KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Budućnost se zove Bohemija

23:00–1:00 Ponedjeljak 1516.4.2019.

Bohemija je nastala, reći će nam, kao rezultat želje svih šest članova benda, a svako od njih već ima određena iskustva u drugim bendovima, da u muzici koju rade bude što manje kompromisa. Prvi album “Sve naopako” je bio dovoljno dobar da dobije i našu pažnju, a sa drugim su napravili i taj iskorak da smo ih morali i ugostiti.

Piše: Dejan Kožul (KUPEK)

 

Počnimo ovu najavu sa onim glupim vicem u kom grupa indijanaca zarobljava Amera, Rusa i, nekog našeg. U ovom slučaju to je Srbin iz Niša. Na negodovanje zarobljenih koji su pokušali isticati svoju veličinu onim: “Znate li vi ko sam ja, odakle ja dolazim”, indijanci odluče da će pustiti onoga za čiju su državu čuli. Amer se tako nije proslavio isticanjem najmoćnije države na svetu, Rus isticanjem najveće države na svetu , na što će ovaj iz Niša: “Ako za njih niste čuli gde ćete čuti za moju državu?”. Indijanci pitaju: “Ma, koja je to država?” A ovaj će: “Mala jedna država. Srbija. A grad je Niš”.

Indijanac potom pucne prstima i kaže: “Neša Galija”.

E, ova priča nema apsolutno nikakve veze sa tim Nišom, sa Nešom Galijom, sa Kerberom… Ova priča ima veze sa nekim drugim Nišom i sa nekim drugim ljudima koji možda neće imati toliko domet kao Neša Galija, ali zaslužuju svaku sekundu pažnje.

Evo, ima manje od mesec dana kako je bend Bohemija iz Niša objavio svoj drugi album. Čudna li je imena: “Nasmeši se i reši se?” Da. Sa znakom pitanja na kraju. Zašto? Valja li se prvo nasmešiti pa rešiti objaviti album, npr? Ili se smešiti na kraju? Šta je bilo pre – koka ili jaje?

Ovu enigmu, te kako nam valja kroz život pričali smo sa Jankom, Milošem, Dimitrijem i Didom, koji čine dve trećine benda, odnosno četiri šestine.

Bohemija je nastala, reći će nam, kao rezultat želje svih šest članova benda, a svako od njih već ima određena iskustva u drugim bendovima, da u muzici koju rade bude što manje kompromisa. Prvi album “Sve naopako” je bio dovoljno dobar da dobije i našu pažnju, a sa drugim su napravili i taj iskorak da smo ih morali i ugostiti. Sjajan album, sjajnog benda, koji posebno sjaji na nastupu, u što smo se imali prilike uveriti na koncertu u beogradskom KC Gradu.

A gde je tu Niš? Dole negde na jugu Srbije. Muku muči sa svojim postojanjem ili bolje reći nestajanjem, kao i druge sredine koje nisu glavni gradovi, u ovim našim balkanskim vukojebinama. Bohemija, baš kao i brojni drugi bendovi iz tog grada, a scena je jača nego što možete i da zamislite, u nekom drugom vremenu bili bi možda i najbolji ambasadori Niša. Grad je to u kom žive, ali i grad koji vole i koji izvire iz njih, pored svih teškoća.

Odsečeni su, nemaju prostora za svirke, a primećuju i da su dirnuli možda tamo gde i ne bi trebali. Ili barem tako neki misle. Bend koji se izražava univerzalno, a ne lokalno kao da je zagazio u prostor koji je rezervisan isključivo za beogradske bendove i kao da je lakše bendu iz Niša, kao što je to nekad lakše bilo Goriboru iz Bora, da se probije u Hrvatskoj, nego u samoj Srbiji. Nije da tako treba biti, ali tako je.

Stoga, neka činjenica da Bohemija dolazi iz Niša ubuduće bude preporuka, a nikako prepreka, a to treba primeniti i za ostale bendove sa kojima smo se potrudili da vas bar donekle upoznamo u ovom niškom KUPEK izdanju koje možete slušati u ustaljenom terminu od 23 h. Neša Galija je prošlost, a budućnost se zove Bohemija. Ako je promašite ovog ponedeljka, čeka vas na KUPEK mixcloud kanalu.

autor: dejan kozul, 15/04/2019

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Žena sa čeličnim kostima

23:00–1:00 Ponedjeljak 1617.7.2018.

Nelson Mandela nije doživio stotu ali je doživio brojne strahote. Brega i družina takve teško da su mogle i sanjati…

Sto dana nade

14/03/2015.

Kad su omladinci i omladinke pre nešto više od 100 dana ušli u, tada zatvoreni, bioskop Zvezda, bila je to vest dana i to danima. Bila je i kulturni događaj godine 2014. Gotovo da ne postoji kulturni, a posebno filmski delatnik koji nije prošao kroz oronuli bioskop, uslikao se, dao podršku…Sve je izgledalo kao iz nekog drugog sveta, možda onog Branka Kockice, u kom su kuće od čokolade, a prozori od marmelade. Problem je samo što se te kuće brzo otope, baš kao i silna podrška.

Vava, dobri duh grada Rijeke

23:00–1:00 Ponedjeljak 1.6.2020.

Postoje tako neki likovi iz naših života koji, bez obzira na sva turbulentna dešavanja, nikad ne blijede. Slučajno ste ih…

Rođendansko KUPEK izdanje

14/02/2015.

U nedjelju, 01.02.2015., KUPEK – Kulturno um(j)etnički program edukativnog karaktera je proslavio svoj četvrti rođendan. Ovaj bitan dan ne spada…

Tjedna rotacija

Arhiva

MOGWAI / As The Love Continues

DAFT PUNK / Random Access Memories (2013)

MOTORAMA / Pole Star

MR.C / Retro

MICHAEL KIWANUKA / Out Loud!

GABI NOVAK & ARSEN DEDIĆ ‎/ Gabi & Arsen (1980)