega onoga što Firewater jest, kako u ideji tako i u praksi!

SIMPLE MINDS / Empires And Dance (1980.)

22/08/2017.

‘Empires and Dance’ (1980.) je ključni album Simple Mindsa, djelo koje je stapanjem post punk zvuka i ritmičke elektronike najavilo neka nova razdoblja. Definitivno ostvarenje prije svog vremena!

Tjedna rotacija

Arhiva

M WARD / Migration Stories (2020.)

BOBBY WOMACK / The Poet (1981)

DIRTY PROJECTORS / Overlord

LIXON / Disco House Karantena

BILL WITHERS / Live at Carnegie Hall

Mayales / svima želim Raj za sve (Aquarius records 1999)