KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Dente @ Teatro Colosseo (Torino)

U Aperitiv baru donosimo refleksije sjajne torinske travanjske večeri s Giuseppeom Peverijem i njegovim Dente.

U Aperitiv baru donosimo refleksije sjajne torinske travanjske večeri s Giuseppeom Peverijem i njegovim Dente.

IMG_2148

Turneja, promocija albuma “Almanacco del giorno prima”, koncipirana je kao niz koncerata po talijanskim teatrima (Busseto, Firenze, Bologna, Verona, Senigallia, Rimini, Perugia, Torino, Genova, Milano, Roma, Napoli). Posebno zadovoljstvo je bilo slušati Dente na osmom koncertu u ovom nizu, u Torinu.

Teatar Colosseo smješten je u povijesnom torinskom kvartu San Salvario u kojem se unatoč vidljivoj gentrifikaciji, još uvijek nadzire ona prljavština i eklektičosti industrijskog grada kakav je nekad Torino bio. Između novih slow food restorana i hipsterskih aperitiv barova, još se mogu vidjeti lokalne gradske imigrantske bande, ultrasi obje gradske navijačke skupine i nervozne sjene s cigaretama, u donjim majicama, koje gledaju s balkona radničkih stanova kvarta. Blizina torinske željeznice stanice Porta Nouva, daje cijelom kvartu posebnu notu živopisnih gradskih likova i spodoba, u šarenom scenariju multietničkog kvarta, sa skoro stotinu raznih nacija. Teatar, sagrađen u 20. stoljeću, nije odabran slučajno. Atmosfera je već na početku odisala posebnim osjećajem talijanskih koncertnih dvorana 60-tih godina (ipak su ovdje svirali  Fabrizio De Andre, Paolo Conte, Franco Battiato i Vinicio Capossela).

Dente je za ovu turneju okupio sjajnu skupinu od multiinstrumentalista, skoro svaka od skladbi imala je drugačiju glazbenu postavu, s plug-in ili akustičnim verzijama. Poseban je osjećaj bio ponovo uživo slušati melotron (tj. talijansku verziju – Farfisa), koji je i dao onaj posebni vintage zvuk zadnjem albumu. Koncert je na pola podijelio središnji set, u kojem Dente solo uz akustičnu gitaru, snima i reproducira svoju izvedbu na starom analognom magnetofonu.

IMG_2184

Playlista je bila većinom temeljena na “Almanacco del giorno prima”. Osobni vrhunac večeri bilo je vizualno finale, u kojem Dente nosi posebno dizajniran šešir s reflektirajućim zrcalima, koji generira fascinatan lo-fi “laserski” light show kod izvođenja “Remedios Maria”, a zatim odmah “Meglio degli dei” s Giuseppeom na pianu.

Torinska travanjska večer, na svjež i aktualan način, ponovo je vratila feeling zlatnih godina talijanske glazbe 60-tih. Dente nam, uz Ex-Otago, Colapesce, Brunori Sas i Fitness Forever, ponovo vraća najbolje zvukove 60-tih, ali i 70-tih i 80-tih godina. Na kraju nije bilo moguće ne pomisliti kako bi neka od jadranskih gradskih bašti i štekata uz more, bila idealna pozornica ljetnog gostovanja.

IMG_2174

TRACKLIST:

Stefano Bollani & NDR Bigband – La Sicilia
I Tangheri – Tango Del Mare
A.A.V.V. – Artisti Mandala Concerti – Introduzione : Mircanto
Manlio Sgalambro – La mer
Claudio Baglioni – Le Strade Di Notte
Claudio Lolli – Hai mai visto una citta
Milva – Chi Mai
Stelvio Cipriani – La Morte Cammina Con I Tacchi Alti
Armando Trovajoli – Masquerade
Bruno Nicolai – I Want It All [Femmine Insaziabili]
Giorgio Gaber – Prova a pesare Annibale
Fabrizio De Andre – Delitto Di Paese
Francesco De Gregori – Belle Epoque
Giardini di Miro – xx.
Franco Battiato – Atlantide
Baustelle – Maya colpisce ancora
Be Forest – Totem
manzOni – Una Garzantina
Le Luci Della Centrale Elettrica – Emilia paranoica
Fitness Forever – Il Mare
Brunori Sas – Arrivederci tristezza
Ex-Otago – L’eta della spesa
Colapesce – Un giorno di festa

SPECIJAL: Dente @ Teatro Coloseo (Torino)
Dente – Chiuso dall’interno
Dente – Incubo
Dente – A Me Piace Lei
Dente – Buon Appetito
Dente – Invece tu
Dente – Casa mia
Dente – Remedios Maria
Dente – Meglio degli dei
Dente – Vieni A Vivere

autor: mondo cinematico, 19/04/2014

, , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Mondo Cinematico

10:00–12:00 Nedjelja 19.11.2017.

U želji da otvorimo prostor i drugim glazbenim izvorima, prije svega mediteranskom i sinematičnom zvuku, Aperitiv bar mijenja svoje ime (ali ne i vlasnika) i postaje — Mondo Cinematico.

Nostalgia

10:00–12:00 Nedjelja 29.3.2020.

Nedjeljno jutro u karanteni uz Aperitiv bar Mondo Cinematico.

Gennaro Cosmo

07/06/2014.

U Aperitiv baru, sasvim intencionalno, gostuje neponovljivi napoletanac, Gennaro Cosmo Parlato. Slušamo stvari s albuma “Che cosa c’è di strano?” (2005), covera talijanskih primadona iz osamdesetih godina, ali i Propagandin “Duel” s engleskog albuma covera “Remainders” (2006). Prigodno gostuju i Renato Zero, Caparezza, Califano i Dalla.

Primo

10:00–12:00 Nedjelja 8.1.2017.

Aperitiv bar na minusu – sviramo dosta premijera (Mokadelic, Niccolo Fabbi…), nešto zaboravljenih 80-tih (Scotch, Moskow…) i probrano iz kolekcije velikana.

Tjedna rotacija

Arhiva

MOGWAI / As The Love Continues

DAFT PUNK / Random Access Memories (2013)

MOTORAMA / Pole Star

MR.C / Retro

MICHAEL KIWANUKA / Out Loud!

GABI NOVAK & ARSEN DEDIĆ ‎/ Gabi & Arsen (1980)