KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

DEBELI PRECJEDNIK // FAT PREZIDENT

Ususret Fido Music Weekendu donosimo vam još jedan zanimljiv intervju izravno iz Slavonije…

Dosta je vremena prošlo od albuma “Fist From East” pa do albuma “Godina Majmuna”, kako gledate na to prošlo vrijeme u odnosu na danas?

DP/FP: Kao na crno bijele slike iz djetinjstva. Lijepo  to vrijeme bilo . Stariji smo. Ali nismo puno pametniji. Što bi rekli Gang green:” Older…Budweiser”.

Kako biste svoju glazbu približili mlađim naraštajima ili onima koji će vas imati prilike po prvi puta slušati na FIDO MUSIC WEEKENDU?

DP/FP: Punk rock sa puno prijateljstva i srca. Koncerti su zapravo naš najbolji način komuniciranja. I ne samo naš, smatramo da je to uopće najbolji način da publika shvati o čemu se radi, te da se pozitivna energija zajedno podijeli.

Zanimljivo je i ime jednog vašeg albuma “Bruto Slavo/VBK” možete li nam ispričati kako ste došli do tog naziva albuma?

DP/FP: „Bruto Slavo“ je naime pogrdni naziv kojim su talijani zvali balkance, poglavito s naših prostora, koji su išli u Italiju trbuhom za kruhom, uglavnom raditi kao „bauštelci“. Kad se nisu mogli uklopiti u talijanski lajfstajl i dalje su se ponašali kao balkanci, pa su ih talijani tako nazvali u smislu – seljačine.

Na jednom koncertu u Sloveniji smo svirali s talijanskim bendom, ne mogu se sjetiti imena, ali se sjećam da su u backstageu čitali knjige. Mi smo se, naravno, ponašali uobičajeno. Balkanski. Pokrali smo im svo pivo pa su nas, onako pogledima ispod spuštenih naočala na pola nosa nazvali „Bruto Slavo“. Umjesto da nas to vrijeđa, nama se to svidjelo i bili smo pomalo i ponosni na to pa smo tako nazvali album.

VBK je pak ime zloglasnog kvarta u Osijeku gdje su neki članovi benda odrasli i gdje i dan danas imamo probe u atomskom skloništu. Tamo se događaju najneobičnije stvari koje sam ikada vidjeo, čuo… ponekad i sudjelovao. Ali nama je tamo lijepo. To je naš dom. Zato smo dio albuma koji je otpjevan na hrvatskom jeziku posvetili tom dijelu Osijeka.

Inače, VBK zovu i Planet majmuna… Mislim da to dovoljno govori samo za sebe.

 Ljudi izvan granica Hrvatske vas dosta uspoređuju s bendovima poput Nofx, Lagwagon, No Use For A Name i mnogim drugim velikanima Punkrock glazbe, da li vam to laska i da li ste imali prilike zasvirati s nekima od njih?

DP/FP: Takve usporedbe laskaju, naravno. Imali smo priliku svirati s NOFX u Opatiji i upoznati se s njima. Dragi ljudi. Dok su pri svijesti.

Trebali smo svirati s Lagwagon, no na taj smo koncert zakasnili jer smo imali prometnu nesreću pa smo propustili naš termin. No svejedno smo uspjeli progovoriti nekoliko riječi i odigrati s njima partiju nogometa ali bez lopte, već s plastičnom flašom. Naravno, pobjedili smo smotane amere, ako je to uopće bilo upitno. Na kraju smo i njima pokrali pivo pa su nas nazvali „bruto Slavo“, ali na američkom slengu, „fucking Balkans“.

S No use for a name nismo svirali, a kako stvari stoje, ni nećemo.

Glazba je ionako jezik za sebe tako da ne vidimo prepreke da pjevamo na engleskom i hrvatskom.

Specifična stvar kod vas je da pjevate i na Engleskom i na Hrvatskom, kako publika reagira na to? Vaša pjesma “Farmerska” je s godinama ( više od 20 godina na sceni op.a. ) postala svojevrsni klasik koji se što se kaže pjeva i na sprovodima i na vjenčanjima, da li ste očekivali toliku popularnost te pjesme u vrijeme kada je nastala?

DP/FP: Glazba je ionako jezik za sebe tako da ne vidimo prepreke da pjevamo na engleskom i hrvatskom.

“Farmersko srce” smo napisali za mog pokojnog oca. Nekako se odmah počela pjevati u kafiću koji nam je bio baza, Kestenu, na pijanim subotnjim fajrontima uz skidanje majica i proljevanje pića, tako da smo već tada znali da ćemo je morati svirati na svakom koncertu.

Jednom prilikom, veliki hrvatski teleoperater nam je ponudio 40.000 kuna da je koriste kao pjesmu za uvodnu špicu najgledanije sportske emisije o Europskom nogometnom prvenstvu na nacionalnoj televiziji. Odbili smo tu ponudu. Pjesma je namjenjena da se pjeva na pijanim subotnjim fajrontima uz skidanje majica i proljevanje pića. Čovjek za kojega je napisana bi više tako volio.

Dugo vas Splitska publika nije imala prilike vidjeti, što im pripremate za FIDO MUSIC WEEKEND, hoćete li svirati više starije stvari ili nas očekuje i poneko iznenađenje?

DP/FP: Bit će iznenađenja. Bit će i više starijih stvari. Volimo se družiti s vama. Lipo je u Splita.

 

autor: krafna, 05/04/2018

, , , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

Što ima? FROOOM!

10/04/2019.

Shvatiti što sve ne vidimo gledajući film ili općenito koristeći se svakodnevno novim medijima nije nimalo lako.

MENT 2020

16/01/2020.

Početkom drugog mjeseca KLFM ide u posjet MENT-u, najvećem showcase ( i mnogo više od toga ) festivalu na ovim…

Cirkobalkana kolektiv / PERIFERIJANS

24/01/2019.

Javna prezentacija rada u nastajanju odigrat će se ovu nedjelju, 27. siječnja, u 18:00h u prostoru udruge KAM HRAM –…

Canadian Pop @ Basket Pub

03/02/2015.

Svi ste pozvani u popularni pub Basket na večer kanadskog popa(i rocka, i indiea, i post-rocka, i electrosounda, i punk rocka, i singer-songwriterstva…) u režiji uvaženog QRT-ovca Galija. Dodjite i zabavite se uz hitove preko 40 kanadskih izvodjača od kojih možemo izdvojiti the Arcade Fire, Japandroids, Islands, the Stars, Neil Young, Destroyer, Caribou, Nomenasno….See you there, kids :-)

Tjedna rotacija

Arhiva

SUFJAN STEVENS / The Ascension

VASCO ROSSI / Bollicine (1983)

NILÜFER YANYA / Crash

ANDREW WEATHERALL / Dalton Superstore

JUANA MOLINA / ANRMAL

Valentino Bošković / Velika Praska (2020)