KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Čudnovati svijet zračnog prometa

Četvrtak ujutro, 10.00 h, termin je već poslovično rezerviran za ekletičku, a katkad i tematsku listu zvanu Soda Fountain. Ovog vam se tjedna, pred produljeni vikend nudi mogućnost leta kroz taj šareni, raznoliki i ne uvijek pouzdan svijet zrakoplova i zračnog prometa. Uživajte u ovih 120 minuta skladbi čija je zajednička poveznica statistički najsigurnije prijevozno sredstvo! Good flight!

 

Svijet je danas, kako kažu, globano selo i to u svakom od značenja. Vijestima koje su nekad putovale s pojedincima, išli oni pješke ili na konju, trebali su mjeseci i mjeseci da dosegnu neke udaljene kutke ove planete.

Danas je stvar drugačija iz temelja: podaci se praktički trenutno prenose među destinacijama, dok pojedincu koji putuje zrakoplovom treba tek nešto više od 24 sata kako bi obišao čitavu Zemlju, vrativši se na polaznu točku. Imajući to u vidu, zamislite kako bi izgledao svijet bez zrakoplova. Putne bi se rute vremenski višestruko produljile, no to je tek jedan od problema. Mnogo jači učinak bio bi onaj psihološki, pošto bi pojedinac shvatio kako su neka područja svijeta iznova udaljena i nedodirljiva. Ukoliko baratate s viškom vremena, uvijek vam ostaju vlakovi kao solucija, no to niti izdaleka nije rješenje.

Najbolji su pokazatelji spomenutog neki nemili događaji koji za posljedicu imaju značajno opadanje korištenja zračnog prometa u korist klasičnih oblika prijevoza; dakle cestovnog, željezničkog i brodskog. Možda je najznakovitija situacija tog tipa zabilježena nakon terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001., kada su brojne aviokompanije zamalo bankrotirale zbog gubitka interesa putnika. Naravno, slično se, mada u nešto manjoj mjeri događa nakon svake zrakoplovne nesreće; istina, u skladu s zastupljenošću iste u medijima. Proteklih je godinu dana tako poprilično negativno djelovalo na zračni promet: dovoljno se sjetiti dva još nerazjašnjena gubitka zrakoplova kompanije Malaysia Airlines (letovi MH 370 i MH 17), ili pak pada leta 9525 Germanwingsa.

plane-night-clouds-1024x640

(intro: Boeing 737 StartUp)
01 Laurie Anderson – The Night Flight From Houston
02 ABBA – Arrival
03 Pink Floyd – Point Me At The Sky
04 Alexander Hacke – Music For Airports
(intermezzo: JFK Air Trafic Control)
05 R.E.M. – Airportman
06 Pavement – Hit The Plane Down
07 The Byrds – Eight Miles High
08 British Sea Power – The Spirit Of St. Louis
09 Bill Callahan – Small Plane
10 Swell Maps – Tokyo Airport
11 Wings – Jet
12 Bob Welch – The Ghost Of  Flight 401
(intermezzo: Tuxedomoon – Dream Flight)
13 Mike & The Mechanics – Par Avion
14 Jethro Tull – Flyingdale Flyer
15 Billy Bragg & Wilco – Airline To Heaven
16 OMD – Enola Gay
17 New Order – Jetstream
18 Allen Ginsberg – Airplane Blues
(intermezzo: Landing Jet Airplane)
19 Laibach – One After 909
20 Beach Boys – Airplane
21 Son Volt – Jet Pilot
22 The Kinks – Gotta Get The 1st Plane Home
23 Tom McRae – The Ballad Of Amelia Earhart
24 The Sadies – A Good Flying Day
25 Saint Etienne – Flight To Tashkent
26 Hüsker Dü – Private Plane
(intermezzo: Tuxedomoon – Flight Again)
27 A Certain Ratio – Flight
28 Serge Gainsbourg – Aeroplanes
29 Joe Henry – Ohio Air Show Plane Crash
30 David Bowie – African Night Flight
31 The Beatles – Flying
32 Pink Floyd – Learning To Fly
33 The Byrds – 2-4-2 Fox (The Lear Jet Song)
(outtro: Hercules Takeoff)

 Airplane_3_(PSF)Stoga Vam pružamo jedno glazbeno putovanje kroz svijet zrakoplova i zračnog prometa, tek onako da se zamislite kako bi civilizacija funkcionirala bez tih, bez obzira na sve te vijesti, statistički i dalje najsigurnijih prijevoznih sredstava. A ukoliko poput potpisnika ovih redaka patite od kronične aviofobije, ništa zato: pravilan omjer alkohola i xanaxa u stanju ju je ublažiti pa i posve odagnati.

Ukoliko ste pak oni rubni slučajevi, uvijek vam preostaju dobri stari vlakovi i brodovi. Nažalost, statistike u tom slučaju nisu na vašoj strani.

Jebiga, ništa nije idealno!

DODATAK: na priloženom linku možete putem iscrpnih tablica te nešto manje informativnog  flash widgeta steći uvid u sve bitnije zrakoplovne nesreće od 1998. naovamo!

LINK

 

powered & provided by ©eXit

 

autor: Vjeran Stojanac, 01/04/2015

, , , , , ,

Vezane objave

Arhiva

On the Road

06/05/2014.

U skladu s našom najavljenom akcijom izvođenja radija ‘na cestu’ (subota, 10. svibnja 2014., od 17.00 do 22.00 h), i ovo će se izdanje emisije/liste Soda Fountain prigodno pozabaviti sveprisutnim fenomenom ceste, mada u jednom njegovom specifičnom značenju, onom koje je danas već postalo dio opće kulture i neke bolje prošlosti.

The Faceless ’90s

24/02/2015.

Ovog vas tjedna Soda Fountain vodi u šetnju kroz uglavnom bezlične i nezanimljive devedesete. Barem su mediji svojim forsiranjem isključivo dva trenda; grungea i britpopa stvorili takav dojam. Mada, bilo je u toj dekadi i zanimljivih pojava, genijalnih autsajderskih imena koja izbjegavju kategorizaciju. A to je, ne zaboravimo, i vrijeme kada alt. country konačno izlazi iz ormara!

Back to the ’70s

18/06/2014.

Iako bitno tmurnije i nesigurnije od lepršavih šezdesetih, u glazbenom su smislu sedamdesete bile bitno šarenije od prethodnog desetljeća. Vrijeme je to smjene generacija i rađanja novih trendova, u prvom redu punka koji će u svojem kratkom životu postaviti temelje svoje post inačice. te kroz model novovalnog rocka definirati zvuk koji na određen način još i danas diktira pravila na nezavisnoj glazbenoj sceni.

Snow falls into Military Temples…

10:00–12:00 Četvrtak 23.2.2017.

Zbog ove ne baš sniježne zime, današnja će Soda Fountain pokušati dočarati barem djelić snježnog ambijenta; kroz pjesme koje se bave ‘snježnom’ tematikom, ili barem nazivom referiraju na snijeg!

Tjedna rotacija

Arhiva

ROSA / Aqua Di Sale

VA / Shio-No-Michi Vol.2 (1994)

BOMBAY BICYCLE CLUB / Is It Real

d0d0 / Anthology Mix

LET 3 / Živi Kurac

Haustor – Treći svijet (Jugoton 1984.)