KLFM

Kunst & Liebe Frequency Machine

Budućnost se zove Bohemija

23:00–1:00 Ponedjeljak 1516.4.2019.

Bohemija je nastala, reći će nam, kao rezultat želje svih šest članova benda, a svako od njih već ima određena iskustva u drugim bendovima, da u muzici koju rade bude što manje kompromisa. Prvi album “Sve naopako” je bio dovoljno dobar da dobije i našu pažnju, a sa drugim su napravili i taj iskorak da smo ih morali i ugostiti.

Piše: Dejan Kožul (KUPEK)

 

Počnimo ovu najavu sa onim glupim vicem u kom grupa indijanaca zarobljava Amera, Rusa i, nekog našeg. U ovom slučaju to je Srbin iz Niša. Na negodovanje zarobljenih koji su pokušali isticati svoju veličinu onim: “Znate li vi ko sam ja, odakle ja dolazim”, indijanci odluče da će pustiti onoga za čiju su državu čuli. Amer se tako nije proslavio isticanjem najmoćnije države na svetu, Rus isticanjem najveće države na svetu , na što će ovaj iz Niša: “Ako za njih niste čuli gde ćete čuti za moju državu?”. Indijanci pitaju: “Ma, koja je to država?” A ovaj će: “Mala jedna država. Srbija. A grad je Niš”.

Indijanac potom pucne prstima i kaže: “Neša Galija”.

E, ova priča nema apsolutno nikakve veze sa tim Nišom, sa Nešom Galijom, sa Kerberom… Ova priča ima veze sa nekim drugim Nišom i sa nekim drugim ljudima koji možda neće imati toliko domet kao Neša Galija, ali zaslužuju svaku sekundu pažnje.

Evo, ima manje od mesec dana kako je bend Bohemija iz Niša objavio svoj drugi album. Čudna li je imena: “Nasmeši se i reši se?” Da. Sa znakom pitanja na kraju. Zašto? Valja li se prvo nasmešiti pa rešiti objaviti album, npr? Ili se smešiti na kraju? Šta je bilo pre – koka ili jaje?

Ovu enigmu, te kako nam valja kroz život pričali smo sa Jankom, Milošem, Dimitrijem i Didom, koji čine dve trećine benda, odnosno četiri šestine.

Bohemija je nastala, reći će nam, kao rezultat želje svih šest članova benda, a svako od njih već ima određena iskustva u drugim bendovima, da u muzici koju rade bude što manje kompromisa. Prvi album “Sve naopako” je bio dovoljno dobar da dobije i našu pažnju, a sa drugim su napravili i taj iskorak da smo ih morali i ugostiti. Sjajan album, sjajnog benda, koji posebno sjaji na nastupu, u što smo se imali prilike uveriti na koncertu u beogradskom KC Gradu.

A gde je tu Niš? Dole negde na jugu Srbije. Muku muči sa svojim postojanjem ili bolje reći nestajanjem, kao i druge sredine koje nisu glavni gradovi, u ovim našim balkanskim vukojebinama. Bohemija, baš kao i brojni drugi bendovi iz tog grada, a scena je jača nego što možete i da zamislite, u nekom drugom vremenu bili bi možda i najbolji ambasadori Niša. Grad je to u kom žive, ali i grad koji vole i koji izvire iz njih, pored svih teškoća.

Odsečeni su, nemaju prostora za svirke, a primećuju i da su dirnuli možda tamo gde i ne bi trebali. Ili barem tako neki misle. Bend koji se izražava univerzalno, a ne lokalno kao da je zagazio u prostor koji je rezervisan isključivo za beogradske bendove i kao da je lakše bendu iz Niša, kao što je to nekad lakše bilo Goriboru iz Bora, da se probije u Hrvatskoj, nego u samoj Srbiji. Nije da tako treba biti, ali tako je.

Stoga, neka činjenica da Bohemija dolazi iz Niša ubuduće bude preporuka, a nikako prepreka, a to treba primeniti i za ostale bendove sa kojima smo se potrudili da vas bar donekle upoznamo u ovom niškom KUPEK izdanju koje možete slušati u ustaljenom terminu od 23 h. Neša Galija je prošlost, a budućnost se zove Bohemija. Ako je promašite ovog ponedeljka, čeka vas na KUPEK mixcloud kanalu.

autor: dejan kozul, 15/04/2019

, , ,

Vezane objave

Arhiva

Ismet Sijarina i Fatmir Spahiu: Neue Kosovo Kunst

23:00–1:00 Ponedjeljak 1011.6.2019.

“Hladni novembar” nije jeftina propaganda kosovskih autora jer to bi bio zicer, linija manjeg otpora i verovatno bi i garantovao…

Suočavanje generacije posle sa zločinima generacije pre

06/06/2016.

Priča počinje divnim pejzažom Dunava i brda koje se valja u pozadini. Mesto se zove Tekija. Dužina kadra, oblaci koji…

Banjalučki socijalni centar (BASOC) – alternativa marginalaca

06/03/2016.

Posljednje dane 2015. godine KUPEK je gostovao u Banjaluci, za neke leglu srpskog nacionalizma, Dodikovom srcu tame. Mi po običaju…

Daša Drndić: Sunce koje nikad ne zalazi

23:00–1:00 Ponedjeljak 2728.5.2019.

E, 241. KUPEK će pokazati da to baš i nije točno. Pokazat će da ima tko da laje, da prenosi…

Tjedna rotacija

Arhiva

DUKES OF CHUTNEY / Hazel

WORKING WEEK / Working Nights (1985)

JW FRANCIS / New York

ILLES BALEARS / India Street Radio

ELLIOTT SMITH / Live at Black Cat (17/4/1998.)

ŠUMSKI / baba spava (2000)