KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Centro-matic – Take Pride in Your Long Odds (2014)

Novi se album Centro-matica javlja nakon skoro trogodišnje pauze (prethidnik, Candidate Waltz datira iz 2011.), i po riječima ključnog igrača Willa Johnsona, rezultat je glazbenih i tematskih dvojbi, odnosno razračunavanja brojnih u njemu sadržanih fiktivnih likova. Prividna je nedifiniranost prije rezultat samog postupka snimanja, pošto je ostatak benda onaj koji je Willove glazbene skice uobličavao u konačne pjesme, često se svjetlosnim miljama udaljavajući od njegove izvorne zamisli, no to je upravo ono što ovaj album, unatoč sveprisutnoj čvrstoći čini lepršavim i atmosferičnim!

Novi se album Centro-matica javlja nakon skoro trogodišnje pauze (prethidnik, Candidate Waltz datira iz 2011.), i po riječima ključnog igrača Willa Johnsona, rezultat je glazbenih i tematskih dvojbi, odnosno razračunavanja brojnih u njemu sadržanih fiktivnih likova.

centromatic-mainUpravo tako – Willa su tijekom pisanja ovih skladbi mučile neke dvojbe, pa su pjesme mijenjale svoja akustična, odnosno električna ruha u potrazi za funkcionalnom formom. Dobili smo tako album pomalo nervozne potke i promjenjive atmosfere (možda je ‘nekoherentan’ pravi izraz?) koji možda i ne spada u sam vrh Centro-maticovog opusa, no jako dobro ilustrira autorsku zrelost Matta Johnsona i društva.

Take Pride in your Long Odds posjeduje izvjesnu dozu prostornosti i lelujavosti, no bez onog fluidnog, poluakustičnog pristupa koji je karakterizirao zvuk sastava South San Gabriel (iza ovog enigmatičnog imena se krije tek privremeni i povremeni bijeg Johnsona i ostatka Centro-matica u folkerskije vode). Prividna je nedifiniranost prije rezultat samog postupka snimanja, pošto je ostatak benda onaj koji je Willove glazbene skice u studiju uobličavao u konačne pjesme, često se svjetlosnim miljama udaljavajući od njegove izvorne zamisli. Uostalom, lagani osjećaj nedovršenosti je redovni pratitelj sastava koji su u jednom periodu djelovanja koketirali s lo-fi estetikom, pa ni Centro-matic ne mogu biti izuzetak. Razmislimo li bolje, upravo taj ‘feeling’ daje ovom albumu onu finalnu notu istovremene čvrstine i pitkosti!

autor: Vjeran Stojanac, 10/06/2014

,

Vezane objave

Arhiva

SON LUX / Lanterns

05/11/2013.

Pet godina smo čekali Ryann Lotta- da se kao Son Lux dobaci približno stratosferi u koju ga je lansirao prvi album “At War with Walls & Mazes” izdan te 2008. za Anticon. I dočekali smo.

THOM YORKE / Anima

15:00–16:00 Subota 20.7.2019.

Treći solo album Thoma Yorkea je izuzetno upečatljiva distopijska rapsodija.

BECK / Colors

15:00–16:00 Srijeda 18.10.2017.

Beckov trinaesti album je kolekcija neodoljivo prpošnih i energičnih pop pjesama u sto koluri!

THE ANTLERS / Familiars

21/04/2014.

Peter Silberman je najsretniji tužan čovjek na ovoj planeti. I dolaze ga čuti i ovi iz obližnjih galakasija. Familija.

Tjedna rotacija

Arhiva

PARBLEU / Danse Cette Zik

VASCO ROSSI / Bollicine (1983)

NILÜFER YANYA / Crash

PETE TONG & BOOKA SHADE / All Gone

JUANA MOLINA / ANRMAL

Valentino Bošković / Velika Praska (2020)